κύρια φωτογραφία συνταγής Φακές διαφορετικές από τις άλλες

Φακές διαφορετικές από τις άλλες

Μαγειρεύτηκε 12 φορές
ggr
ggr @george
Athens

Για ένα τέτοιο πιάτο θα “θυσίασε” τα πρωτοτόκια του ο Ησαύ....

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή, παραδοσιακή, από την Εγκλουβή της Λευκάδας, παρουσιάσθηκε από τον Ηλία Μαμαλάκη σε μία από της εκπομπές του “Μπουκιά και συχώριο”. Αποδείχθηκε, πραγματικά, “κουταλιά και συχώριο”. Εάν θέλετε, μπορείτε να βρείτε τη συνταγή και εδώ, στο site του. Η περιγραφή της, βέβαια, βασίσθηκε στο μαγείρεμα που έκανε η καλή κυρία στην πλατεία της Εγκλουβής. Υπήρξε η “μούσα” (αυτή και οι ταινίες γουέστερν-σπαγγέτι) που με οδήγησε στη συνταγή της φασολάδας, που πριν από καιρό ανέβασα στο site. Μόλις εχθές, μία φίλη (μου επιτρέπεις την προσφώνηση, ε ;) μου ζήτησε εάν θα μπορούσα να ανεβάσω και την συνταγή για τις φακές που την μνημόνευα στη φασολάδα. Γιατί όχι ; Ελπίζω μόνο να περάσει τις “συμπληγάδες” του ελέγχου και να μη θεωρηθεί απλά “άλλη μία συνταγή για φακές”. Γιατί δεν είναι. Το “μυστικό” εδώ είναι, βέβαια, το κρύο νερό. Και το συνεχές, κυκλικό, ανακάτεμα, σε χαμηλή φωτιά, που στο τέλος καταλήγει σε ελαφρύ “τρίψιμο” της φακής στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Ε, και να ‘ναι καλές, βραστερές, οι φακές. Για όσους τους αρέσει η γεύση του, μπορούν να προσθέσουν και λίγο ξυδάκι λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος. Εκεί, μαζί με το (επίσης προαιρετικό) αλάτι.  

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

55 Minutes
4 άτομα
  1. 400 γρ. φακές
  2. 1 ποτήρι κρασιού παρθένο ελαιόλαδο
  3. 2 λίτρα νερό, για το βράσιμο
  4. 6-7 σκελίδες σκόρδο
  5. 2-3 κλαδάκια ρίγανη
  6. (προαιρετικά) αλάτι
  7. (προαιρετικά) ξύδι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    ΓιώργοςΑγάπη μου, έχω επιθυμήσει φακές. Κοντεύει να βγει η Σαρακοστή και φακές δεν έχουμε φτιάξει. Ξέπλυνε λίγες και βάλε τις σε νερό να φουσκώσουν όλο το βράδυ. Κοίτα μη βάλεις τίποτα σόδες ή άλλες σαχλαμάρες μέσα. Νεράκι, απλό νεράκι.

  2. 2

    ΛουΐζαΗ μητέρα μου ποτέ δεν τις μουλιάζει από βραδύς. Λέει ότι δεν χρειάζεται

  3. 3

    ΓιώργοςΔεν πειράζει, άκουσέ με και δεν θα χάσεις. Θα φας τις καλύτερες φακές που έχεις φάει ποτέ.

  4. 4

    ΛουΐζαΜπααα, δεν βλέπω να έχουν φουσκώσει, δεν έχουν πιεί το νερό τους.

  5. 5

    ΓιώργοςΚαι όμως, θα δεις. Βάλε τις στην κατσαρόλα και ρίξε τους νερό, ΚΡΥΟ, περίπου δύο λίτρα.

  6. 6

    ΛουΐζαΈτοιμη η κατσαρόλα με το νερό της

  7. 7

    ΓιώργοςΩραία, βάλτη τώρα στο μάτι και άσε να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουν μία πρώτη βράση. Πήρε ; Μπράβο. Ρίξε τους τώρα, ΚΡΥΟ πάντα, νερό να διακόψει τον βρασμό. Σούρωσέ τες να φύγει το νερό τους και προσέθεσε και άλλο, και πάλι ΚΡΥΟ. Αρκετό, να τις ξανασκεπάσει.

