κύρια φωτογραφία συνταγής Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα της Μαίρης
Μαίρη Κ
Μαίρη Κ @cook_8477916
,Ελλάδα

Ένας πολύ καλός τρόπος να μην στερηθούμε τις βιταμίνες των οσπρίων τώρα που καλοκαιριάζει. Επίσης είναι πολύ καλός μεζές για τσίπουρο και φυσικά μία ακόμα εναλλακτική για νόστιμο φαγητό σε περιόδους νηστείας. 

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορόυμε να βάλουμε ότι λαχανικά θέλουμε. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να καθαρίσουμε το ψυγείο από υλικά που πιθανώς να μας έχουν περισσέψει. Εάν θέλουμε να την ετοιμάσουμε για την επόμενη μέρα καλό θα ήταν να αφαιρέσουμε το ξερό κρεμμύδι, γιατί θα μυρίσει και να αφήσουμε μόνο το φρέσκο. Η σαλάτα αυτή έχει ηγετική θέση στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αλλά είναι υπέροχη για κάθε εποχή του χρόνου. Καλή όρεξη.Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

43 Minutes
  1. 250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα καλά μουλιασμένα αποβραδίς
  2. 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  3. 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  4. 1 χρωματιστή πιπεριά
  5. 1 φλιτζανάκι του καφέ κάππαρη
  6. 2 φλιτζανάκια του καφέ ελιές σε φέτες (εγώ βάζω και πράσινες και καλαμών ώστε να υπάρχει εναλλαγή στις γεύσεις)
  7. 10 λιαστές ντομάτες
  8. μάραθο ή άνιθο (ανάλογα την εποχή)
  9. αλάτι, πιπέρι
  10. 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  11. ελαιόλαδο
  12. ξύδι από κρασί ή λευκό μπαλσάμικο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε τα φασόλια αποβραδίς σε ένα μπολ με ζεστό νερό και τα αφήνουμε όλη νύχτα.

  2. 2

    Το πρωί χύνουμε το νερό και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό και τα βάζουμε να βράσουν.

  3. 3

    Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.

  4. 4

    Όταν περάσουν τα 5 λεπτά χύνουμε το νερό και προσθέτουμε καινούριο. Με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρέσουμε ουσίες που πιθανών να βλάψουν το γαστρεντερικό σύστημα!!! (για όσουν έχουν ευαισθησία)

  5. 5

    Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν τα φασόλια μέχρι να γλινουν όσο μαλακά θέλουμε ανάλογα με το γούστο μας. Συνήθως 45 λεπτά είναι αρκετά.

  6. 6

    Μόλις βράσουν σουρώνουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε να κρυόσουν για λίγο.

  7. 7

    Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας.

  8. 8

    Χοντοτρίβουμε το καρότο. Κόβουμε σε κυβάκια το ξερό κρεμμύδι και σε φετάκια τα φρέσκα.

  9. 9

    Τα βάζουμε σε μία μεγάλη σαλατιέρα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

  10. 10

    Ξεπλένουμε καλά την κάππαρη (γιατί έχει πολύ αλάτι) και την προσθέτουμε στα υλικά.

  11. 11

    Προσθέτουμε και τις ελιές.

  12. 12

    Στραγγίζουμε το λάδι από τις λιαστές ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τις προσθέτουμε στο μείγμα λαχανικών.

  13. 13

    Ψιλοκόβουμε το μάραθο ή τον άνιθο.(Προσωπικά βάζω αρκετό αλλά αυτό είναι θέμα γούστου καθώς πρόκειται για πολύ έντονα αρωματικά φυτά)

  14. 14

    Προσθέτουμε στο μέιγμα τα φασόλια.

  15. 15

    Ρίχνουμε το αλατοπίπερο, το κύμινο, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Οι ποσότητές τους είναι θέμα γούστου, αλλά εξαρτάται και από το πόσο θα τραβήξουν κάθε φορά και τα φασόλια.

  16. 16

    Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν τουλάχιστον μία ώρα. Στη συνέχεια μπορόυμε να τα βάλουμε άλλη μία ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο εάν θέλουμε τη σαλάτα δροσερή.

  17. 17

    Τρώγεται ευχάριστα κρύα και κρύα.

Αντιδράσεις

Από

Μαίρη Κ
Μαίρη Κ @cook_8477916
στις
,Ελλάδα
Είμαι 36 χρονών και παντρεμένη εδώ και 5 χρόνια με το Γιάννη. Έχουμε μία μικρούλα 2 χρονών, τη Βαλέρια, και πριν από 3 μήνες αποκτήσαμε το δεύτερο ζουζούνι μας, αγοράκι αυτή τη φορά! Ζούμε στο Νέο Ηράκλειο και ελπίζουμε, κάποια στιγμή, να τα καταφέρουμε να φύγουμε από την Αθήνα (αν και λόγω δουλειάς δεν το βλέπω πολύ πιθανό.)Εργάζομαι στην οικογενειακή επιχείρηση. Αγαπώ πολύ τη μαγειρική και μ' αρέσει να δοκιμάζω καινούριες γεύσεις. Πρωτομπήκα στην κουζίνα στα 9 μου και από τότε δεν έχω βγει ποτέ!!! Λατrεύω τα θαλασσινά και τα λαδερά φαγητά! Το site το βρήκα τυχαία ένα βράδυ που έψαχνα συνταγή για λεμοντσέλο! Από τότε το συμβουλεύομαι συχνά και τελευταία άρχισα να ανεβάζω κάποιες από τις συνταγές μου!!!!
Δες περισσότερα