Φασόλια μαγειρεμένα σε… φλασκί (από την Τοσκάνη)

ggr
ggr @george
Athens

Αυτή και αν είναι νοστιμιά!!! Αυτή και αν είναι ξεχωριστή συνταγή!!! Απλή μα ταυτόχρονα πλούσια. Με υλικά φτωχικά αλλά με μία γοητεία “άλλων εποχών”. Χωρίς πολλά χρώματα αλλά ταυτόχρονα με τόσες αποχρώσεις γεύσεων και αρωμάτων… Χωρίς εξεζητημένες γεύσεις, αλλά ακριβώς για αυτό τόσο ειλικρινής, τόσο άμεση.Η συνταγή είναι από την Τοσκάνη. Στην αυθεντική της, λοιπόν, εκδοχή, χρησιμοποιεί ένα από εκείνα τα διάσημα φλασκιά, τα γυάλινα μπουκάλια, τα στρογγυλά και με μακρύ λαιμό, στα οποία φυλάνε το περίφημο κρασί της περιοχής. Πράγματι, η συνταγή έχει το όνομα “Fagioli nel fiasco” (που σημαίνει“φασόλια στο φλασκί”)Και να ήταν μόνον αυτή η πρωτοτυπία… Υπάρχουν και άλλεςΟ τρόπος που βράζουν. Το σκεύος μέσα στο οποίο βράζουν. Η παρουσία ελάχιστων υλικών. Το λιγοστό νερό.Οι παλιοί της περιοχής συνήθιζαν να λένε για να την περιγράψουν"θέλει ξερά φασόλια, ένα φλασκί χωρίς την ψάθινη επένδυσή του, ένα τζάκι, κάρβουνα που να “τρίζουν”, λίγα αρώματα από το χωράφι, σκορδάκι και το εξαιρετικό ελαιόλαδο των δένδρων μας..."Ε, δεν ήθελε περισσότερα για να τραβήξει την προσοχή μου και τελικά χαίρομαι που αποφάσισα να τη δοκιμάσω. Είναι ένα πιάτο νόστιμο, πολύ θρεπτικό, πραγματικά αναζωογονητικό τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Το αυτοσχέδιο “πώμα” θα (μπορούμε να) το φτιάξουμε με διάφορους τρόπους. Με ένα κομμάτι χαρτί για τρόφιμα, για παράδειγμα (φυσικά ΟΧΙ εκτυπωμένο και ΧΩΡΙΣ την ειδική μεμβράνη που τα πλαστικοποιεί εσωτερικά). Μπορούμε να κλείσουμε το στόμιο και με ένα κομμάτι στουπί ή με ένα κομμάτι σφικτά συμπιεσμένο βαμβάκι, που θα τα σφηνώσουμε στο λαιμό του φλασκιού. Το νόημα είναι να μπορεί να βγαίνει ο αέρας, ο ατμός, που θα δημιουργείται, μέσα από το μπουκάλι (όπως βγαίνει και από μία σκεπασμένη κατσαρόλα, να μην κάνουμε το φλασκί …χύτρα ταχύτητος!). Στις φωτογραφίες φαίνεται αυτό που έκανα εγώ, με μία σφικτά διπλωμένη λαδόκολλα.Έχω την εντύπωση ότι και ανοικτό να το αφήσουμε το φλασκί, το φαγητό θα γίνει εξ ίσου καλά. Το πολύ πολύ, να πρέπει να έχουμε από δίπλα βραστό νερό (πολύ καυτό, για να μη διακόπτει τον βρασμό), για να το προσθέτουμε από λίγο, με τη βοήθεια ενός χωνιού, κατά τη διάρκεια του βρασμού. Η δυσκολία είναι στο να υπολογίζει κανείς πόσο νερό να προσθέτει κάθε φορά, επειδή το φαγητό πρέπει να μείνει με το λαδάκι του. Σαν αντιστάθμισμα, ένα υπέροχο άρωμα θα γεμίσει την κουζίνα μας. Μετά την πρώτη φορά, όταν και θα ξέρετε πόσο νερό εξατμίζεται και πόσο παραμένει, θα μπορείτε να το δοκιμάσετε.