Γαρδουμπάκια Δαδιώτικα
Το παραδοσιακό αναστάσιμο έδεσμα στο χωριό της μητέρας μου, μία συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά και δημιουργεί συνεχώς φανατικούς φίλους. Ένας διαφορετικός τρόπος να φάμε τα κλασικά γαρδουμπάκια. Τρώγονται άνετα και κρύα, ενώ είναι πολύ δυνατός κρασομεζές!!!
Λίγα μυστικά ακόμα
Στο Δαδί (Αμφίκλεια Φθιώτιδας) είναι φάγητό "φετίχ" καθώς δεν υπάρχει σπίτι που να μην το μαγειρεύει το Μεγάλο Σάββατο.Τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη μέρα ως μεζεδάκι μέχρι να ετοιμαστεί το αρνί.Καλό θα ήταν να μη βγάλετε μεγάλου μεγέθους γαρδουμπάκια γιατί θα χρειαστεί να παρατείνουμε το έτσι και αλλίως πολύωρο μαγείρεμα. Οι ώρες ψησίματος που προτείνω είναι για κομμάτια μήκους περίπου 5 εκατοστών και πλάτους 2 εκατοστών.Αν δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ντοματοχυμό μπορούμε να τον παραλείψουμε και να προσθέσουμε το χυμό από ένα λεμόνι. Παρόλα αυτά ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος είναι αυτός με την ντομάτα.Μπορεί να μαγειρευτεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου αρκεί να μπορούμε να βρούμε εντόσθια. Καλό θα ήταν να μη φάμε μεγάλη ποσότητα γιατι είναι πολύ βαρύ φαγητό. Καλύτερα θα ήταν να το αντιμετωπίσουμε ως μεζεδάκι!!!!!!!
Υλικά
-
1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια από μικρό ζώο
-
1 αντεριά
-
1 μαρούλι μεγάλο
-
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
-
2-3 φρέσκα σκορδάκια (προαιρετικά)
-
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
-
λίγο ντοματοχυμό (προαιρέτικά)
-
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε καλά τα έντερα (το ξέρω ότι είναι αηδιαστική διαδικασία αλλά πρέπει να γίνει καθώς είναι απαραίτητη για τη συνταγή).
-
2
Κόβουμε τα έντερα σε κομμάτια περίπου 30 εκατοστά.
-
3
Πλένουμε τη συκωταριά και την κόβουμε σε κομμάτια ανάλογα το πόσο μεγάλα θέλουμε τα γαρδουμπάκια μας.
-
4
Πλένουμε καλά το μαρούλι και το κόβουμε σε κομμάτια (λίγο πιο χοντρά από αυτά της σαλάτας).
-
5
Πλένουμε, καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα χοντροκόβουμε. Χρησιμοποιούμε όλο το κρέμμυδάκι!!!
-
6
Κάνουμε το ίδιο και για τα σκορδάκια αν έχουμε.
-
7
Στρώνουμε τά χορταρικά σε ένα μεγάλο ταψί.
-
8
Ψιλοκόβουμε μπόλικο μάραθο ή άνιθο και τον ρίχνουμε από πάνω.
-
9
Στη συνέχεια παίρνουμε δύο- δύο τα κομματάκια της συκωταριάς και τα τυλίγουμε με ένα κομμάτι έντερο.
-
10
Τοποθετούμε τα γαρδουμπάκια πάνω στα χορταρικά.
-
11
Προθέτουμε τον ντοματοχυμό αν θέλουμε (όχι πολύ για να μην καλύψει τη γεύση των εντοσθίων και των χορταρικών, περίπου ένα ποτηράκι του κρασίου).
-
12
Ρίχνουμε μπόλικο αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο και ένα ποτηράκι του κρασιού νερό.
-
13
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 3-3,5 ώρες.
-
14
Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο, αν χρειάζεται για περίπου μισή ώρα ακόμα. Προσέχουμε ιδιαίτερο να μην στεγνώσουν τα γαρδουμπάκια γιατί υπάρχει κίνδυνος να πικρίσουν τα εντόσθια και ιδιαίτερα το συκώτι.
-
15
Σερβίρουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια