Φακές με φάβα
Δεν προσπαθώ να καταστρέψω το γαστρεντερικό σας σύστημα... Συνδυάστε με πράσινη σαλάτα, κατεβάστε και ένα ποτηράκι φρέσκο χυμό πορτοκάλι ή γκρέιπ κλπ, και όχι μόνο θα χωνέψετε μια χαρά, αλλά θα απογείωσετε τη διατροφική αξία του πιάτου!
Λίγα μυστικά ακόμα
Είναι ένα άκρως εντυπωσιακό πιάτο με γεύση και διατροφική αξία. Ακόμη και αν κάποιος δεν τρώει όσπρια, ε, ε!!!
Υλικά
-
1/2 κούπα φακές
-
1/2 κούπα φάβα
-
1 πορτοκάλι και το ξύσμα από ένα ακόμη
-
1 κρεμμύδι ξερό, καθαρισμένο αλλά ολόκληρο
-
2 μεγαλούτσικα καρότα τριμμένα στο χονδρό τρίφτη
-
1 κρασοπότηρο κονιάκ (αν σας βρίσκεται μαύρο παλαιωμένο ρούμι, αυτό θέλουμε)
-
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο και πλέον για το σερβίρισμα
-
10 μπαχάρια
-
1 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο ή καλύτερα το μισό καρπό χοντροκομμένο
-
2 δαφνόφυλλα
-
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
-
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
1 ποδαράκι σέλερυ ψιλοκομμένο
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
αλάτι
-
πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βράζουμε τις φακές σε κρύο νεράκι με τη δάφνη, το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο. Θα αλατίσουμε λίγο πριν κλείσουμε το μάτι για να μη μας ξεφλουδίσουν οι φακούλες. Εκεί θα βάλουμε και τη ζάχαρη. Όσο λιγότερο νεράκι βάλουμε, τόσο το καλύτερο.
-
2
Σουρώνουμε.
-
3
Σε άλλη κατσαρόλα θα βάλουμε το πορτοκάλι κομμένο στα 4 με τη φλούδα του, το κρεμμύδι, αλατοπίπερο, τη φάβα, το καρότο τριμμένο, νεράκι ως να τα σκεπάσει και ένα κρασοπότηρο ελαιόλαδο.
-
4
Μόλις γίνει η φάβα, ρίχνουμε ένα κρασοπότηρο κονιάκ και αναδεύουμε ως να εξατμιστεί το αλκοόλ.
-
5
Πολτοποιούμε πριν κρυώσει, αφαιρώντας μόνο το πορτοκάλι.
-
6
Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά τη φάβα και τις φακές. Θα ενσωματώσουμε το ξύσμα πορτοκάλι και θα τσεκάρουμε στο αλατοπίπερο. Απομακρύνουμε πριν πάρει βράση.
-
7
Σερβίρουμε κρύο, με ανάμεικτο χυμό λεμόνι-πορτοκάλι, άνηθο, μαϊντανό, σέλερυ και αν σας αρέσει η γεύση, καππαρόφυλλα και τσιγαρισμένο μπούκοβο. Αν σας αρέσει το σκόρδο, μια πολτοποιημένη σκελίδα σε αυτό το βήμα θα την εκτιμήσετε.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια