Φοντί
Ένα κλασικό φοντί τυριών.
Τι μπορείτε να βουτάτε μέσα στο φοντί σας
Ψωμάκι. Κλασσική επιλογή και απαραίτητη.
Λαχανικά. Ό,τι φανταστείτε πως μπορεί να ταιριάζει με το λιωμένο τυρί, από μπρόκολο μέχρι ντομάτα, αρκεί να είναι σε τέτοια μορφή που να το πιάνει το πιρουνάκι σας.
Κρεατικά. Κομμάτια από -ήδη ψημένο φυσικά- κρέας ή ακόμα καλύτερα λουκάνικα.
Συνοδέψτε το με το κρασί που βάλατε στο φοντί ή, στην περίπτωση των λουκάνικων, με μπύρες.
Οι κλασικές συνταγές φοντί, ζητάνε και 2 κ.σ. Kirsch στο τέλος. Εγώ δεν έβαλα γιατί δεν είχα, κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Τρίβετε τα τυριά και τα ανακατεύετε με το κορν φλάουερ.
-
2
Κόβετε τη σκελίδα σκόρδου στη μέση και τρίβετε με αυτήν με δύναμη τον πάτο και τα πλαϊνά της κατσαρόλας του φοντί. Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά με το κρασί και το λεμόνι. Αφήστε μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει.
-
3
Χαμηλώστε λίγο ακόμα τη φωτιά και αρχίστε να προσθέτετε το τυρί λίγο λίγο. Ανακατεύετε συνεχώς με κίνηση σαν 8.
-
4
Όταν το έχετε προσθέσει όλο και είναι όμορφα λιωμένο πια το τυράκι, προσθέστε το μοσχοκάρυδο και το πιιπέρι και κατεβάστε από το μάτι.
-
5
Βάλτε την κατσαρόλα του φοντί πάνω στη βάση του (με τη φωτιά από κάτω), πάρτε από ένα πιρουνάκι και αρχίστε να βουτάτε! Μην ξεχνάτε όμως να το ανακατεύετε συνέχεια και να σιγουρεύεστε ότι είναι σε σωστή θερμοκρασία.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (28)
Εγώ το κάνω μόνο με έμμενταλ και γραβιέρα (Αμφιλοχίας, πικάντικη).
Αντί για κορν φλάουρ μπορείτε να βάλετε 1 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό.
Για παρόμοια ποσότητα τυριών βάζω 2 1/2 φλιτζ. κρασί. Το φοντύ είναι καλό να έχει αρκετή ρευστότητα όταν μπει στην ειδική θερμαινόμενη εστία πάνω στο τραπέζι, γιατί αλλιώς πήζει πολύ γρήγορα και κολλάει άσχημα στον πάτο μέχρι να καταφέρουμε να το φάμε (αν και έχω καλή μαντεμένια συσκευή που καθαρίζεται εύκολα και όχι ανοξείδωτη...)
Τέλος, αν δεν έχω κιρς, αρωματίζω με άλλο ποτό: π.χ. τελευταία ανακάλυψα ότι η χρυσή τεκίλα πάει πολύ με τα τυριά!!!