Φασόλια χάντρες βελουδένιες
Χειμωνιάτικο, χορταστικό, Ελληνικότατο, θρεπτικό φαγάκι που το "μαστόρεψα" γιατί δεν έχω πολύ χρόνο. Γίνεται πολύ γρήγορα και η βελουδένια του κατάληξη στον ουρανίσκο θα σας αποζημιώσει, είμαι σίγουρος. Μη φοβηθείτε το σκόρδο. Δε μυρίζει λόγω ...εκτεταμένου βρασμού!
Λίγα μυστικά ακόμα
Εννοείται ότι μπορείτε να προσθέσετε ότι μυρωδικό τραβάει η αρέσκειά σας. Οπωσδήποτε η ρέγγα είναι "must" συνοδευτικό. Κρασάκι ...θα έλεγα ροζέ. "Λαδομπούκι" χωριάτικου ψωμιού... μπόλικο!
Υλικά
-
500 γρ. φασόλια χάντρες (εκείνα τα καφετιά)
-
2 μέτριες πατάτες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
-
2 ντομάτες ολόκληρες
-
1 μέτριο κρεμμύδι ολόκληρο
-
1 κεφάλι σκόρδο (καθαρισμένο)
-
Λίγο ξυδάκι
-
Αλάτι, πιπέρι κατά βούλησιν
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Μουλιάζουμε αποβραδίς τις χάντρες.
-
2
Την επαύριον τις περνάμε μια βράση καλή.
-
3
Πετάμε το νερό, τις ξεπλένουμε και τις ξαναβάζουμε για βράσιμο (κανονικά αυτή τη φορά) προσθέτοντας τις πατάτες, τις ντομάτες, το σκόρδο και το κρεμμύδι
-
4
Βάλτε και δυό φυλλαράκια δάφνη.
-
5
Όταν βράσουν και μαλακώσουν καλά-καλά, κρατάμε ένα φλυτζάνι τσαγιού από το νερό τους και αποσύρουμε τις πατάτες, τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
-
6
Πετάμε το υπόλοιπο νερό.
-
7
Περνάμε από το μούλτι (ή από το μύλο) τις ντομάτες, τις πατάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο να γίνουν κρέμα αραιή.
-
8
Ξαναβάζουμε τις χάντρες στην κατσαρόλα μαζί με το νεράκι που κρατήσαμε και την κρέμα των λαχανικών.
-
9
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση μέχρι να "δέσει" (προσθέστε λίγο νεράκι αν είναι πηχτό το μείγμα) και στο τέλος της βράσης "πασπαλίζουμε" με ελαιόλαδο και λίγο ξυδάκι και... ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!
Σχόλια (4)