Φοκάτσια με κολοκύθα, γραβιέρα και καρύδια

23 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
Sitronella
Sitronella @Sitronella
Καλαμάτα,

Είναι ένα πολύ αφράτο ψωμί, γλυκό και αλμυρό ταυτόχρονα. Θυμίζει και λίγο τσουρέκι. Μπορεί να φαγωθεί μόνο του ή με τυράκι για κολατσιό, να συνοδεύσει το κρασάκι μας ή ίσως μια ωραία σούπα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή έλεγε στο σύνολο 3 1/2 φλ. αλεύρι για ψωμί. Εγώ χρησιμοποίησα ένα μείγμα αλευριών (λευκό, για ζύμωμα και λίγο ολικής) και μου πήρε πολύ παραπάνω από αυτό. Οπότε δε λέω συγκεκριμένη ποσότητα, δείτε πόσο θα σας πάρει.Διαλέξτε ένα πικαντικο τυρί για να "ακούγεται" περισσότερο. Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω χωρίς τυρί και με λιγότερη ζάχαρη να δω το αποτέλεσμαΥπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνετε πολτό κολοκύθας. Εγώ είχα ήδη τριμμένη κολοκύθα και την έβαλα σε κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά (χωρίς νερό). Την άφησα μέχρι να μαλακώσει, την πολτοποίησα και τη στράγγιξα.Τη συνταγή τη βρήκα στο myrecipes

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

2 καρβέλια
  1. 3/4 φλ. χλιαρό νερό
  2. 1/3 φλ. μαλακή καστανή ζάχαρη
  3. 1 πακέτο μαγιά
  4. αλεύρι (δες μυστικά)
  5. 3 κ.σ. λάδι (ή βούτυρο λιωμένο)
  6. 1 φλ. πολτό κολοκύθας
  7. 1 κ.γ. αλάτι
  8. 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  9. 3/4 φλ. πικάντικη γραβιέρα
  10. 1/3 φλ. καρύδια χοντροσπασμένα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.

  2. 2

    Προσθέτουμε 1 φλ. αλεύρι και το λαδάκι στη ζύμη και ανακατεύουμε ίσα να ομογενοποιηθεί και να γίνει σα χυλός. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μισή ωρίτσα

  3. 3

    Προσθέτουμε τον πολτό κολοκύθας, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

  4. 4

    Προσθέτουμε 2 - 2 1/2 φλ. αλεύρι και το μισό τυρί και ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί μέχρι να έχουμε μια ωραία ελαστική ζύμη, που κολλάει ελαφρώς (αλλά όχι στα χέρια).

  5. 5

    Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα), σε ζεστό μέρος.

  6. 6

    Ζυμώνουμε ξανά λίγο και αφήνουμε για 5 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη και σχηματίζουμε δυο στρογγυλά καρβελάκια, σχετικά χαμηλά σε ύψος (γύρω στα 20εκ. διάμετρο).

  7. 7

    Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί (αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο αλευράκι αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο) και βάζουμε επάνω τα καρβελάκια μας (πιθανώς θα χρειαστείτε 2 ταψιά).

  8. 8

    Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τα καρύδια και πατάμε λίγο να πιεστούν μέσα στη ζύμη.

  9. 9

    Αφήνουμε για 20 λεπτά ακόμα, να φουσκώσουν άλλη μια φορά (δε θα διπλασιαστούν αυτή τη φορά).

  10. 10

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°, για μισή ωρίτσα ή όσο χρειαστεί.

  11. 11

    Αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχαρίτσα.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

Sitronella
Sitronella @Sitronella
στις
Καλαμάτα,
Με λένε Στέλλα και μένω στην Καλαμάτα. Ξεκίνησα το 2004 τις Συνταγές της Παρέας που έγιναν Cookpad. Μου αρέσει πολύ η μαγειρική φυσικά (!), ακόμα περισσότερο η ζαχαροπλαστική, τα ταξίδια και το διάβασμα. Διαβάζω και βλέπω πολύ επιστημονική φαντασία και φάνταζι. Ο λογαριασμός μου στο instagram είναι https://www.instagram.com/sitro_stella/
Δες περισσότερα