Φύλλο σπιτικό (Γκιζλιμές)

μπουγαρινι
μπουγαρινι @cook_8459714
,ελλαδα

Εύκολο σπιτικό φύλλο για κάθε είδους πίτα με ελάχιστα υλικά. Τραγανό! Τριφτό! Νόστιμο!

Λίγα μυστικά ακόμα

Η δόση είναι για ένα μεγάλο ταψί του φούρνου, κατά προτίμηση εμαγιέ. Ο πλάστης που χρησιμοποιώ είναι μία λεπτή βέργα. Τη συνταγή αυτήν έμαθα από τη μαμά μου η οποία κατάγεται από ένα χωριό του Βοΐου Κοζάνης.Το αλεύρι που χρησιμοποιώ είναι το "Μάνα"

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. 1 κιλό αλεύρι
  2. 1 και 1/2 ποτήρι του νερού νερό
  3. 1 κουταλάκι του γλ. αλάτι
  4. 250 γρ. μαργαρίνη μαλακή σαν κρέμα (όχι soft). Τα 3/4 τα χρησιμοποιούμε για τα φύλλα και την υπόλοιπη για επάλειψη της πίτας.
  5. 1 φλιτζανάκι του καφέ καλαμποκέλαιο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε τα 800γρ. αλεύρι σε μία λεκάνη και κάνουμε στη μέση μία λακκούβα όπου ρίχνουμε το αλάτι και το νερό.

  2. 2

    Ζυμώνουμε να γίνει μία ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια (προσθέτουμε αλεύρι ή νερό αν χρειαστεί για να πετύχουμε τη ζύμη να είναι μαλακή σαν το λοβό του αυτιού)

  3. 3

    Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο.

  4. 4

    Το μικρότερο κομμάτι το χωρίζουμε σε οκτώ μέρη κάνοντας μικρά μπαλάκια.

  5. 5

    Με τη βοήθεια λίγου αλευριού και του πλάστη ανοίγουμε τα μπαλάκια σε φύλλα μεγέθους παλάμης.

  6. 6

    Αλείφουμε το κάθε φύλλο με μαργαρίνη, με το χέρι, προσέχοντας να καλύπτουμε μέχρι τις άκρες.

  7. 7

    Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι το κάθε φύλλο και βάζουμε το ένα επάνω στο άλλο (στα μισά η βουτυρωμένη πλευρά προς τα επάνω και στα άλλα μισά προς τα κάτω).

  8. 8

    Με τη βοήθεια αλευριού, για να μη μας κολλήσει, ανοίγουμε ένα φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας και όταν φθάσει στο επιθυμητό μέγεθος το τυλίγουμε γύρω από τον πλάστη και το μεταφέρουμε στο ταψί.

  9. 9

    Στρώνουμε το φύλλο στο βουτυρωμένο ταψί προσέχοντας να περισσεύει το φύλλο ολόγυρα.

  10. 10

    Με τον ίδιο τρόπο δουλεύουμε την υπόλοιπη ζύμη χωρίζοντας την σε 12 μπαλάκια.

  11. 11

    Ρίχνουμε την γέμιση της προτιμήσεώς μας επάνω στο πρώτο φύλλο και καλύπτουμε με το δεύτερο.

  12. 12

    Βουτυρώνουμε τις άκρες του πρώτου φύλλου που προεξέχουν και τις γυρίζουμε επάνω στο δεύτερο φύλλο και στρίβοντας μαζί και τα δύο φύλλα δημιουργούμε ένα κορδόνι γύρω -γύρω.

  13. 13

    Ανακατεύουμε το 1/4 της μαργαρίνης με το καλαμποκέλαιο και βουτυρώνουμε καλά όλη την πίτα.

  14. 14

    Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια προσέχοντας να μην φθάνουμε μέχρι κάτω στο ταψί.

  15. 15

    Ψήνουμε στους 200° για μία ώρα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (11)

grandchef
grandchef @cook_8450852
Απ\'ότι κατάλαβα βάζουμε τα μίνι-φύλλα σε μέγεθος παλάμης το ένα πάνω στο άλλο με βούτυρο και αλεύρι ανάμεσα, ώστε με το ψήσιμο θα διαχωριστούν τα φύλλα? Επίσης δεν κατάλαβα πότε βάζουμε το βούτυρο από πάνω και πότε από κάτω? Σ\'ευχαριστούμε για τη συνταγή!

Από

μπουγαρινι
στις
,ελλαδα