κύρια φωτογραφία συνταγής Επιτέλους Τσουρέκι!
nasiaser
nasiaser @cook_8449149

Μετά από άπειρες δοκιμές, πολλά κιλά αλεύρι και πολλές εργατοώρες στην κουζίνα, αποκρυπτογράφησα τα μυστικά του τσουρεκιού! Επιτέλους! Έτοιμο σε 2,5 ώρες!

Λίγα μυστικά ακόμα

1. Κατ' αρχάς να πω ότι τη συνταγή αυτή την πήρα από τα φακελάκια μαγιάς Αλλατίνη. Πιστεύω ότι από πλευράς υλικών δε διαφέρει από άλλες συνταγές για τσουρέκια, τουλάχιστον ουσιωδώς. Εκείνο που θέλω εγώ να δώσω μέσα από τη συνταγή αυτή είναι όχι αναλογίες, αλλά οδηγίες. Πιστεύω ότι αν οι οδηγίες αυτές εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε συνταγή, θα έχουν τα ίδια καλά αποτελέσματα. Κατά τη δική μου άποψη, όλη η υπόθεση είναι οτιδήποτε χρησιμοποιηθεί για το τσουρέκι (υλικό και σκεύος) πρέπει να είναι ζεστό. Όχι καυτό, γιατί έτσι θα "σκοτώσει" τη μαγιά, αλλά από προσωπική πείρα, αν έστω κι ένα πράγμα είναι σε θερμοκρασία δωματίου, η διαδικασία καθυστερεί τραγικά, για να μην πω "αργοπεθαίνει".2. Με τα τσουρέκια στα ταψάκια, χώρεσαν όλα μαζί στην κουζίνα και ψήθηκαν όλα με ένα φούρνισμα.3. Προτείνω μαγιά McMagic, μ' αυτή πέτυχε, αυτήν προτείνω.4. Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

4 τσουρέκια
  1. 1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκι (13 γρ πρωτεΐνη/100 γρ αλεύρι)
  2. 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
  3. 300 γρ ζάχαρη
  4. 200 γρ λυωμένο βούτυρο
  5. 200 γρ χλιαρό γάλα
  6. 200 γρ νερό χλιαρό
  7. 0.5 κουταλάκι αλάτι
  8. 0.5 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
  9. 1 κουταλάκι μαχλέπι
  10. 1-2 βανίλιες ή ξύσμα πορτοκαλιού λεμονιού

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ανάβουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς.

  2. 2

    Σε μια μεγάλη μεταλλική ή εμαγιέ λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα, το βούτυρο, τα αρώματα και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη, να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

  3. 3

    Βάζουμε τη λεκάνη στο φούρνο.

  4. 4

    Σε άλλο μπωλ (πάλι μεταλλικό ή εμαγιέ), ρίχνουμε τη μαγιά, το νερό και περίπου 1 φλυτζάνι από το αλεύρι, ανακατεύουμε να γίνει χυλός και βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά, ώσπου να φουσκώσει.

  5. 5

    Επίσης, βάζουμε στο φούρνο και το αλεύρι, ώστε να είναι κι αυτό ζεστό.

  6. 6

    Μετά από 20 λεπτά, βγάζουμε τη λεκάνη από το φούρνο, ρίχνουμε τη μαγιά και το αλεύρι και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις με ένα κουτάλι, ώσπου η ζύμη να πάρει όλο το αλεύρι. Δεν κουράζουμε τη ζύμη περισσότερο.

  7. 7

    Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και την τοποθετούμε ξανά στο φούρνο. Σε μία ώρα, η ζύμη έχει φτάσει ως το χείλος της λεκάνης (σημείο ότι όλα πήγαν καλά).

  8. 8

    Βγάζουμε τη λεκάνη, και με μια πλαστική, ανελαστική σπάτουλα, "μαζεύουμε" τη ζύμη με διαδοχικές κινήσεις ώστε να ξεφουσκώσει στο αρχικό της περίπου μέγεθος. Την δουλεύουμε με τη σπάτουλα για 1-2 λεπτά. Κατόπιν, πλάθουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τα τσουρέκια μας. Η δόση αυτή δίνει 4 τσουρέκια του μισού κιλού.

  9. 9

    Επειδή είχα ανασφάλεια σχετικά με το αν η ζύμη θα φουσκώσει προς τα πάνω ή προς τα πλάγια, έβαλα τα τσουρέκια μου σε αλουμίνια ταψάκια στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί και μετά, γρήγορα στο φούρνο για μισή ακόμη ώρα να διπλασιαστούν σε μέγεθος!

  10. 10

    Στο τέλος της μισής ώρας, τα αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με λίγο νερό, απαλά να μην τραυματίσουμε τη ζύμη, κι αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.

  11. 11

    Ψήνουμε για 20 λεπτά, στο αερόθερμο στους 200 βαθμούς.

Αντιδράσεις

Σχόλια (29)

ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ @cook_9408134
Κανω τη συνταγη εδω και χρονια, πολυ αφράτα , κολλάει λιγο η ζύμη και φοβάμαι να βάλω περισσότερο αλεύρι. Αποτέλεσμα ειναι να ζορίζομαι να κανω τις πλεξουδες. Βεβαια τα καταφέρνω, γιατι το αποτέλεσμα ειναι τελειο

Από

nasiaser
nasiaser @cook_8449149
στις