κύρια φωτογραφία συνταγής Φον Σκούρο
gerolykos
gerolykos @cook_8460610
,

Βασική συνταγή για σκούρο ζωμό βοδινού. Τον χρησιμοποιούμε για να ενισχύσουμε την γεύση σε μαγειρευτά, σάλτσες, σούπες αλλά και σαν βάση για να φτιάξουμε σάλτσες.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο ζωμός αυτός αντιστοιχεί στον κλασικό έτοιμο ζωμό σε κύβο που βρίσκουμε στα Super Market. Διατηρείται για 1 μήνα στην κατάψυξη, αφού χωριστεί σε σακουλάκια, πλαστικά ποτηράκια ή παγοκύστες.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

3 λίτρα.
  1. 2 κιλά κόκαλα βοδινού
  2. 5 λίτρα νερό
  3. 1 τεμ καρότα
  4. 1 τεμ κρεμμύδι
  5. 2 κλωνάρια σέλερι
  6. 5 τεμ κόκκους πιπέρι
  7. 2 τεμ γαρίφαλο
  8. 1 κτσ. θυμάρι
  9. 2 φύλλα δάφνη
  10. 1 τεμ πράσο
  11. 1 ματσάκι μαϊντανός (ακόμα καλύτερα μόνο τα κοτσάνια)
  12. 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  13. 50 γρ. αλεύρι
  14. 2 σκελίδες σκόρδο
  15. 50 γρ. βούτυρο
  16. 20 γρ. τοματοπελτές

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σπάζουμε τα κόκαλα σε χονδρά κομμάτια (ή λέμε του χασάπη μας να το κάνει), τα αλείφουμε με το βούτυρο και τα αφήνουμε να πάρουνε χρώμα στον φούρνο στους 250 για 15-20'.

  2. 2

    Προσθέτουμε μετά τα καρότα και τα κρεμμύδια καθαρισμένα πλυμένα και κομμένα σε χονδρά κομμάτια. Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν περίπου 15'. Πουδράρουμε με το αλεύρι. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και με την βοήθεια μιας κουτάλας ή ενός ξαφριστηρα τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα.

  3. 3

    Προσθέτουμε το νερό. Βάζουμε εν συνεχεία το σκόρδο, τον τοματοπολτέ και τα αρωματικά μας.Το αφήνουμε να βράσει σιγά σιγά.

  4. 4

    Κατά την διάρκεια του βρασμού το ξαφρίζουμε. Όταν βράσει το περνάμε από σήτα. Το αποθηκεύουμε στο ψυγείο (1 - 2 ημέρες) ή σε μερίδες στην κατάψυξη και χρησιμοποιούμε όποτε τον χρειαστούμε.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια

vasotz
vasotz @cook_8519062
Λέτε: προσθέτουμε μετά τα καρότα κλπ κλπ.. Που τα προσθέτουμε? αφού τα κοκκαλα ειναι στον φούρνο. Και τα κοκκαλα σε ποια φάση μπαίνουν μαζι με τα υπόλοιπα υλικά? στο τσιγαρισμα? Ή στο βράσιμο?

Από

gerolykos
gerolykos @cook_8460610
στις
,
Μου αρέσει η κουζίνα. Μπορώ να περνάω ώρες ατελείωτες να την κοιτάω.Η αλήθεια είναι πως όντως λατρέυω την ευγενή τέχνη της μαγειρικής. Όχι όμως πλέον σαν επάγγελμα, αλλά σαν μέσο. Μπορείς να φέρεις κοντά τους ανθρώπους, με κάτι τόσο απλό, όσο ένα Κυριακάτικο τραπέζι, στην ύπαιθρο, βραδάκι, με όμορφη μουσική και παρέα τις κόκκινες σπίθες απο τα ξύλα που σιγοψήνουν.
Δες περισσότερα