Φτιάχνω τυρί σε χρόνο ρεκόρ
Φτιάχνουμε τυρί σε λίγα λεπτά, εύκολα και κατανοητά και μπορούμε να το καταναλώσουμε αμέσως ως μαλακό τυρί ή την επομένη μέρα ως σκληρό τυρί.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το τυράκι μας μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο για πολύ καιρό χωρίς να μας χαλάσει ή να πάρει μυρωδιά από άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται στο πήξιμο του (ξίδι-λεμόνι), χάρις στο ξινό που βάλαμε.
https://www.youtube.com/watch?v=9Y0eMYdlw-Y
Υλικά
-
γάλα κατά προτίμηση πρόβειο, αλλά μπορούμε και με κατσικίσιο και με αγελαδινό, ακόμη και με του εμπορίου
-
1 κατσαρόλα για να χωρέσει τη ποσότητα του γάλατος που μπορούμε να βρούμε
-
τούλια ή μαξιλαροθήκη για το σούρωμα του γάλατος
-
1 ξύλινη σπάτουλα (κουτάλα)
-
1 σουρωτήρι
-
1 θερμόμετρο κουζίνας
-
ξινό για το πήξιμο του γάλατος μας
-
αλάτι χοντρό και ψιλό
-
καλούπι σκληρό για τυριά, για να βάλουμε το τυρόπηγμα ή τσαντίλα ή μια μαξιλαροθήκη
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σουρώνουμε το γάλα.
-
2
Ανεβάζουμε την θερμοκρασία του γάλατος στους 83οC ανακατεύοντας με την ξύλινη σπάτουλα, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας συνεχώς για να μην μας πιάσει το γάλα.
-
3
Μια κοφτή κουταλιά ξινό βάζουμε σε ένα ποτήρι του κρασιού με νερό και ανακατεύουμε (στα 6 λίτρα γάλα).
-
4
Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας και συνεχίζουμε ν΄ανακατεύουμε μέχρι το τυρόπηγμα να βγει στην επιφάνεια.
-
5
Πριν φουσκώσει το γάλα μας σβήνουμε την φωτιά.
-
6
Με το σουρωτήρι μας μαζεύουμε το τυρόπηγμα σε μια τσαντίλα ή στο καλούπι μας.
-
7
Όταν στραγγίξει το αλατίζουμε και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
-
8
Αν το θέλουμε να γίνει σκληρό το αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και το αφήνουμε παραπάνω ώρες να σφίξει και το κόβουμε μετά.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (7)