karavour
karavour @Irini311979
Αρτέμιδα,Ελλαδά

Στα τούρκικα σημαίνει πάστα φυστικιού. Με λίγα λόγια, ο εζμές (όπως το αποκαλούν οι Έλληνες της Πόλης) είναι η τούρκικη μάρζιπαν, μόνο που αντί για αμύγδαλο έχει φυστίκι. Είναι ένα αρωματικότατο γλυκάκι που συνηθίζουν να κερνούν στην Πόλη. Υπάρχει και στην Ελλάδα σε λίγα πολίτικα ζαχαροπλαστεία, αλλά είναι σχετικά ακριβό γλυκάκι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Διατηρείται σε τάπερ ερμητικά κλειστό (αν πάρει αέρα στεγνώνει πολύ εύκολα και ξεραίνεται) για πολύ καιρό. Επίσης χρησιμοποιείται και για την παρασκευή γλυκών σαν βάση, όπως η μάρζιπαν (π.χ σοκολατάκια κλπ)Το γλυκάκι αυτό το είχα δοκιμάσει πολλές φορές απ'τα πεθερικά μου που μας έφερναν κάθε φορά που γυρνούσαν απ'την Πόλη και είχα την περιέργεια πώς φτιάχνεται. Τελικά το έψαξα και βρήκα τη συνταγή από ένα τούρκικο σάιτ που όμως υπήρχε κάποια ανακρίβια. Σ'αυτή τη δοσολογία έλεγε 10 κουταλιές νερό με αποτέλεσμα να βγει πολύ νερουλό το μείγμα και να μην πλάθεται. Για να μην το πετάξω λοιπόν, μιας και δεν είχα άλλο φυστίκι να συμπληρώσω, έβαλα 3-4 κουταλιές γαλέτα και έδεσε το μείγμα και το έπλασα πιο εύκολα (ούτε που φαινόταν η γαλέτα στη γεύση)! Σ'αυτή την περίπτωση αν έχετε βέβαια περισσευούμενο φυστίκι ακόμα καλύτερα.Στη φωτογραφία που έχω ανεβάσει, στο δεξί μπωλάκι είναι οι έτοιμοι εσμέδες από πολίτικο ζαχαροπλαστείο (για να δείτε ακριβώς το σχήμα που τους δίνουν) και αριστερά αυτοί που έφτιαξα εγώ. Οι έτοιμοι φυσικά είναι πολύ πιο εμφανίσιμοι, αλλά πιστεύω ότι οι ζαχαροπλάστες προσθέτουν χρώμα και γλυκόζη αν και δεν αναγράφεται στα υλικά. Κατά τ'άλλα η γεύση είναι ίδια.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
περίπου 20 μπουκίτσες
  1. 125 γρ. καθαρισμένο φυστίκι Αιγίνης
  2. 4-6 κουταλιές νερό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αλέθουμε πολύ καλά το φυστίκι στο μπλέντερ για αρκετή ώρα (κανονικά πρέπει να γίνει σαν αλεύρι). Το αδειάζουμε σ'ένα μπωλ.

  2. 2

    Στο ίδιο μπωλ κοσκινίζουμε την άχνη και την ανακατεύουμε με το φυστίκι μ'ένα κουτάλι.

  3. 3

    Ρίχνουμε κουταλια-κουταλιά το νερό, τόσο όσο να γίνει μια πάστα εύπλαστη που να μπορούμε να της δώσουμε κάποιο σχήμα χωρίς να κολλάει πολύ στα χέρια (μη φοβηθείτε να βάλετε λιγότερο ή περισσότερο νερό μέχρι να πετύχετε το μείγμα που πρέπει).

  4. 4

    Το αφήνουμε 1-2 ώρες στο ψυγείο να σφίξει για να μπορουμε να το πλάθουμε πιο εύκολα, και μετά του δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε. Συνήθως γίνονται μικρές κυλινδρικές μπουκίτσες, αλλά όπως και να το κάνετε, η γεύση δεν αλλάζει.

Αντιδράσεις

Cooksnaps (4)

Σχόλια (30)

Από

karavour
karavour @Irini311979
στις
Αρτέμιδα,Ελλαδά
Με λένε Ειρήνη και στα 25 μου συνειδητοποίησα πως έχω κληρονομήσει το γονίδιο ζαχαροπλαστικής απ'το μπαμπά!
Δες περισσότερα