Φακές με καρότα και ντομάτα γκρατινέ
Φακές στον φούρνο με καρότα και λιωμένο τυράκι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι της Νένας Ισμυρνόγλου και την βρήκα στο ένθετο της Καθημερινής "Καθημερινές γεύσεις" στον τόμο με τα όσπρια. Ελπίζω να την απολαύσετε!!
Υλικά
-
300 γρ. φακές
-
2 μέτρια κρεμμύδια σε καρέ
-
2 φύλλα δάφνης
-
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-
1 κ.γ. ξερό δεντρολίβανο
-
4 καρότα σε λεπτές ροδέλες
-
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους, πολτοποιημένα
-
2 κ.σ. ξύδι
-
300 γρ. τριμμένο καπνιστό τυρί της αρέσκειας μας
-
αλάτι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, τα κρεμμύδια, 600ml νερό και τα φύλλα δάφνης.
-
2
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει το νερό μια βράση.
-
3
Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 40 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
-
4
Παράλληλα ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά. Όταν κάψει καλά ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τα καρότα, το δεντρολίβανο και τα σωτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς.
-
5
Προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας, το ξύδι, 2 κ.σ. νερό και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρουμε από την φωτιά.
-
6
Όταν μαγειρευτούν οι φακές ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, δυναμώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε αλατοπίπερο και την σάλτσα που ετοιμάσαμε.
-
7
Αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε από την φωτιά.
-
8
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
-
9
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με το τυρί.
-
10
Ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια