foodie1973
foodie1973 @cook_8499686

Η παραδοσιακά ελληνική φάβα αντί για ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και μαϊντανό, σερβίρεται με αραιωμένη σάλτσα πέστο και ψιλοκομμένη ντομάτα...

Λίγα μυστικά ακόμα

Η φάβα μπορεί να σερβιριστεί υπέροχα ως ντιπ, με κριτσίνια ή σπιτικά παξιμαδάκια. Η συνταγή είναι από το προσωπικό μου blog, dailycious.gr.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

45 Minutes
4 μερίδες
  1. 150 γρ. φάβα (πλυμένη και στραγγισμένη)
  2. 1 μικρό κρεμμύδι
  3. 1 σκελίδα σκόρδο
  4. 2 πρέζες ζάχαρη
  5. αλάτι, πιπέρι
  6. 1 κ.γλ. πέστο (έτοιμο ή σπιτικό)
  7. 4-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  8. 1 ντομάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Τοποθετώ σε μία κατσαρόλα την φάβα, το κρεμμύδι (στα τέσσερα) και το σκόρδο και καλύπτω την επιφάνεια με νερό, κατά 2 δάχτυλα.

  2. 2

    Αφού πάρει βράση η φάβα, κατεβάζω την θερμοκρασία και σιγοβράζω (3/9) για 45’ μέχρι να ψηθεί η φάβα και να απορροφηθεί το νερό της. Αν στην διάρκεια βρασμού δεν ψηθεί η φάβα κι απορροφηθεί αμέσως το νερό, προσθέτω λίγο βραστό νερό ακόμα μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. (Στο τέλος του ψησίματος η φάβα δεν θα πρέπει να είναι τελείως στεγνή (αλλά να είναι λίγο ζουμερή) καθώς έτσι μετά την πολτοποίηση δεν θα γίνει πολύ σφιχτή.)

  3. 3

    Κατόπιν προσθέτω το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη.

  4. 4

    Αφήνω στην άκρη την φάβα να γίνει χλιαρή κι αλέθω με το μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνει αλοιφή.

  5. 5

    Τοποθετώ την φάβα σε πιάτο σερβιρίσματος αφήνοντας κενό στην μέση το οποίο γεμίζω με τα κομμάτια της ψιλοκομμένης ντομάτας.

  6. 6

    Χτυπάω το πέστο με το ελαιόλαδο σε ένα μικρό βαζάκι (ώστε να αραιωθεί και να ανακατευτεί προκειμένου να περιχυθεί πιο εύκολα) και κατόπιν το ρίχνω πάνω από την φάβα και τα ψιλοκομμένα ντοματάκια. Αν φυσικά σε κάποιον αρέσει πιο «γεμάτη» η γεύση του πέστο, μπορεί να μετριάσει το αραίωμα (ή και να το παραλείψει).

  7. 7

    Αλατοπιπερώνω ελαφρά, εκ νέου την έτοιμη προς σερβίρισμα φάβα και σερβίρω. Καλή επιτυχία!

Αντιδράσεις

Σχόλια (6)

Ναυσικά
Ναυσικά @nafsika
Από χθες που ανέβηκε μου έκανε κλικ (δεν μου συμβαίνει συχνά αυτο με τόσες συνταγες που βλέπω καθημερινά εδώ μέσα!). Σημερα το μεσημερι φαγαμε φαβα λοιπόν και μας άρεσε πάρα πολύ με το πεστο. Γίνεται ένα πεντανόστιμο πιάτο και πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα πιάτα οσπρίων. Μέχρι να μου μαραθεί ο βασιλικός έχουμε να φάμε μπόλικη φάβα!Του πήγαινε και η φέτα, αλλά και το τυρί κρέμα!

Από

foodie1973
foodie1973 @cook_8499686
στις