Φάβα με σάλτσα πέστο και ψιλοκομμένη ντομάτα
Η παραδοσιακά ελληνική φάβα αντί για ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και μαϊντανό, σερβίρεται με αραιωμένη σάλτσα πέστο και ψιλοκομμένη ντομάτα...
Λίγα μυστικά ακόμα
Η φάβα μπορεί να σερβιριστεί υπέροχα ως ντιπ, με κριτσίνια ή σπιτικά παξιμαδάκια. Η συνταγή είναι από το προσωπικό μου blog, dailycious.gr.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Τοποθετώ σε μία κατσαρόλα την φάβα, το κρεμμύδι (στα τέσσερα) και το σκόρδο και καλύπτω την επιφάνεια με νερό, κατά 2 δάχτυλα.
-
2
Αφού πάρει βράση η φάβα, κατεβάζω την θερμοκρασία και σιγοβράζω (3/9) για 45’ μέχρι να ψηθεί η φάβα και να απορροφηθεί το νερό της. Αν στην διάρκεια βρασμού δεν ψηθεί η φάβα κι απορροφηθεί αμέσως το νερό, προσθέτω λίγο βραστό νερό ακόμα μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. (Στο τέλος του ψησίματος η φάβα δεν θα πρέπει να είναι τελείως στεγνή (αλλά να είναι λίγο ζουμερή) καθώς έτσι μετά την πολτοποίηση δεν θα γίνει πολύ σφιχτή.)
-
3
Κατόπιν προσθέτω το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη.
-
4
Αφήνω στην άκρη την φάβα να γίνει χλιαρή κι αλέθω με το μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνει αλοιφή.
-
5
Τοποθετώ την φάβα σε πιάτο σερβιρίσματος αφήνοντας κενό στην μέση το οποίο γεμίζω με τα κομμάτια της ψιλοκομμένης ντομάτας.
-
6
Χτυπάω το πέστο με το ελαιόλαδο σε ένα μικρό βαζάκι (ώστε να αραιωθεί και να ανακατευτεί προκειμένου να περιχυθεί πιο εύκολα) και κατόπιν το ρίχνω πάνω από την φάβα και τα ψιλοκομμένα ντοματάκια. Αν φυσικά σε κάποιον αρέσει πιο «γεμάτη» η γεύση του πέστο, μπορεί να μετριάσει το αραίωμα (ή και να το παραλείψει).
-
7
Αλατοπιπερώνω ελαφρά, εκ νέου την έτοιμη προς σερβίρισμα φάβα και σερβίρω. Καλή επιτυχία!
Σχόλια (6)