κύρια φωτογραφία συνταγής Φασολάδα Gourmet

Φασολάδα Gourmet

chana
chana @cook_8506463

Από παιδί δεν ήμουν λάτρης των οσπρίων, όμως ως ενήλικας κατάλαβα την διατροφική τους αξία και γενικότερα την διατροφική αξία της Μεσογειακής διατροφής που έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε ως Έλληνες. Έτσι λοιπόν, όφειλα στον εαυτό μου να εντάξω στην κουζίνα μου και τα όσπρια και να βρω τρόπους να τα αγαπήσω. Καρπός αυτής της προσπάθειας είναι και η φασολάδα που παραθέτω. Η σημαντική της διαφορά είναι στην ποικιλία των φασολιών που χρησιμοποιώ καθώς και στο ότι δεν χρησιμοποιώ σέλινο που είναι το σύνηθες. Κατά τη γνώμη μου αυτά τα δύο την κάνουν διαφορετική. Οι χρόνοι που παραθέτω αφορούν χύτρα ταχύτητας. Δυστυχώς δεν έχω χρόνους για απλή κατσαρόλα. 

Λίγα μυστικά ακόμα

Η πιπεριά μπορεί να είναι εκτός από κόκκινη, πορτοκαλί ή κίτρινη ή ακόμα και Φλωρίνης και μπορεί να είναι και περισσότερη από μισή, ανάλογα τα γούστα σας. Τα καρότα όσο πιο μικρά και τρυφερά είναι, τόσο πιο νόστιμα είναι. Τα μεγάλα καρότα είναι πρακτικά στο καθάρισμα αλλά συνήθως άνοστα. Το νερό που θα βάλουμε μαζί με τα λαχανικά να είναι ζεστό προς βραστό γιατί αν είναι κρύο, θα σφίξει τα φασόλια Το ελαιόλαδο μπαίνει στο τέλος και κρατάει τις ιδιότητες του. Η αλήθεια είναι ότι εγώ το υπολογίζω με το μάτι κι όχι με μεζούρα οπότε η ποσότητα του είναι σχετική

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

3-4 άτομα
  1. 1/2 πακέτο φασόλια μπαρμπούνια (τα κόκκινα)
  2. 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (κατά προτίμηση κόκκινο)
  3. 1/2 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
  4. 1/3 ματσάκι μαϊδανό
  5. 1-2 καρότα
  6. 1 χυμό τομάτας πουμαρό 250 ml
  7. 1 κοφτό κ.σ. αλάτι
  8. 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Από το βράδυ μουλιάζουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό που θα τα υπερκαλύπτουν.

  2. 2

    Την επόμενη μέρα, αδειάζουμε το νερό και ξεπλένουμε τα φασόλια αλλάζοντας το νερό τους αρκετές φορές.

  3. 3

    Βάζουμε τα φασόλια στην χύτρα ταχύτητας και τα υπερκαλύπτουμε με νερό. Ασφαλίζουμε την χύτρα, ανάβουμε την θερμοκρασία στο μέγιστο και όταν αρχίζει η χύτρα να σφυρίζει, χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό και τα αφήνουμε να συνεχίσουν να βράζουν για δέκα λεπτά.

  4. 4

    Για όσο βράζουν τα φασόλια, κόβουμε σε κυβάκια το κρεμμύδι και την πιπεριά, ψιλοκόβουμε τον μαϊδανό, και μικρές ροδελίτσες τα καρότα.

  5. 5

    Μόλις περάσουν τα δέκα λεπτά βρασμού των φασολιών, απασφαλίζουμε την χύτρα εφόσον πρώτα έχουμε βγάλει τον συσωρευμένο ατμό με ασφάλεια όπως ορίζουν οι κανόνες της χύτρας.

  6. 6

    Αδειάζουμε όλο το νερό που έχουν τα φασόλια και το πετάμε. Με αυτό τον τρόπο το φαγητό γίνεται πολύ πιο ελαφρύ αν και ομολογώ ότι πολλά συστατικά έχουν πεταχτεί στον νεροχύτη μας.

  7. 7

    Στην κατσαρόλα με τα στραγγισμένα φασόλια, προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα υλικά, το χυμό τομάτας και το αλάτι.

  8. 8

    Προσθέτουμε ζεστό νερό που θα καλύπτει όλα τα υλικά μας και κλείνουμε και πάλι την χύτρα.

  9. 9

    Ακολουθούμε πάλι την ίδια διαδικασία βρασμού όπως στην αρχή με μέγιστη φωτιά, και χαμήλωμα στη μέση μόλις αρχίσει να σφυρίζει.

  10. 10

    Μετράμε άλλα δέκα λεπτά και ανοίγουμε πάλι με ασφάλεια την χύτρα.

  11. 11

    Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε το φαγητό να συνεχίσει τον βρασμό του σε δυνατή (αλλά όχι τη μέγιστη φωτιά) ώσπου να χυλώσει και να δέσει το ελαιόλαδο. (Περίπου άλλα δέκα λεπτά)

  12. 12

    Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό λίγο να κάτσει και να ησυχάσει και μετά σερβίρουμε.

Αντιδράσεις

Σχόλια

Από

chana
chana @cook_8506463
στις