Γαλακτομπούρεκο της Γεωργίας
Τη συνταγή αυτή μου την έδωσε πριν χρόνια μια φίλη μου η Γεωργία που είχε ζαχαροπλαστείο. Έκτοτε την έχω κάνει άπειρες φορές και οι εντυπώσεις ήταν άριστες. Μοιάζει πολύ με το γνωστότερο γαλακτομπούρεκο της Αθήνας.
Λίγα μυστικά ακόμα
Πρέπει οπωσδήποτε να είναι και τα δύο καυτά. Αν το σιρόπι μας έχει κρυώσει, λίγο πριν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, το βάζουμε να πάρει μια βράση, ίσα ίσα να κοχλάσει.
Υλικά
-
Για την κρέμα
-
1 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
-
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
-
3 αυγά
-
2 βανίλιες
-
350 γρ. ζάχαρη
-
Για το σιρόπι
-
1/2 κιλό ζάχαρη
-
3/4 ποτηριού νερό
-
1 κουταλιά σούπας γλυκόζη
-
1/4 του λεμονιού ολόκληρο
-
1 βανίλια
-
1 πακέτο φύλλο κρούστας
-
150 γρ. βούτυρο γάλακτος
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα εκτός της βανίλιας στην κατσαρόλα, ανάβουμε το μάτι στη δυνατή ένταση και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από το μάτι και ρίχνουμε τις βανίλιες.
-
2
Προθερμαίνουμε το φούρνο.
-
3
Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου περίπου 40 εκ.
-
4
Στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα, αφήνοντας όσο περισσεύει έξω από το ταψί.
-
5
Ρίχνουμε την κρέμα, διπλώνουμε τα φύλλα που περίσσευαν έξω από το ταψί και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα.
-
6
Αν μας έχει περισσέψει βούτυρο το ρίχνουμε από πάνω.
-
7
Χαράζουμε τα φύλλα προσέχοντας να μην φτάσουμε μέχρι την κρέμα και ραντίζουμε με λίγο νερό.
-
8
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, κατεβάζουμε στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 1 1/2 ώρα.
-
9
Προς το τέλος του ψησίματος ετοιμάζουμε το σιρόπι.
-
10
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός της βανίλιας στην κατσαρόλα και ανάβουμε το μάτι στη δυνατή ένταση. Μόλις το σιρόπι αρχίζει να κοχλάζει, μετράμε 4 λεπτά και το κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά.
-
11
Ρίχνουμε τη βανίλια.
-
12
Μόλις βγει το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο, ρίχνουμε το καυτό σιρόπι.
Σχόλια (34)