Γαριδούλες με κινόα
Το κινόα είναι μιά σούπερ τροφή, ένα ψευτοδημητριακό/υπερτροφή η οποία μπορεί ν΄αντικαταστήσει το ρύζι ή τα ζυμαρικά. Ενδείκνυται για όσους έχουν σάκχαρο ή θέλουν ν΄αποφύγουν το άμυλο και την γλουτένη. Είναι όμως το ίδιο νόστιμο και μπαίνει σε πολλά πιάτα και σαλάτες. Η συνταγή είναι δική μου και μπορεί να σερβιριστεί σαν μεζές ή ένα ελαφρύ κύριο πιάτο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Σερβίρεται ζεστό αλλά τρώγεται και πολύ ευχάριστα και κρύο. Είναι πολύ αρωματικό και πολύ ελαφρά πικάντικο.
Low carb
Υλικά
-
1/2 κούπας κινόα καλά πλυμένη
-
1 συσκευασία κατεψυγμένες γαριδούλες
-
1 μεγάλη ή 2 μικρότερες σκελίδες σκόρδο κομμένο
-
1 κόκκινη πιπεριά τσίλι λεπτοκομμένη(μακρόστενη λεπτή, δεν είναι πολύ καυτερή)
-
1 σφηνάκι ούζο
-
1/4 κύβο ζωμό κότας
-
μιά χούφτα μαιντανό ψιλοκομμένο
-
μιά χούφτα άνιθο ψιλοκομμένο
-
ελαιόλαδο
-
χυμό και λίγο ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι
-
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Αποψύχουμε τις γαρίδες, τις βάζουμε μιά ώρα σε νερό με ξύδι, τις ξεπλένουμε καλά και τις αφήνουμε να σταγγίσουν σε τρυπητό.
-
2
Πλένουμε καλά το κινόα με άφθονο νερό και το αφήνουμε επίσης να στραγγίσει.
-
3
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά μας.
-
4
Σε κατσαρολάκι βάζουμε το κινόα να βράσει για 15 λεπτά με αναλογία 1/2 κουπας κινόα 1 κούπα νερό και ρίχνουμε τον κύβο στο νερό. Όταν είναι έτοιμο θα έχει απρροφήσει όλο το νερό και θα έχει γίνει διάφανο. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε για να αφρατέψει.
-
5
Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το σκόρδο, την πιπεριά τσίλι και τον φρέσκο κουρκουμά.
-
6
Μόλις αρχίσουν να σωτάρονται προσθέτουμε τις γαρίδες. Τις σωτάρουμε αρκετά, θα βγάλουν υγρά, τις αφήνουμε μέχρι ν΄απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος τους.
-
7
Ρίχνουμε το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
-
8
Ρίχνουμε πιπέρι και στην συνέχεια προσθέτουμε στο τηγάνι το βρασμένο κινόα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
-
9
Δοκιμάζουμε το αλάτι και αν χρειάζεται προσθέτουμε.
-
10
Ρίχνουμε τον μαιντανό και τον άνιθο που έχουμε ψιλοκόψει και ωμό ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε μέχρι ν΄απορροφηθεί όλο.
Σχόλια