κύρια φωτογραφία συνταγής Γαρδουμπάκια Δαδιώτικα
Μαίρη Κ
Μαίρη Κ @cook_8477916
,Ελλάδα

Το παραδοσιακό αναστάσιμο έδεσμα στο χωριό της μητέρας μου, μία συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά και δημιουργεί συνεχώς φανατικούς φίλους. Ένας διαφορετικός τρόπος να φάμε τα κλασικά γαρδουμπάκια. Τρώγονται άνετα και κρύα, ενώ είναι πολύ δυνατός κρασομεζές!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Στο Δαδί (Αμφίκλεια Φθιώτιδας) είναι φάγητό "φετίχ" καθώς δεν υπάρχει σπίτι που να μην το μαγειρεύει το Μεγάλο Σάββατο.Τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη μέρα ως μεζεδάκι μέχρι να ετοιμαστεί το αρνί.Καλό θα ήταν να μη βγάλετε μεγάλου μεγέθους γαρδουμπάκια γιατί θα χρειαστεί να παρατείνουμε το έτσι και αλλίως πολύωρο μαγείρεμα. Οι ώρες ψησίματος που προτείνω είναι για κομμάτια μήκους περίπου 5 εκατοστών και πλάτους 2 εκατοστών.Αν δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ντοματοχυμό μπορούμε να τον παραλείψουμε και να προσθέσουμε το χυμό από ένα λεμόνι. Παρόλα αυτά ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος είναι αυτός με την ντομάτα.Μπορεί να μαγειρευτεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου αρκεί να μπορούμε να βρούμε εντόσθια. Καλό θα ήταν να μη φάμε μεγάλη ποσότητα γιατι είναι πολύ βαρύ φαγητό. Καλύτερα θα ήταν να το αντιμετωπίσουμε ως μεζεδάκι!!!!!!!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

8-10 άτομα
  1. 1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια από μικρό ζώο
  2. 1 αντεριά
  3. 1 μαρούλι μεγάλο
  4. 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
  5. 2-3 φρέσκα σκορδάκια (προαιρετικά)
  6. 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  7. λίγο ντοματοχυμό (προαιρέτικά)
  8. μπόλικο μάραθο ή άνιθο
  9. αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε καλά τα έντερα (το ξέρω ότι είναι αηδιαστική διαδικασία αλλά πρέπει να γίνει καθώς είναι απαραίτητη για τη συνταγή).

  2. 2

    Κόβουμε τα έντερα σε κομμάτια περίπου 30 εκατοστά.

  3. 3

    Πλένουμε τη συκωταριά και την κόβουμε σε κομμάτια ανάλογα το πόσο μεγάλα θέλουμε τα γαρδουμπάκια μας.

  4. 4

    Πλένουμε καλά το μαρούλι και το κόβουμε σε κομμάτια (λίγο πιο χοντρά από αυτά της σαλάτας).

  5. 5

    Πλένουμε, καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα χοντροκόβουμε. Χρησιμοποιούμε όλο το κρέμμυδάκι!!!

  6. 6

    Κάνουμε το ίδιο και για τα σκορδάκια αν έχουμε.

  7. 7

    Στρώνουμε τά χορταρικά σε ένα μεγάλο ταψί.

  8. 8

    Ψιλοκόβουμε μπόλικο μάραθο ή άνιθο και τον ρίχνουμε από πάνω.

  9. 9

    Στη συνέχεια παίρνουμε δύο- δύο τα κομματάκια της συκωταριάς και τα τυλίγουμε με ένα κομμάτι έντερο.

  10. 10

    Τοποθετούμε τα γαρδουμπάκια πάνω στα χορταρικά.

  11. 11

    Προθέτουμε τον ντοματοχυμό αν θέλουμε (όχι πολύ για να μην καλύψει τη γεύση των εντοσθίων και των χορταρικών, περίπου ένα ποτηράκι του κρασίου).

  12. 12

    Ρίχνουμε μπόλικο αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο και ένα ποτηράκι του κρασιού νερό.

  13. 13

    Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 3-3,5 ώρες.

  14. 14

    Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο, αν χρειάζεται για περίπου μισή ώρα ακόμα. Προσέχουμε ιδιαίτερο να μην στεγνώσουν τα γαρδουμπάκια γιατί υπάρχει κίνδυνος να πικρίσουν τα εντόσθια και ιδιαίτερα το συκώτι.

  15. 15

    Σερβίρουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια

giota0303
giota0303 @cook_8515135
Γινονται τελεια!!! Τα φτιαχνουμε ετσι ακριβως κι εμεις διοτι ο μπαμπας μου ειναι απο το Δαδι !!! Σου αξιζουν οχι 5 αλλα 15 πηρουνακια!!!

Από

Μαίρη Κ
Μαίρη Κ @cook_8477916
στις
,Ελλάδα
Είμαι 36 χρονών και παντρεμένη εδώ και 5 χρόνια με το Γιάννη. Έχουμε μία μικρούλα 2 χρονών, τη Βαλέρια, και πριν από 3 μήνες αποκτήσαμε το δεύτερο ζουζούνι μας, αγοράκι αυτή τη φορά! Ζούμε στο Νέο Ηράκλειο και ελπίζουμε, κάποια στιγμή, να τα καταφέρουμε να φύγουμε από την Αθήνα (αν και λόγω δουλειάς δεν το βλέπω πολύ πιθανό.)Εργάζομαι στην οικογενειακή επιχείρηση. Αγαπώ πολύ τη μαγειρική και μ' αρέσει να δοκιμάζω καινούριες γεύσεις. Πρωτομπήκα στην κουζίνα στα 9 μου και από τότε δεν έχω βγει ποτέ!!! Λατrεύω τα θαλασσινά και τα λαδερά φαγητά! Το site το βρήκα τυχαία ένα βράδυ που έψαχνα συνταγή για λεμοντσέλο! Από τότε το συμβουλεύομαι συχνά και τελευταία άρχισα να ανεβάζω κάποιες από τις συνταγές μου!!!!
Δες περισσότερα