[2] Εάν δεν έχετε αρκετά υψηλή κατσαρόλα, διαλέξτε μία φαρδιά και γύρετε το φλασκί, το επίπεδο των φασολιών θα χαμηλώσει αρκετά. Μόνο που θα μεγαλώσει και η ποσότητα του νερό που θα πρέπει να μπει στην κατσαρόλα. Άρα και ο χρόνος να έρθει σε βρασμό. Άρα και η κατανάλωση ενέργειας. Έτσι, για να το γνωρίζετε…[3] Εάν έχετε τζάκι αναμμένο μπορείτε να μαγειρέψετε τα φασόλια με τον παλιό, τον παραδοσιακό τρόποΔημιουργούμε έναν “κρατήρα” ανοίγοντας χώρο ανάμεσα σε στάχτη και κάρβουνα, τοποθετούμε εκεί μέσα το φλασκί και το περιβάλλουμε με κάρβουνα για ύψος μερικών εκατοστών. Φροντίζουμε να υπάρχουν διαρκώς “ζωντανά” κάρβουνα γύρω από το φλασκί, που θα θερμαίνουν το νερό στο εσωτερικό, για να διατηρείται ο βρασμός. Όπως γίνεται αντιληπτό, θα πρέπει να …κάνει πολύ κρύο έξω και το τζάκι να καίει για ώρες, για να παρέχει αρκετό κάρβουνο/στάχτη για να μαγειρευθεί το φαγητό.Είναι μία συνταγή-υπενθύμηση ότι στην κουζίνα, τα πιο ωραία πράγματα, πολύ συχνά προκύπτουν από ….λάθη!!! Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ετούτη εδώ η νοστιμιά μας προέκυψε “κατά λάθος”. Δεν θα μπορούσε… Ήδη από τα αγνά και προσεγμένα υλικά της, καταλαβαίνεις αμέσως το πνεύμα της συνταγής, ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Λίγα πραγματάκια μεγάλης θρεπτικής αξίας, βαλμένα μαζί, να μαγειρευθούν σιγά-σιγά, σαν να αποστάζουν την ίδια τους την ψυχή στον αποστακτήρα ενός αλχημιστή (του φέρνει λίγο το φλασκί, δεν συμφωνείτε;). Γιατί αυτό ακριβώς συνέβαινε όταν οι νοικοκυρές ξεχνούσαν για ώρες το φλασκί μέσα στις στάχτες του τζακιού, απορροφημένες οι ίδιες από τις χίλιες άλλες έγνοιες και δουλειές του σπιτιού.Απλά, την ώρα που το φλασκί …“κάνει τα δικά” του, πάνω στη σιγανή σιγανή φωτιά, το μυαλό μου πάει στο ίδιο του το όνομα (“fiasco” (διαβάζεται“φιάσκο”) στα ιταλικά) και δεν μπορώ να μην παραδεχθώ ότι μου πέρασε από το μυαλό πως από ένα “φιάσκο”, από ένα μεγάλο λάθος, δηλαδή, μπορεί να βγεί μία τέτοια νοστιμιά.Και μου ήρθαν και άλλες τέτοιες περιπτώσειςτα chips, για παράδειγμα. Ε, φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν το 1853, από ένα λάθος ή, καλύτερα, από ένα πικάρισμα που δεν πέτυχε. Απελπισμένος από τις διαμαρτυρίες και την γκρίνια ενός πελάτη του που του γύριζε πάντα το πιάτο με τις τηγανιτές πατάτες που του σερβίριζε, επειδή τις θεωρούσε πολύ χοντρά κομμένες, ο George Crum του ξενοδοχείου Moon Lake Lodge Resort της Νέας Υόρκης, αποφάσισε μία ημέρα να τις κόψει τόσο λεπτές, σχεδόν διαφανείς, που να είναι αδύνατον να τις τρυπήσει με πιρούνι. “Θα του δείξω τώρα εγώ”, θα σκέφθηκε, τις έριξε σε καυτό λάδι και του τις πήγε για να “του την σπάσει”. Που να φαντασθεί εκείνη την ώρα ότι δημιουργούσε κάτι που θα ήταν η μεγαλύτερη χαρά των παιδιών (αλλά και των διαιτολόγων…), ένα “έργο τέχνης” νοστιμιάς, θερμίδων και χοληστερίνης…Στο γλυκό, τον baba, και στο λάθος του Στανισλάβ Λεστζίνσκι,  έχουμε ήδη αναφερθεί. Το άλλο, όμως, το ξέρετε; Το 1892, ένα νεαρός βοηθός του chef του περίφημου Cafè de Paris στο Μοντεκάρλο, έβαλε υπερβολικά πολύ λικέρ στην κρέπα που του είχε ζητήσει ο chef να ετοιμάσει για τον πρίγκιπα και μελλοντικό βασιλιά της Αγγλίας, το Εδουάρδο (τον 7ο, παρακαλώ!). Του νεαρού πρίγκιπα του άρεσε τόοοοσο πολύ, που ζήτησε από το βοηθό να μάθει πως λέγεται αυτή η τόσο νόστιμη κρέπα. Και εκείνος, θέλοντας να κάνει τον σπουδαίο, και βλέποντας την παρέα του πρίγκιπα, βάπτισε την κρέπα “crêpe princesse”. Ο πρίγκιπας, όμως, που δεν ήταν χαζός και, δεδομένου ότι δεν συνοδευόταν από καμία …μέλλουσα princesse (είπαμε, δεν ήταν χαζός), αποφάσισε, εντελώς δημοκρατικά, να την λέει “crêpe Suzette”, από το όνομα της κοπέλας που τον συνόδευε, προφανώς…..Πόσο δίκιο είχε ο John Lennon, όταν έλεγε πως “η ζωή είναι εκείνο που σου συμβαίνει ακριβώς όταν εσύ ασχολείσαι με το να κάνεις άλλα σχέδια”… (Beautiful boy) Τα φλασκί το αγόρασα από την οδό Αθηνάς, στη γωνία με την οδό Καλαμίδα, νομίζω (ή μήπως ήταν στη γωνία με την οδό Πρωτογενούς;). Σε ένα μαγαζί με μεγάλη ποικιλία από φιάλες διαφόρων τύπων. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και οποιαδήποτε άλλη φιάλη παρόμοιου τύπου, για παράδειγμα σαν αυτή που φαίνεται στη φωτογραφία 20. Εάν μάλιστα έχει πιο φαρδύ λαιμό, τόσο η εισαγωγή των ωμών φασολιών, όσο και (κυρίως) η εξαγωγή των μαγειρεμένων, θα είναι πολύ πιο εύκολη. Εάν θέλετε, μπορείτε να δείτε πολλές φωτογραφίες από διαφόρους τύπους φιαλών και να πάρετε ιδέες, στο internet.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

210 Minutes
6 άτομα
  1. 500 γρ λευκά ξερά φασόλια
  2. 8 φύλλα φρέσκου φασκόμηλου
  3. 1-3 σκελίδες σκόρδο
  4. καλό, αγνό παρθένο ελαιόλαδο (δείτε συνταγή)
  5. λίγο νερό, από εκείνο του μουλιάσματος (δείτε συνταγή)
  6. αλατάκι (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
  7. πιπεράκι (ανάλογα με τις …αντοχές σας)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα φασόλια να μουσκέψουν και να μαλακώσουν, όπως ακριβώς κάνουμε και στο παραδοσιακό μαγείρεμά τους.

  2. 2

    Παίρνουμε ένα γυάλινο φλασκί, προφανώς ΧΩΡΙΣ την ψάθινη επένδυσή του. Το ξεπλένουμε καλά.

  3. 3

    Ρίχνουμε μέσα τα φασόλια. Για μισό κιλό φασόλια θα σας πάρει τουλάχιστον ένα 5λεπτο, αλλά δεν γίνεται και αλλιώς, θα τα περάσετε ένα προς ένα από το στόμιο!!!

  4. 4

    Στη συνταγή έγραφε ότι θα ρίξουμε τα φασόλια “με τη βοήθεια ενός χωνιού”, πιστέψτε με, αυτό είναι αδύνατον, ακόμη και όταν πρόκειται για μικρά φασόλια. Σαν φουσκώσουν, δεν υπάρχει περίπτωση να τα περάσετε από το στόμιο του φλασκιού με χωνί! Με τα χέρια λοιπόν… Εκτός και αν χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη φιάλη, με πιο φαρδύ στόμιο (δείτε TIP_2)

  5. 5

    Ρίχνουμε και τις σκελίδες του σκόρδου, ολόκληρες αλλά τσακισμένες, να βγάλουν εύκολα το άρωμά τους (ανάλογα με το πόσο σας αρέσει η γεύση του μπορείτε να πάτε μέχρι τις 3, πάντως μην το παραλείψετε εντελώς), παρθένο ελαιόλαδο “περίπου 1 φλυτζανάκι του καφέ” (γύρω στα 65-75 ml)

  6. 6

    Και 1 κουταλάκι πιπέρι, φρέσκο, τριμμένο εκείνη την ώρα. Αλάτι ΟΧΙ ΑΚΟΜΗ!!

  7. 7

    Συμπληρώνουμε με νερό, από εκείνο στο οποίο μούλιασαν τα φασόλια, “περίπου 2 ποτήρια του νερού” (γύρω στα 500 με 600 ml). Το νερό πρέπει να σκεπάζει για δυό δάκτυλα τα φασόλια, αλλά να μην ανεβαίνει μέχρι τον λαιμό του, να φθάνει μέχρι τα 3/4 του φλασκιού, εκεί που αρχίζει και “στενεύει” το φλασκί, έτσι που να μη χύνεται όταν βράζει.

  8. 8

    Τελευταία ρίχνουμε τα φύλλα του φασκόμηλου, πλυμένα και στεγνωμένα σε πετσέτα. Έτσι όπως το νερό μέσα στο φλασκί είναι κάτω από την αρχή του λαιμού του, τα φύλλα αυτά θα λειτουργήσουν σαν μία πρώτη “τάπα”, ένα φυσικό “βούλωμα” του φλασκιού.

  9. 9

    Θα ταπώσουμε, όμως, και το φλασκί στο στόμιό του. Όχι όμως με φελλό αλλά με ένα αυτοσχέδιο “πώμα”. Δείτε στα “Μυστικά” [1] μερικούς από τους τρόπους που μπορείτε να φτιάξετε ένα τέτοιο “πώμα”. Αναδεύουμε (για να διαλυθεί το πιπέρι), ανακινώντας κυκλικά το ταπωμένο φλασκί. Νομίζω όμως ότι και να μην το κάνουμε, δεν τρέχει και τίποτα, θα το φροντίσει ο βρασμός του νερού… Άλλωστε, μπορείτε να το έχετε διαλύσει, για ευκολία, σε λίγο νερό (δείτε βήμα 6)

  10. 10

    Πάμε τώρα να δούμε πως θα τα μαγειρέψουμε τα φασόλια. Σε μία ΨΗΛΗ κατσαρόλα βάζουμε στον πάτο της ένα κομμάτι πανί, μία πετσέτα και της δίνουμε το σχήμα “φωλιάς”. Εκεί μέσα θα βάλουμε το φλασκί, για να στερεώνεται και να μη χοροπηδάει και κτυπάει στα τοιχώματα και τον πάτο της κατσαρόλας.

  11. 11

    Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα. Να φθάνει σε ύψος σε ένα επίπεδο 2-3 δάκτυλα πιο πάνω από τη στάθμη των φασολιών μέσα στο φλασκί. Τα φασόλια με αυτόν τον τρόπο θα μαγειρευθούν σε μπεν μαρί, συνεπώς η επιφάνειά του πρέπει τουλάχιστον να καλύπτει τα φασόλια στο φλασκί) και να υπάρχει και ένα περιθώριο για να μη προσθέτετε διαρκώς νέο, όταν το προηγούμενο εξατμίζεται...) Δείτε στα “Μυστικά” [2] σχετικά με το είδος της κατσαρόλας.

  12. 12

    Εναλλακτική λύσηΕάν έχετε κουζίνα αερίου, τα πράγματα απλοποιούνται πολύ. Τοποθετείτε πάνω στα μπεκάκια απ’ όπου βγαίνει η φλόγα το δικτυωτό εξάρτημα που επιτρέπει/υποχρεώνει στη φλόγα να διαχέεται ομοιόμορφα σε μεγαλύτερη επιφάνεια και απ’ ευθείας πάνω σε αυτό θα τοποθετήσετε το φλασκί.

