Ρήνη
Ρήνη @cook_8454912
,

Είναι εύκολη, γρήγορη, μοιάζει με βασιλόπιτα τσουρεκιού, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για κέικ. Μόνο που χρειάζεται χρόνο στο ταψί για φούσκωμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τη βρήκα στο περιοδικό Ζάχαρη και Αλεύρι του 2015, τ.11. Χρησιμοποιώ συνήθως 2 ταψάκια μικρότερα (Νο 24) από αυτά που λέει η συνταγή και κάνω 2 βασιλόπιτες.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

8- 10 άτομα
  1. 60 γρ. νωπή μαγιά
  2. 1 1/2 φλυτ. γάλα χλιαρό
  3. 1 κ. αλεύρι δυνατό (για τσουρέκια)
  4. 250 γρ βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
  5. 1 1/2 φλυτ ζάχαρη
  6. 1/2 κουταλάκι γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  7. 1/2 κουταλάκι γλ. κακουλέ & μαχλέπι κοπανισμένα
  8. ξύσμα πορτοκαλιού
  9. 1 κρόκο για άλειμμα
  10. 3 κουτ. σούπας, νερό για το άλειμμα
  11. αμύγδαλα λευκά για στόλισμα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε τη μαγιά σε μπολ και ρίχνουμε 1/2 φλυτ. γάλα. Ανακατώνουμε να διαλυθεί και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το αλεύρι μας. Αφήνουμε να φουσκώσει για 20 λεπτά.

  2. 2

    Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο. Σε μέτρια ταχύτητα.

  3. 3

    Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. (7-8 λεπτά).

  4. 4

    Προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά και μόλις ανακατωθεί, ρίχνουμε και το αλεύρι, το γάλα και τα μυρωδικά σιγά σιγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.

  5. 5

    Βάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι Νο 34 (ή στρώνουμε στον πάτο του λαδόκολα).

  6. 6

    Δεν ξεχνάμε το φλουρί, γιατί θα το ψάχνουν οι πιτσιρικάδες.

  7. 7

    Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο που έχουμε χτυπήσει με το νερό.

  8. 8

    Στολίζουμε με τα αμύγδαλα.

  9. 9

    Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον για 40 λεπτά. (να διπλασιαστεί)

  10. 10

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα, στους 160 βαθμούς.

  11. 11

    Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

  12. 12

    Γίνεται ανάρπαστη.

Αντιδράσεις

Σχόλια

Mary's kitchen🍴
Mary's kitchen🍴 @Marys_Kitchen
Καλημέρα και χρόνια πολλά! Η βασιλόπιτα αυτή γίνεται αρκετά γλυκιά μαυτή την ποσότητα ζάχαρης?

Από

Ρήνη
Ρήνη @cook_8454912
στις
,