Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα και πορτοκάλι
Μια διαφορετική ιδέα για γαλακτομπούρεκο του Στέλιου Παρλιάρου.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν θέλετε αντί για πορτοκάλι μπορείτε να βάλετε ξύσμα απο λεμόνι,μανταρίνι. Χρησιμοποίησα τετράγωνο ταψί 30x30.
Υλικά
-
350 γρ. γάλα
-
350 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
-
160 γρ. ζάχαρη
-
80 γρ. κορν φλάουρ
-
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
-
230 γρ. σταγόνες σοκολάτας ή κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια
-
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
-
250 γρ βούτυρο
-
Σιρόπι
-
500 γρ.ζάχαρη
-
300 γρ. νερό
-
20 γρ. γλυκόζη
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε για 4 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει.
-
2
Για την κρέμα, ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
-
3
Όταν ζεσταθεί το γάλα αποσύρουμε από τη φωτιά, δεν θέλουμε να βράσει.
-
4
Στο μίξερ ανακατεύουμε καλά τα αυγά, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
-
5
Παίρνουμε από το γάλα που έχει ζεσταθεί, προσοχή να μην βράσει και ρίχνουμε λίγο στο μείγμα των αυγών.
-
6
Χτυπάμε λίγο και το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και τη ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
-
7
Αφού κρυώσει λίγο η κρέμα την σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
-
8
Βγάζουμε από το ψυγείο και την χτυπάμε μέχρι να έχουμε λείο αποτέλεσμα.
-
9
Προσθέτουμε το ξύσμα και τις σταγόνες ή τα κομματάκια σοκολάτας.
-
10
Στρώνουμε τα φύλλα κρούστας βουτυρωμένα, τα μισά από το πακέτο, μετά την κρέμα και στο τέλος τα υπόλοιπα φύλλα και αυτά βουτυρωμένα.
-
11
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 20 λεπτά και μετά το κόβουμε σε κομμάτια.
-
12
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 1 ώρα, ίσως και λίγο περισσότερο.
-
13
Μόλις βγει το γλυκό, σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (4)