  13. 13

    Το φαγητό, και με τις δύο μεθόδους, θα σιγομαγειρετεί, σε χαμηλή φωτιά. Και το μαγείρεμα θα πάρει πολύ ώρα, από “3 και βάλε” μέχρι τις “4 και φεύγα”. Είναι φαγητό που θέλει υπομονή. Ο βρασμός των φασολιών μέσα στο φλασκί θα τον δείτε να ξεκινάει μετά από μία ώρα περίπου.

  14. 14

    Τα φασόλια είναι έτοιμα όταν θα έχουν απορροφήσει το νερό και θα έχουν μείνει με το λάδι τους. Μερικά, μάλιστα, θα έχουν λιώσει και να έχουν φτιάξει μία πολύ ωραία κρεμούλα που, και μόνο να τη βλέπεις, αρχίζεις να γλείφεσαι…

  15. 15

    Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, το νερό της κατσαρόλας, αν και θα σιγοβράζει (στο 5, ίσα που να ταράζεται ελαφρά η επιφάνειά του), παρ’ όλα αυτά ασφαλώς και θα εξατμίζεται, και η στάθμη του θα τείνει να χαμηλώνει. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει, γι’ αυτό θα πρέπει να το συμπληρώνετε σε τακτικά διαστήματα με νέο νερό, καυτό, να κοχλάζει, για να μη διακόπτει τον βρασμό, η φωτιά είναι χαμηλή και θα παίρνει χρόνο κάθε φορά που θα πρέπει να ξαναπιάσει να βράζει.

  16. 16

    Όταν πια είναι έτοιμα τα φασόλια, πιάνουμε το φλασκί από το λαιμό του, με πολλή προσοχή και με μία χοντρή πετσέτα και, τουμπάροντάς το και ανακινώντας το ενεργητικά πάνω-κάτω, αδειάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ.

  17. 17

    Τα περιχύνουμε με λίγο ωμό λαδάκι, αλατίζουμε και διορθώνουμε εάν χρειασθεί και στο πιπέρι με επιπλέον, φρεσκοτριμμένο.

  18. 18

    Τα βάζουμε στα πιάτα ή στην πιατέλα σερβιρίσματος, και σερβίρουμε.

  19. 19

    TIP(1) Το αυτοσχέδιο “πώμα”, όπως θα δείτε στα “Μυστικά” [1], μπορούμε να το φτιάξουμε με διάφορα υλικά. Εδώ φαίνεται ένα φτιαγμένο από ένα φύλλο λαδόκολλας, διπλωμένο και πιεσμένο καλά, ώστε να εμποδίζει στα υγρά να βγουν από τη φιάλη, να επιτρέπει όμως στον αέρα να βγαίνει.

  20. 20

    TIP(2) Ένα άλλο είδος φιάλης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, Όπως είναι, μάλιστα, πιο κοντή, βολεύει και μία πιο χαμηλή κατσαρόλα, συνεπώς λιγότερο νερό που πράζει, λιγότερη ενέργεια. Και η (μικρότερη) ποσότητα φασολιών που χωρούν (άρα και η ποσότητα του φαγητού που θα μαγειρευθεί) διορθώνεται εάν χρησιμοποιηθούν στην κατσαρόλα δύο (ή και τρεις) τέτοιες φιάλες.

  21. 21

    TIP(3) Όταν τα φασόλια αρχίσουν να βράζουν, δεν θα δείτε το νερό να ταράζεται ΜΕΣΑ στη φιάλη, θα δημιουργηθεί όμως ένας αφρός. Αυτό είναι φυσικό, πάντα δημιουργείτε στα βραστά φασόλια, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ανοίξετε το πώμα για να τον απομακρύνετε. Θα “πέσει”, θα εξαφανισθεί μόνος του.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (3)

Θέρος
Θέρος @cook_8482822
Ευφάνταστο φαγητό! Βάζω τα 5 πιρουνάκια πριν καν το δοκιμάσω.

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens