κύρια φωτογραφία συνταγής Γαλατόπιτα τρικαλινή
Ilovegoodfood
Ilovegoodfood @cook_8476435
Giannena,

Η συνταγή αυτή είναι αγαπημενης μου φίλης από τα Τρίκαλα, καραγκούνας στην καταγωγή και με πολυ ταλέντο και όρεξη για παραδοσιακή μαγειρική. Λιτσάκι, να σαι καλα! Εχει παρει τις καλύτερες κριτικές και γίνεται ανάρπαστη πάντα! Την μοιράζομαι μαζί σας και καλή όρεξη!

Λίγα μυστικά ακόμα

Στη διαρκεια του ψησιματος η κρεμα μπορει να φουσκωνει εδω κι εκει, οπότε προσεχουμε και τρυπαμε με ενα πιρουνακι τις φουσκαλες.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

53 Minutes
  1. 2 λιτρα γάλα φρέσκο αγελαδινό κρυο
  2. 11 κουταλιές της σούπας (αρκετα γεματες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  3. 7 κουταλιες της σούπας ζάχαρη
  4. λιγο αλάτι
  5. 1 πακέτο φύλλο κρούστα
  6. λαδι για το αλειμμα των φύλλων
  7. 1-2 αυγά
  8. κανέλα σε σκόνη

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε μεγαλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα κρυο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και λίγο αλατάκι και ανακατευουμε με σύρμα να διαλυθεί το αλεύρι.

  2. 2

    Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατευουμε διαρκώς με το σύρμα για να μη "πιάσει". Όταν ανεβαινουν στην επιφανεια του μιγματος και σκάνε μπουρμπουλήθρες καυτες (ποσο πιο παραστατικα να το πω?)σημαινει οτι εχει ηδη πηξει σε ικανοποιητικο βαθμό, οπότε και κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφηνουμε κατα μερος. Άλλωστε οσο θα κάθεται, θα πήξει λίγο περισσοτερο.

  3. 3

    Λαδώνουμε ρηχό μεγάλο ταψί και στρώνουμε ενα ενα όλα τα φύλλα(5-6), λαδώνοντάς τα ενδιαμεσα εκτος απο το τελευταιο. Τα φύλλα ας περισσεύουν απο το ταψί, έτσι πρέπει.

  4. 4

    Ριχνουμε όλη την κρέμα επάνω στο τελευταιο φύλλο και τη στρώνουμε ομοιομορφα (ίσως και με τη βοηθεια μιας μαρίς-σπάτουλα σιλικόνης).

  5. 5

    Γυριζουμε τα φύλλα προς τα μεσα διπλώνοντας τα, να σχηματισουν κατι σαν λεπτη κορνιζα γυρω απο την κρεμα για να μη χυθει στο ψησιμο. Βρέχουμε την "κορνίζα" με νερακι (ειδικα στις γωνιες)και λαδακι.

  6. 6

    Ανακατευουμε ελαφρα τα αυγα και με ενα πιρουνι τσιμπάμε λιγο αυγό και το ρίχνουμε επανω στην κρεμα, ωσπου να τελειώσουν τα αυγα.

  7. 7

    Πασπαλίζουμε με κανελα και ραντίζουμε με λιγο λαδι απο πανω.

  8. 8

    Ψήνουμε στο φουρνο στους 200 (αναλογα και με το φουρνο σας) στη μεσαια σχαρα για μια ώρα περιπου, ωσπου να ροδίσει καλα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (17)

Maria Papadimitriou
Maria Papadimitriou @cook_9131751
Τη συνταγή αυτή ακριβώς με αυτόν το τρόπο όσον αφορά τη γέμιση κάνει η μητέρα μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα κι εγώ στην Καρδίτσα. Το φύλλο βέβαια, είναι αυτό το αξεπέραστο λεπτό σαν τσιγαροχαρτο φύλλο που φτιάχνουν οι συνήθως μεγαλύτερες σε ηλικία νοικοκυρές της περιοχής που δεν κατάφερα ποτέ όσο λεπτή βέργα και να είχα για πλάστη. Εγώ βάζω είτε δικό μου αλλά πιο χοντρό φύλλο είτε ζαγορισιο. Επίσης, δεν βάζουμε μυρωδικά εμείς, ούτε βανίλια ούτε κανέλα. Τέλος, στους κουριες όπως λέει η μητέρα μου τα γυρισμένα φύλλα στην άκρη, πριν τα στρίψει βάζει τριμμένη φέτα. Η αλμυρη έκπληξη στην άκρη είναι ενδιαφέρον συνδυασμός.

Από

Ilovegoodfood
Ilovegoodfood @cook_8476435
στις
Giannena,