Φύλλο πραγματικά χωριάτικο
Πρόκειται για φύλλο χωριάτικο, που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα και ταιριάζει για αλμυρές αλλά και γλυκιές πίτες. Η γεύση, η όψη, αλλά και η υφή του ...''μυρίζουν Χωριό''.
Λίγα μυστικά ακόμα
Προτιμότερο είναι να ανοίξουμε τα φύλλα με λεπτό πλάστη (γκλίτσα) και να ψήσουμε την πίτα μας σε σινί (ρηχό ταψί με κοντό τοίχωμα).Έτσι θα το αναδείξουμε καλύτερα.Το συγκεκριμένο φύλλο μου το έμαθε η πεθερά μου που είναι απ' την Καρδίτσα.
https://www.youtube.com/watch?v=NOKtAZLzN3k
Υλικά
-
6 γεμάτες χούφτες αλεύρι
-
1 κ. σούπας ξύδι
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο
-
1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
-
λίγο λάδι για το ταψί & τα φύλλα
-
λίγο αλέυρι για το άνοιγμα των φύλλων
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε σε μία λεκάνη όλο το αλέυρι, σχηματίζοντας ένα βουναλάκι με μιά τρύπα στη μέση. Μέσα στην τρύπα ρίχνουμε το αλάτι,το ελαιόλαδο, το ξύδι και ζυμώνουμε.
-
2
Στην αρχή φαίνεται μια τριφτή ζύμη σαν της τάρτας, αλλά προσθέτωντας το νερό σταδιακά ομογενοποιείται και καταλήγει σε μία μέτρια εύπλαστη ζύμη.
-
3
Αφού την ετοιμάσουμε (μπαλίτσα), τη χωρίζουμε σε έξι μικρότερες μπαλίτσες και τις αφήνουμε μισή ώρα στη λεκάνη να ξεκουραστούν (ευκαιρία για να ετοιμαστεί η όποια γέμιση).
-
4
Ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε φυλλαράκι λεπτό (σεντονάκι) και ξεκινάμε την πίτα μας.
-
5
Κατα προτίμηση βάζουμε 3 φύλλα κάτω, 1 στη μέση και 2 για σκέπασμα.
-
6
Όλα τα φύλλα μπαίνουν στο λαδωμένο ταψί τσαλακωτά, εκτός από το πάνω-πάνω και το κάθε ένα το αλείφουμε με λάδι.
Σχόλια (189)