Φρούτα τουρσί
Σερβιρισμένα μέσα σε "καλαθάκια" πορτοκαλιών μπορούν να συνοδεύσουν κρεατικά στο τραπέζι, ιδιαίτερα χοιρινό, αλλά τρώγονται ευχάριστα και μεμονωμένα ή σαν νηστίσιμα.
Υλικά
-
2 μεγάλα λεμόνια
-
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
-
200 γρ. ολόκληρα ξερά βερίκοκα
-
200 γρ. ολόκληρα ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
-
250 ml τσέρι ή λευκό ξύδι
-
400 γρ. καστανή ζάχαρη
-
500 ml κρύο νερό
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές στρογγυλές φέτες-δαχτυλίδια.
-
2
Πλένουμε, σκουπίζουμε και με τον ίδιο τρόπο κόβουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους. Αντίθετα, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους.
-
3
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τα κρεμμύδια για ένα-δύο λεπτά.
-
4
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και μόλις πάρουν μία βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να βράσουν για 25 λεπτά με σκεπασμένο το σκεύος μας.
-
5
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
-
6
Τα σερβίρουμε κρύα ή τα φυλάμε σε αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο. Διατηρούνται για ένα μήνα.
Σχόλια