  8. 8

    ΛουΐζαΈγινε κι’ αυτό. Τι κάνουμε τώρα ;

  9. 9

    ΓιώργοςΑρωματίζουμε. Ρίξε σκορδάκι, σε ροδέλες. ΑΤΣΙΓΚΟΥΝΕΥΤΟ !!!  Μη μου αρχίσεις πάλι τα γνωστά....Οι φακές θέλουν σκόρδο.  Όπως και το φιλί θέλει μουστάκι. Βάλε και αρκετή ρίγανη, 2-3 κλαδάκια, ολόκληρα. Καλώς. Σκέπασε την κατσαρόλα και άσε το φαί να πάρει τις βράσεις του. Στο δεκάλεπτο, περίπου, θυμήσου να βγάλεις τη ρίγανη (γι’ αυτό σου είπα να χρησιμοποιήσεις ολόκληρα κλαράκια, βγαίνουν εύκολα) για να μη πικρίσουν οι φακές. Πάω να ρίξω μια ματιά στην εφημερίδα.

  10. 10

    Μικρή ΈρρικαΜπαμπά, μπαμπά, η μαμά άρχισε να μουγκρίζει στην κουζίνα

  11. 11

    ΛουΐζαΔεν αφήνεις την εφημερίδα, να έρθεις εδώ να δεις; Το ήπιαν σχεδόν όλο το νερό τους.....

  12. 12

    ΓιώργοςΌλα είναι “υπό έλεγχο”, under control που λένε και στις Βρυξέλλες. Πρέπει να το πιουν το νερό τους (η στάθμη του να είναι ίσα-ίσα στην επιφάνεια της φακής –ή και ελαφριά κάτω-) και εδώ τελειώνει το πρώτο μέρος, αυτό του νερού, και αρχίζει το επόμενο, αυτό του λαδιού.

  13. 13

    ΛουΐζαΤι θα ‘λεγες να μας το κάνεις σε απλά ελληνικά; Έχω να βάλω και πλυντήριο, τα ρούχα του παιδιού.....

  14. 14

    ΓιώργοςΔεν πας πουθενά. Θα σου ρίχνω τώρα το λάδι, λίγο-λίγο, σαν “κλωστή” και εσύ θα ανακατεύεις συνεχώς. Α, το λαδάκι ΔΕΝ πέφτει όλο μαζί. Θα το ρίξουμε σε..... δόσεις. Ρίχνω την πρώτη δόση και ανακατεύεις καλά, με την ξύλινη κουτάλα και με ΑΠΑΛΕΣ κινήσεις. Μόλις “τραβήξει”, θα σου ρίξω την δεύτερη δόση. Εσύ συνεχίζεις και σε λίγο σου ρίχνω και την τρίτη δόση. Ένα νεροπότηρο θα βάλουμε, στο σύνολο.

  15. 15

    ΛουΐζαΠόση ώρα θα ανακατεύω έτσι ;

  16. 16

    ΓιώργοςΔεν βλέπεις; Πρώτο-άρχισα να ρίχνω όταν το νερό είχε απορροφηθεί σχεδόν όλο και προσθέτω κάθε φορά που και το λάδι “χάνεται”, το “τραβάει” η φακή. Δες, σαν ελαφρώς καφετιά κρέμα έγινε !!!. Και χάρις στις απαλές κινήσεις ΣΟΥ (αλλά και στο κρύο νερό ΜΟΥ στα πρώτα στάδια), οι φακές παραμένουν γερές μέσα σ’ αυτήν την κρέμα.  Είδες συνεργασία; Το μυαλό και τα χέρια.....

  17. 17

    ΛουΐζαΠράγματι !!! Σαν κρέμα έγινε. Άσπρισε και χύλωσε

  18. 18

    ΓιώργοςΕίδες που σου το ‘λεγα ; Και πες της μαμάς σου, εάν αυτή θέλει να βάλει και αλατάκι, το βάζουμε τώρα στο τέλος. Θα σου προσθέσω και λίγο ακόμη νεράκι (το θυμάσαι ε ; ΚΡΥΟ πάντα) και οι φακές μας είναι έτοιμες. 

  19. 19

    ΛουΐζαΚαλές φαίνονται. Μην αρχίσεις, τώρα, να τρως από μέσα από την κατσαρόλα. Και, που ‘σαι καλέ μου, μπορούμε την άλλη φορά να είμαι εγώ το μυαλό και εσύ τα χέρια ; Ε, μπορούμε ;

Αντιδράσεις

Cooksnaps (12)

Σχόλια (41)

tzoulitsa
tzoulitsa @tzoulitsa
τα πηρουνακια ειναι τοσο για τις φακες που τις εχω δοκιμασει ετσι στης ξαδελφης μου,οσο και για τον απιθανο τροπο παρουσιασης σου

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens