Φον Σκούρο
Βασική συνταγή για σκούρο ζωμό βοδινού. Τον χρησιμοποιούμε για να ενισχύσουμε την γεύση σε μαγειρευτά, σάλτσες, σούπες αλλά και σαν βάση για να φτιάξουμε σάλτσες.
Λίγα μυστικά ακόμα
Ο ζωμός αυτός αντιστοιχεί στον κλασικό έτοιμο ζωμό σε κύβο που βρίσκουμε στα Super Market. Διατηρείται για 1 μήνα στην κατάψυξη, αφού χωριστεί σε σακουλάκια, πλαστικά ποτηράκια ή παγοκύστες.
Υλικά
-
2 κιλά κόκαλα βοδινού
-
5 λίτρα νερό
-
1 τεμ καρότα
-
1 τεμ κρεμμύδι
-
2 κλωνάρια σέλερι
-
5 τεμ κόκκους πιπέρι
-
2 τεμ γαρίφαλο
-
1 κτσ. θυμάρι
-
2 φύλλα δάφνη
-
1 τεμ πράσο
-
1 ματσάκι μαϊντανός (ακόμα καλύτερα μόνο τα κοτσάνια)
-
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
-
50 γρ. αλεύρι
-
2 σκελίδες σκόρδο
-
50 γρ. βούτυρο
-
20 γρ. τοματοπελτές
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σπάζουμε τα κόκαλα σε χονδρά κομμάτια (ή λέμε του χασάπη μας να το κάνει), τα αλείφουμε με το βούτυρο και τα αφήνουμε να πάρουνε χρώμα στον φούρνο στους 250 για 15-20'.
-
2
Προσθέτουμε μετά τα καρότα και τα κρεμμύδια καθαρισμένα πλυμένα και κομμένα σε χονδρά κομμάτια. Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν περίπου 15'. Πουδράρουμε με το αλεύρι. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και με την βοήθεια μιας κουτάλας ή ενός ξαφριστηρα τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα.
-
3
Προσθέτουμε το νερό. Βάζουμε εν συνεχεία το σκόρδο, τον τοματοπολτέ και τα αρωματικά μας.Το αφήνουμε να βράσει σιγά σιγά.
-
4
Κατά την διάρκεια του βρασμού το ξαφρίζουμε. Όταν βράσει το περνάμε από σήτα. Το αποθηκεύουμε στο ψυγείο (1 - 2 ημέρες) ή σε μερίδες στην κατάψυξη και χρησιμοποιούμε όποτε τον χρειαστούμε.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια