mary em
mary em @cook_8495963
,

Το γαλλικό τοστ (french toast) στη βασική του μορφή αποτελεί ένα πιάτο παρόμοιο με τις δικές μας αυγόφετες. Σ'αυτήν την παραλλαγή που έκανα εγώ, η οποία είναι γνωστή ως casserole, δηλαδή ραγού, οι φέτες του ψωμιού μουλιάζουν αποβραδίς στο μείγμα, μένουν στο ψυγείο όλο το βράδυ και το πρωί ψήνονται στο φούρνο, κι όχι στο τηγάνι όπως στην κλασσική συνταγή. Είναι ιδανικό πιάτο πρωινού κι ενδείκνυται για να το μοιραστούμε με παρέα τα Σαββατοκύριακα, αφού όλη η διαδικασία έχει γίνει απ'το προηγούμενο βράδυ και το μόνο που απομένει το πρωί είναι το ψήσιμο, όσο εμείς απολαμβάνουμε τον καφέ μας με τους φίλους μας. Η βάση παραμένει ίδια και μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι γαρνιτούρα ή επικάλυψη μας αρέσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το ψωμί με το μείγμα αυγών - γάλακτος μπορεί να μείνει στο ψυγείο από 4 έως και 24 ώρες, απ'την παρασκευή και μέχρι το ψήσιμό του.Φαντάζομαι ότι το φυστικοβούτυρο μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα από πραλίνα φουντουκιού και η μπανάνα από φράουλα, αλλά δε το έχω δοκιμάσει ακόμα. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψωμί που έχετε στο σπίτι, ακόμη και μπαγιάτικο, αφού θα μουλιάσει και θα γίνει ζουμερό και γευστικό, καθώς επίσης και να διπλασιάσετε τη δόση αν έχετε περισσότερους καλεσμένους.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
6 άτομα
  1. Για τη βάση
  2. 1/2 της κούπας γάλα
  3. 50 ml κρέμα γάλακτος (προαιρετικά για πιο πλούσια γεύση)
  4. 1/4 της κούπας ζάχαρη
  5. 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  6. κανέλα σε σκόνη (προαιρετικά, αν και του πάει πολύ!)
  7. Για επικάλυψη
  8. Επιπλέον σως
  9. 1 κ.γ βούτυρο
  10. 4-5 κ.γ ζεστό γάλα (κι όσο πάρει μέχρι η σως μας να έχει την ρευστότητα που θέλουμε)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξεκινάμε βουτυρώνοντας ένα ταψάκι (το δικό μου είχε διαστάσεις περίπου 23 x 15 εκ).

  2. 2

    Κόβουμε τις φέτες στα 9 και τις στρώνουμε στον πάτο του ταψιού, προσέχοντας να τον καλύψουμε όλο. Όσα τετραγωνάκια όμως μας περίσσεψαν, τα κόβουμε σε μέγεθος κρουτόν και τα ρίχνουμε ομοιόμορφα πάνω απ'το πρώτο στρώμα ψωμιού, χωρίς όμως να προσπαθήσουμε να το καλύψουμε εντελώς όπως πριν.

  3. 3

    Σ'ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια, καθώς επίσης και την κρέμα γάλακτος και την κανέλα, αν επιλέξουμε να προσθέσουμε. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω απ'το ψωμί κι ελέγχουμε να δούμε ότι όλο το ψωμί έχει βραχεί, ανακατεύοντας αν χρειαστεί με τα χέρια μας.

  4. 4

    Προσοχή! Το μείγμα δε θα πρέπει να υπερκαλύπτει το ψωμί, ώστε να μη φαίνεται, αλλά σίγουρα κιόλας θα περισσεύει. Αυτό δε μας πειράζει, γιατί όσο δεν απορροφηθεί το βράδυ, θα ψηθεί στο φούρνο.

  5. 5

    Καλύπτουμε πολύ καλά με μια μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, ιδανικά για όλο το βράδυ.

  6. 6

    Την επόμενη μέρα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 περίπου και βγάζουμε το ταψάκι απ'το ψυγείο, αφήνοντας να πάρει θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά σίγουρα πριν φουρνίσουμε.

  7. 7

    Στο σημείο αυτό μπορούμε να βάλουμε τη γαρνιτούρα μας, για να ψηθούν μαζί στο φούρνο. Μπορούμε όμως να ψήσουμε κι έτσι, κι όταν σερβιρίσουμε, ο καθένας να βάλει ό,τι θέλει (μαρμελάδα, φρέσκα φρούτα, μέλι κλπ).

  8. 8

    Βάζουμε κουταλιές φυστικοβούτυρου και κομμάτια μπανάνας στα κενά που σχηματίζει το πάνω στρώμα του ψωμιού, και πιέζουμε με τα χέρια μας ελαφρά, ώστε να καλυφθούν λίγο απ'το μείγμα και να μην εξέχει κάτι ιδιαίτερα. Ρίχνουμε ομοιόμορφα τις σταγόνες σοκολάτας από πάνω και ψήνουμε για μία ώρα ακριβώς.

  9. 9

    Θα φουσκώσει αρκετά, αλλά όταν το βγάλουμε, θα το αφήσουμε για 10 λεπτά να "κάτσει" πριν κόψουμε, οπότε στο διάστημα αυτό θα "πέσει".

  10. 10

    Επίσης, στο διάστημα αυτό μπορούμε να κάνουμε τη ρευστή μας σως, ζεσταίνοντας το γάλα μας σε φούρνο μικροκυμάτων για 20-30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, βάζουμε τα 25 γρ. κουβερτούρας σε ένα μπολ και ζεσταίνουμε επίσης στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα, βγάζουμε, ανακατεύουμε λίγο και ξαναζεταίνουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Στο μπολ με τη σοκολάτα βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο κι αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα μας ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί και να φτάσει την επιθυμητή ρευστότητα. Ρίχνουμε τη σως πάνω απ'το γαλλικό μας τοστ, κόβουμε και σερβίρουμε.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (2)

leangourmet
leangourmet @cook_8471582
Για όποιον έχει τον χρόνο το πρωί, ένα French toast είναι όλα τα λεφτά μαζί με αχνιστό καφέ ή τσάι. Εδώ έχει και exta πρωτείνη από το peanut butter και κάλιο από την μπανάνα. Αυτό σε κρατάει μέχρι το μεσημέρι.
Η αναλυτική σου παρουσίαση, αξίζει ακόμα 5 πηρουνάκια. Απόψε κι όλας...

Από

mary em
mary em @cook_8495963
στις
,