ggr
ggr @george
Athens

Σούπες του "τότε", σούπες για πάντα!!!«Φάε τη σούπα σου, για να μεγαλώσεις!»... Παραμύθια, θα σκεφθεί κανείς. Κι εγώ που την έτρωγα τη σούπα, όλες τις σούπες μου, γιατί έμεινα μόλις στο 1,64;Η αλήθεια είναι ότι η σούπα αρέσει σε όλο τον κόσμο. Μικροί και μεγάλοι την απολαμβάνουν, τόσο για τη γεύση της (και οι μεν και οι δε) όσο και για την ευκολία στην ετοιμασία της (κυρίως οι δεύτεροι).Πώς; Δεν αρέσει δα και σε όλο τον κόσμο; Ε, πρέπει και να ξέρει κανείς να τις φτιάχνει, δεν μπορείς να κοροϊδέψεις ούτε ένα μικρό παιδί με ένα νεροζούμι μέσα στο οποίο κολυμπούν πέντε "σκουληκάκια", τρία μικρά ζυμαρικά και δυό πράσινα (αλλά ...χλωμά) μπιζέλια.....Εάν όμως βάλεις μεράκι, διαλέξεις καλά υλικά, έχεις και "έμπνευση" με τον συνδυασμό τους… τότε το αποτέλεσμα είναι περισσότερο από καλό, είναι αναζωογονητικό!!Για παράδειγμα, αυτή που ακολουθεί είναι μία πολύ εύκολη σούπα με βελούδινη υφή (που σημαίνει είναι αρκετά πηκτή, δεν είναι ...'ζουμάκι"), φτιαγμένη βασικά από απλά μανιτάρια champignons. Αλλά και κάποια άλλα υλικά που την κάνουν αξέχαστη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορεί να θελήσετε να την ετοιμάσετε μόνο με ζωμό ή μόνο με γάλα. Σε αυτή την περίπτωση θα αυξήσετε την ποσότητα του υγρού που θα επιλέξετε στο 1 λίτρο.Η συνταγή αυτή, παλιά όσο και ο κόσμος, ήταν κάποτε ένα πολύ απλό και διαδεδομένο πιάτο Και πολύ οικονομικό. Την εποχή που τα μανιτάρια ο κόσμος τα μάζευε στο δάσος σαν να ήταν άλλο ένα είδος χόρτου, τότε που η πατάτες δεν είχαν πάνω από 1 ευρώ το κιλό (τριακόσιες πενήντα δραχμές το κιλό οι πατάτες, το διανοείσθε;) και στο τσουκάλι υπήρχε πάντα ζωμός από την κότα ή το κουνέλι που είχαν μαγειρέψει, αυτό ήταν ένα απλό, φθηνό πιάτο.Σήμερα, βέβαια, του προσθέσαμε την κρέμα γάλατος (και μόνο με γάλα, με π ρ α γ μ α τ ι κ ό γάλα, θα ήταν εξ’ ίσου βελούδινη), τα μανιτάρια τα πληρώνουμε προς 2,90 το μισόκιλο (τα 10 μανιτάρια! εάν το υπολογίσετε, βγαίνει ένα κατοστάρικο το κάθε μανιτάρι!!!) και το ..."εκσυγχρονίσαμε", του δώσαμε και τίτλο τιμής"gourmet" πιάτο. Να χ@σ#ω μέσα την ανοησία των ανθρώπων!!!Το quiz της ημέραςΓια τον απλό κοσμάκι, τα εννιάμιση από τα δέκα εκατομμύρια της Ελλάδας, τι είναι/ήταν πιο καταστροφικό; Η "επιστροφή στη δραχμή" σήμερα ή ο "πηγαιμός στο ευρώ" τότε;Και το tip της ημέραςΕάν θέλετε να δώσετε ακόμη πιο δυνατή γεύση μανιταριού στη σούπα, κάντε την με αγριομανίταρα (τυχεροί όσοι έχουν "θείο στο χωριό"), δεν υπάρχει σύγκριση με τα καλλιεργημένα (και ξασπρισμένα) της αγοράς. Εάν μάλιστα περάστε και στο "επόμενο επίπεδο" σε μανιτάρια porcini, η σούπα σας θα είναι μία πραγματική 'αποκάλυψη".

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

50 Minutes
4 άτομα, χορταστικά
  1. ...για τη σούπα
  2. 400 γρ. μανιτάρια λευκά πολύ φρέσκα (τα βρίσκετε σε όλα τα σουπερμάρκετ)
  3. 1 μεγάλη πατάτα
  4. 30 γρ. βούτυρο, για το σοτάρισμα των μανιταριών
  5. 45-50 γρ φρέσκο βούτυρο, για το roux, την μπεσαμέλ στην αρχή της σούπας
  6. 3 σκελ. σκόρδο
  7. 50 γρ. αλεύρι
  8. 500 ml γάλα
  9. 500 ml ζωμό κότας
  10. ελάχιστο μοσχοκάρυδο
  11. αλάτι
  12. πιπέρι
  13. ...για τη γαρνιτούρα των πιάτων
  14. 100 γρ. μανιτάρια λευκά πολύ φρέσκα (τα βρίσκετε σε όλα τα σουπερμάρκετς)
  15. 15 γρ. βούτυρο
  16. 1 κ.σ. μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Καθαρίζουμε την πατάτα. Την πλένουμε και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια (επιταχύνουμε έτσι τον χρόνο βρασμού της). Καθαρίζουμε 3 σκελίδες σκόρδου και ψιλοκόβουμε και τον μαϊντανό.

  2. 2

    Βάζουμε τα κομμάτια της πατάτας σε κατσαρολάκι να βράσουν. Δεν υπάρχει λόγος να πάμε το βράσιμό τους μέχρι τέλους, ένα 10λεπτο είναι αρκετό, διότι θα βράσει και με τη σούπα.

  3. 3

    Καθαρίζουμε τα μανιτάρια. Κάποιες θα τα περάσετε κάτω από τρεχούμενο νερό (τουλάχιστον κάντε το πολύ γρήγορα, τα μανιτάρια απορροφούν πολύ εύκολα τα υγρά, με σχεδόν καταστροφικές επιπτώσεις στη γεύση, τα αρώματα και την υφή τους), κάποιες θα τα καθαρίσετε επιφανειακά με νοτισμένο πανί, εγώ τα ξεφλουδίζω, αφαιρώ την επιφανειακή τους μεμβράνη με ένα μικρό μαχαιράκι, ακολουθώντας τις αναλυτικές και σωστές οδηγίες στο site.

  4. 4

    Κόβουμε μία ποσότητα γύρω στα 80 γραμμάρια (αντιστοιχεί σε 2 μεγαλούτσικα μανιτάρια) σε σχετικά χοντρές φέτες (4 χιλιοστά). Είναι οι φέτες που θα χρησιμοποιήσουμε για τη διακόσμηση των πιάτων.

  5. 5

    Ρίχνουμε λίγο βούτυρο (1 κουταλιά περίπου) σε ένα ευρύχωρο τηγάνι, αφήνουμε να ζεσταθεί καλά

  6. 6

    Και σοτάρουμε τις φέτες των μανιταριών για 2 λεπτά, σε δυνατή φωτιά. Τις σοτάρουμε σε δύο δόσεις, όχι όλες μαζί (αφ’ ενός για να διατηρηθούν ακέραιες, να μη σπάσουν οι φέτες, αλλά και για να μην πέσει η θερμοκρασία στο τηγάνι, με αποτέλεσμα τα μανιτάρια, αντί να σοταρισθούν, να ρουφούν το λάδι και να...βράσουν).

  7. 7

    Μόλις πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά, τα γυρίζουμε με προσοχή, ίσως με μια τσιμπίδα, και από την άλλη.

  8. 8

    Τα βγάζουμε και τα κρατούμε στην άκρη, σε μια πιατέλα, για το γαρνίρισμα των πιάτων.

  9. 9

    Κόβουμε κατόπιν τα υπόλοιπα μανιτάρια σε πιο χοντρά κομμάτια, έτσι κι αλλιώς θα μπουν στη σούπα και στο τέλος θα πολτοποιηθούν, συνεπώς δεν θέλει καμία ιδιαίτερη προσοχή στο κόψιμό τους.

  10. 10

    Σε ίδιο τηγάνι που σοτάραμε τις φέτες των μανιταριών προηγούμενα ζεσταίνουμε 2 κουταλιές βούτυρου και προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου (ολόκληρες, για να αφαιρούνται εύκολα στο τέλος), να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

  11. 11

    Μόλις οι σκελίδες χρυσίσουν, προσθέτουμε τα μανιτάρια και κατεβάζουμε την ένταση στο μάτι στο μέτριο (στο 5 περίπου)

  12. 12

    Σοτάρουμε τα μανιτάρια σε αυτή τη μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι ν' αρχίσουν να μαλακώνουν.

  13. 13

    Σκεπάζουμε τότε το τηγάνι και αφήνουμε τα μανιτάρια να βγάλουν τα υγρά τους.

  14. 14

    Όταν τα μανιτάρια βγάλουν τα υγρά τους (θα δείτε στο τηγάνι μία ικανή ποσότητα από υγρό) και έχουν μαλακώσει και μειωθεί σημαντικά σε όγκο, τα αποσύρουμε από το μάτι και τα αφήνουμε στην άκρη (θα τα προσθέσουμε σε λίγο στη σούπα).

  15. 15

    Όσο τα μανιτάρια σιγομαγειρεύονται, παραδίπλα ζεσταίνουμε 3 κουταλιές βούτυρο (45 με 50 γραμμάρια) σε μέτρια κατσαρόλα.

  16. 16

    Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι ή με σύρμα, μέχρις ότου πάρει ένα ξανθό χρώμα. Η διαδικασία θα σας θυμίσει πολύ τα πρώτα στάδια της μπεσαμέλ, τώρα είμαστε στη φάση αυτού που οι Γάλλοι ονομάζουν “roux”, την δέσμευση του βούτυρου από το αλεύρι πάνω από μία πηγή θερμότητας.

  17. 17

    Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά, να διαλυθεί εντελώς το “roux”, να μη παραμείνουν σβώλοι.

  18. 18

    Προσθέτουμε και τον ζωμό και ανακατεύουμε και πάλι καλά.

  19. 19

    Εάν τον ζωμό τον έχετε φτιάξει μόνες σας, με δυό κομμάτια κοτόπουλου, κανένα κόκκαλο από το κρέας που πήρατε για την Κυριακή και δύο τρία χορταρικά, είναι έτοιμος σε πολύ λίγο χρόνο (και βγάζετε και άλλο ένα φαγητό με τα κρεατο-λαχανικά!).

  20. 20

    Με τον δικό σας ζωμό, λοιπόν, ενδεχομένως να έχει μικρά υπολείμματα από το κοτόπουλο, τα λαχανικά, κλπ. Κανένα πρόβλημα! Έτσι κι αλλιώς, στο τέλος θα αλεσθούν όλα μαζί. Απλά φροντίστε να ανακατεύετε σε κάθε βήμα καλά, για να μη δημιουργούνται συγκεντρώσεις υλικών και, άρα, σβώλοι.

  21. 21

    Ήρθε η ώρα να προσθέσουμε και τα βρασμένα κομματάκια πατάτας. Η πατάτα, εκτός από τη γεύση της, προσφέρει στη σούπα και τις πηκτικές ιδιότητες του άμυλού της. Είναι πολύ-πολύ χρήσιμη, λοιπόν, αν όχι απαραίτητη, στις βελουτέ σούπες.

  22. 22

    Τελευταία ρίχνουμε τα μανιτάρια, την δεύτερη φουρνιά, αυτά που κόψαμε σε πιο χοντρά κομμάτια, προσθέτουμε και αλάτι αλλά και λίγο μοσχοκάρυδο, εάν σας αρέσει το άρωμά του. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 με 12', φροντίζοντας να ανακατεύοντας τακτικά, η σούπα που βρίσκεται σε επαφή με τον πολύ πιο θερμό πάτο προς το τέλος θα αρχίσει να πήζει σιγά σιγά και πρέπει να τη διαλύουμε με την υπόλοιπη.

  23. 23

    Στο τέλος αυτού του χρόνου (παρακαλείσθε να ελέγχετε) η σούπα θα αρχίσει να πήζει, σε όλον τον όγκο της. 1 με 2 λεπτά πριν συμπληρωθεί ο χρόνος βρασμού προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

  24. 24

    Δοκιμάζουμε αν θέλει άλλο αλάτι ή λίγο πιπέρι. Πολτοποιούμε με ένα mixer βυθίσεως (ράβδο) ή περνούμε τη σούπα από το μπλέντερ. Η σούπα θα γίνει μία αφράτη κρέμα.

  25. 25

    Βάζουμε μία καλή ποσότητα σε βαθιά πιάτα, κατά προτίμηση ζεσταμένα. Είναι πολύ ωραία και σε ειδικά πιάτα για σούπες. Πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι (πιο πολύ για το άρωμά του και όχι για τη γεύση, για αυτήν έχουμε προσθέσει άλλο προηγουμένως), γαρνίρουμε στο κέντρο της σούπας με μερικές σοταρισμένες φέτες μανιτάρι.

  26. 26

    Σερβίρουμε στο τραπέζι. Θα ήθελα να προσθέσω και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό το άρωμά του ταιριάζει πολύ) αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε στο ψυγείο. Εσείς να βάλετε οπωσδήποτε. Και να... καθαρίσετε και με ένα πανάκι τυχόν ίχνη από τη σούπα που έχουν λερώσει τα τοιχώματα του πιάτου, τώρα που είμαι χορτάτος και τα βλέπω, δεν μου αρέσουν και τόσο...

Αντιδράσεις

Σχόλια

Toulita
Toulita @Toulita
Κάτσε να χειμωνιάσει και θα γίνει χαμός με αυτή τη σούπα! Και με porcini οπωσδήποτε. Από τώρα την ονειρεύομαι!!!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens