mellofarm
mellofarm @cook_8521559
Αθηνα - Ερμιόνη,greece

Παραδοσιακή φασολάδα σούπα κοκκινιστή με κουρκουμά και προαιρετικά με καυτερές πιπεριές, με ψιλοκομένο ξερό κρεμμύδι, μπόλικα καρότα, σέλινο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Για να καθορίσετε τον αναγκαίο χρόνο μαγειρέματος, να λάβετε υπ' όψιν σας την δύναμη και τις ιδιότητες του μαγειρικού σκεύους που χρησιμοποιείτε, π.χ. άλλος χρόνος απαιτείται σε απλή κατσαρόλα και άλλος σε χύτρα ταχύτητος.Για το λόγο αυτό θα καταλάβετε ότι η παραδοσιακή φασολάδα είναι έτοιμη, όταν το φασόλι δεν έχει απλώς βράσει αλλά αρχίζει να σκάζει, διότι έτσι απελευθερώνεται το άμυλό του εξαιτίας του οποίου προκαλείται το χύλωμα. Επίσης έτσι απελευθερώνονται και οι γλυκές γεύσεις του φασολιού.Ο κουρκουμάς είναι θεραπευτικός για μία σειρά παθήσεων και όταν προστίθεται δίνει επιπλέον χρώμα και άρωμα στην φασολάδα.Συνοδέψτε το πιάτο σας με παραδοσιακές σπιτικές ελιές.  Καλή σας όρεξη!

https://www.youtube.com/watch?v=STYWHtMR3Ww

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

90 Minutes
5 άτομα
  1. 500 γραμμάρια ξερά φασόλια
  2. 1 ξερό κρεμμύδι
  3. 2 μεγάλα καρότα ή όσα θέλετε
  4. 4-5 κλωνάρια σέλινο ή σέλερι ή όσο θέλετε
  5. 1 κούπα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  6. 1 κουτ. σούπας αλάτι
  7. 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
  8. 1 κούπα συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
  9. 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  10. 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Από το βράδυ βάζουμε τα φασόλια να μουλιάσουν σε μια λεκάνη με νερό.

  2. 2

    Την άλλη μέρα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα καρότα, και καθαρίζουμε και ξεπλένουμε το σέλινο.

  3. 3

    Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα βάζουμε στη χύτρα και προσθέτουμε νερό μέχρι η στάθμη του να φθάσει τρία δάκτυλα (οριζόντια) πάνω από τα φασόλια και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας ή του υγραερίου.

  4. 4

    Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, κλείνουμε το καπάκι και ασφαλίζουμε τη χύτρα.

  5. 5

    Όταν αρχίσει η χύτρα να σφυρίζει μειώνουμε την φωτιά στα 2/3 (π.χ. αν έχει 9 μειώνουμε στο 6).  Από την στιγμή που αρχίσει η χύτρα να σφυρίζει υπολογίζουμε περίπου μιάμιση ώρα (90 λεπτά). ΠροσοχήΟ χρόνος έχει υπολογισθεί με την δική μου χύτρα. Αν η χύτρα σας είναι πολύ δυνατή ο χρόνος θα είναι περίπου ο μισός (δηλ. 45 λεπτά).

  6. 6

    Η φασολάδα είναι έτοιμη, μοσχοβολιστή και χυλωμένη.  Η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής είναι ότι προσθέτουμε κουρκουμά και ότι χυλώνει μόνη της χωρίς να προσθέτουμε αλεύρι ή κορν φλάουρ κλπ.

Αντιδράσεις

Από

mellofarm
mellofarm @cook_8521559
στις
Αθηνα - Ερμιόνη,greece
Ελαιοπαραγωγός και δικηγόρος. Λάτρης του καλού τσίπουρου και της γνήσιας παραδοσιακής μουσικής.
Δες περισσότερα