Γαρίδες θεϊκές
Λίγα μυστικά ακόμα
Τη συνταγή αυτή τη "δημιούργησα" ως σπέσιαλ πρωτοχρονιάτικο έδεσμα φέτος, μαγειρεύοντας με την πεθερά μου για το ρεβεγιόν (σπαρταρούσαν οι γαρίδες αγορασμένες κατευθείαν από καϊκι της Αλεξανδρούπολης). Πήραμε αρχική ιδέα από το βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη "Ελάτε στην κουζίνα μου" (δώρο μου στην πεθερά), από τη συνταγή "γαρίδες πίρι πίρι", και δεν είχαμε το καυτερό αφρικάνικο πίρι πίρι φυσικά, ήθελα όμως "άλλη γεύση" γενικώς και προέκυψε τούτη η συνταγή που μας ξετρέλανε όλους!!!
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το χτυπάμε καλά μαζί με το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τα μπαχαρικά σε μπολ.
-
2
Το αφήνουμε να σταθεί λίγο για να διαλυθεί καλά ο κρόκος Κοζάνης και να πάρει ένα όμορφο κόκκινο χρώμα το λαδάκι μας!
-
3
Καθαρίζουμε τις φρέσκιες γαρίδες μας χαράζοντας πρώτα στη ράχη (όχι πολύ βαθιά) αφήνοντας κεφάλι και ουρά (αφαιρούμε οπωσδήποτε το εντεράκι της ράχης).
-
4
Τις τοποθετούμε σε σειρά σε ταψί, περιχύνουμε με το αρωματικό μας ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για ~2 ώρες.
-
5
Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο μας στους 220°C και τοποθετούμε το ταψί σε σχάρα ψηλά ανάβοντας το γκριλ.
-
6
Ψήνουμε για ~4-5' την κάθε πλευρά (πρέπει να γυρίσουμε τις γαριδες μέσα στο ταψάκι, με προσοχή για να μη φύγουν τα κεφάλια).
-
7
Σερβίρουμε σε πιατέλα πασπαλισμένη ολοτρόγυρα με άνηθο (ή μαϊντανό, ό,τι έχουμε) και κόκκινο πιπέρι για διακόσμηση.
-
8
Το λαδάκι είναι πολύ νόστιμο κι αν δε μετράμε θερμίδες του κάνουμε επίθεση με καλό ψωμί!
-
9
Επίσης, τα κεφάλια έχουν θεϊκή νοστιμιά και αν δεν ντρέπεστε ρουφήξτε!!!
Σχόλια (33)