Εύκολο πολύσπορο ψώμι Ζέας (χωρίς μαγιά)

Bαθμολογία: 3.6667
       
 
3 ψήφοι
,

Περιγραφή

Για πολλούς η γλουτένη είναι απαγορευμένη. Λόγω κάποιον προβλημάτων υγείας, έψαχνα να βρώ ένα ψωμί που να μην έχει λευκό αλεύρι αλλά ούτε και μαγιά. Σε κάποιο site βρήκα αυτό το εύκολο και πολύ υγιεινό ψωμάκι, το επέλεξα για την εύκολη παρασκευή του και τα λίγα υλικά που χρειάζεται αλλά κυρίως γιατί έχει αλεύρι ζέας που μου επιτρέπεται να φάω και δεν έχει μαγία που είναι απαγορευμένη.

Εύκολο πολύσπορο ψώμι Ζέας (χωρίς μαγιά)

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ αλεύρι ζέας (ίσως κ 2-3 κ.σ παραπάνω ανάλογα )
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ μέλι
  • 1 κ.γ σόδα μαγειρική
  • 2 κ.σ διάφορα σπόρια, βρώμη κτλ.(εγώ βέβαια βάζω περισσότερο απο 2 κ.σ το βλεπω στο μάτι)
  • 200 γρ γιαούρτι
  • λίγο αλάτι προεραιτικά
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Μέθοδος: Φούρνου
Περιέχει: Γιαούρτι , Βρώμη
Σερβίρει: ολη την οικογένεια !
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το λάδι, το μέλι, τα σπόρια ή ο,τι αλλο βάλουμε.
  2. Διαλύουμε το γιαούρτι με νερό ώστε να είναι συνολικά 650 γρ.
  3. Το ρίχνουμε στα στεραιά υλικά μας και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ.
  4. Το μείγμα μας θα είναι αρκετά υδαρές, δεν χρειάζεται περισσότερο αλεύρι.
  5. Στρώνουμε με λαδόκολλα μια φόρμα για κεικ μακρόστενη και το ρίχνουμε μέσα.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 β.κελσιου για 1 ώρα.
  7. Το βγάζουμε το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το ακουμπάμε πάνω σε σχάρα ώστε να μην μαζέψει υδρατμούς απο την φόρμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εγώ έχω δοκιμάσει πολλές παραλαγές. Όπως βλέπετε στη φωτογραφία το ένα είναι πιο σκούρο. Έχω βαλει 400γρ αλεύρι ζέας και 100γρ χαρουπάλευρο εξίσου νόστιμο, θρεπτικό και πολύ υγιεινό!!!

Εγώ φτιαχνω πάντα διπλή δόση και το βάζω στην κατάψυξη και όποτε θέλω έχω έτοιμο ψωμάκι, το βγάζω, το αφήνω να ξεπαγώσει και το κόβω σε φέτες.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Θα πρέπει να ελέγχετε πάντα όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε, για να είστε βέβαιοι πως είναι ελεύθερα γλουτένης

Σχετικές συνταγές

    6 Όλα

    #
    Σχόλιο από frosi, 14-5-16  
    απογοητευση , αλλα εγω φταιω ....ειναι δυνατον 500 στερεα(400 ζεας κ 100 χαρουπαλευρο) κ 650 υγρα? κριμα τα υλικα μας .....μαλλον ειναι λαθος οι αναλογιες ε?
    #
    Σχόλιο από glykoula, 16-5-16  
    Καλημερα σου, κατι δεν εγινε σωστα .... εγω παντα χρησιμοποιω τις ιδιες δοσεις υλικων κ μου βγαινει μια χαρα . Στα υλικα λεω κ βρωμη ή αλλιως μπορεις κ πιτουρο.... ξερεις αυτα αποροφουν απο τα υγρα κ φουσκωνουν. Ποτε δεν μου εχει αποτυχει κ το κανω περιπου 2 χρονια . Αν θες προσπαθησε ξανα απλα βαλε περιπου 50γρ παραπανω αλευρι. Αυτο βεβαια το βλεπεις κ με το ματι αν θες ριχνεις και 100γρ κ 150γρ αναλογα ποσο εσυ θες να γινειστεγνο κ σφυκτο. Εγω περιπου βαζω περισσοτερο 50-100 γρ αλευρι,εκτος τη βρωμη.
    #
    Σχόλιο από chritsa, 3-10-16  
    πολυ ευκολο γρηγορο και νοστιμο ψωμακι το εκανα σκετο την αλλη φορα θα βαλο και χαρουπαλευρο. :)
    #
    Σχόλιο από glykoula, 3-10-16  
    CHRITSA σευχαριστω πολυ. Μπορεις να κανεις πολλες παραλλαγες, κ με καλαμποκαλευρο,ολικης κτλ. επισης κ μεσα μπορεις να βαλεις οτι τραβαει η ορεξη σου.
    Μπορεις να το κανεις κ με λιγο πιο πολυ χαρουπαλευρο, που παραπεμπη σε σοκολατα η γευση του κ να βαλεις κ καρυδια ,σταφυδες κτλ
    #
    Σχόλιο από despoina1959, 26-1-17  
    η συνταγη ειναι αριστη κι εγω εχω προβλημα δεν τρωω οτι εχει μαγια και δοκιμασα αυτο το ψωμι ειναι καταπληκτικο και οι δοσολογιες ακριβως οπως πρεπει,απλα να συντηρειτε στο ψυγειο η στην καταψυξη σε μεριδες και βγαζουμε οσο θελουμε
    #
    Σχόλιο από glykoula, 26-1-17  
    despoina1959 σε ευχαριστω πολυ για ολα . εχω δεν επιτρεποταν 2 χρονια κοντα να φαω οτι ειχε γλουτενη κ λευκα τροφημα, κ με αυτο το ψωμακι σωθηκα .
    εφτιαχνα 2 -3 σε φορμες μακροστενες τα εκοβα στη μεση κ τα εβαζα στη καταψηξη κ ειχα παντα ψωμακι.
    μπορεις να κανεις οτι συνδιασμους θελεις απο αλευρια χωρις γλουτενη.

    3 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από chritsa, 3-10-16  
    πολυ ευκολο γρηγορο και νοστιμο ψωμακι το εκανα σκετο την αλλη φορα θα βαλο και χαρουπαλευρο. :)
    #
    Σχόλιο από glykoula, 3-10-16  
    CHRITSA σευχαριστω πολυ. Μπορεις να κανεις πολλες παραλλαγες, κ με καλαμποκαλευρο,ολικης κτλ. επισης κ μεσα μπορεις να βαλεις οτι τραβαει η ορεξη σου.
    Μπορεις να το κανεις κ με λιγο πιο πολυ χαρουπαλευρο, που παραπεμπη σε σοκολατα η γευση του κ να βαλεις κ καρυδια ,σταφυδες κτλ
    #
    Σχόλιο από despoina1959, 26-1-17  
    η συνταγη ειναι αριστη κι εγω εχω προβλημα δεν τρωω οτι εχει μαγια και δοκιμασα αυτο το ψωμι ειναι καταπληκτικο και οι δοσολογιες ακριβως οπως πρεπει,απλα να συντηρειτε στο ψυγειο η στην καταψυξη σε μεριδες και βγαζουμε οσο θελουμε

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από frosi, 14-5-16  
    απογοητευση , αλλα εγω φταιω ....ειναι δυνατον 500 στερεα(400 ζεας κ 100 χαρουπαλευρο) κ 650 υγρα? κριμα τα υλικα μας .....μαλλον ειναι λαθος οι αναλογιες ε?
    #
    Σχόλιο από glykoula, 16-5-16  
    Καλημερα σου, κατι δεν εγινε σωστα .... εγω παντα χρησιμοποιω τις ιδιες δοσεις υλικων κ μου βγαινει μια χαρα . Στα υλικα λεω κ βρωμη ή αλλιως μπορεις κ πιτουρο.... ξερεις αυτα αποροφουν απο τα υγρα κ φουσκωνουν. Ποτε δεν μου εχει αποτυχει κ το κανω περιπου 2 χρονια . Αν θες προσπαθησε ξανα απλα βαλε περιπου 50γρ παραπανω αλευρι. Αυτο βεβαια το βλεπεις κ με το ματι αν θες ριχνεις και 100γρ κ 150γρ αναλογα ποσο εσυ θες να γινειστεγνο κ σφυκτο. Εγω περιπου βαζω περισσοτερο 50-100 γρ αλευρι,εκτος τη βρωμη.
    #
    Σχόλιο από glykoula, 26-1-17  
    despoina1959 σε ευχαριστω πολυ για ολα . εχω δεν επιτρεποταν 2 χρονια κοντα να φαω οτι ειχε γλουτενη κ λευκα τροφημα, κ με αυτο το ψωμακι σωθηκα .
    εφτιαχνα 2 -3 σε φορμες μακροστενες τα εκοβα στη μεση κ τα εβαζα στη καταψηξη κ ειχα παντα ψωμακι.
    μπορεις να κανεις οτι συνδιασμους θελεις απο αλευρια χωρις γλουτενη.

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Τα μυστικά του αρτοπαρασκευαστή
    Ο αρτοπαρασκευαστής είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλεί...
    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...
    Κοιλιοκάκη, μια άγνωστη λέξη
    Μία όχι τόσο «άγνωστη» ασθένεια… Η Κοιλιοκ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...
    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Εί...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ορεκτικά-πίτες
    Ένα βιβλίο 77 αγαπημένων συνταγών, του/της mariagal
    ΨΩΜΙΑ - ΖΥΜΕΣ
    Ένα βιβλίο 17 αγαπημένων συνταγών, του/της magica1