Γαύρος ή και σαρδέλες ξιδάτες

Bαθμολογία: 5
       
 
5 ψήφοι
,

Περιγραφή

Νόστιμος και υγιεινός μεζές, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι και χωρίς πολύ αλάτι!
Γαύρος ή και σαρδέλες ξιδάτες
photo: Sol81

Συνταγή από:

souel

9 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:


  • 1 κιλό γαύρος μεγάλος ή σαρδέλες
  • 2-3 μπουκάλια ξύδι απλό
  • αλάτι
  • 2-3 σκόρδα
  • 1 βάζο λιαστές ντομάτες
  • 10 κόκκινες καυτερές πιπερίτσες
  • ελαιόλαδο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με θαλασσινά
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 17 ώ (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:


  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τον γαύρο ή την σαρδέλα, αφαιρώντας το κεφάλι, τα εντόσθια και όσον αφορά τις σαρδέλες και τα λέπια τους. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ μπολ και αφήνουμε τον γαύρο 12 ώρες σκεπασμένο με το ξύδι. Εάν πρόκειται για σαρδέλα την αφήνουμε περισσότερο, επειδή είναι ποιο μεγάλη, περίπου 18 ώρες και αφού ελέγξουμε αν ξεκοκαλίζεται εύκολα.
  2. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα ψαράκια από το ξύδι, τα ξεκοκαλίζουμε προσεκτικά ώστε να βγουν ακεραία, τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τα απλώνουμε ένα-ένα επάνω σε αρκετό απορροφητικό χαρτί κουζίνας ούτως ώστε να τραβήξουν το επί πλέον ξύδι.
  3. Παίρνουμε ένα μακρόστενο ή τετράγωνο σκεύος που να κλείνει καλά, ρίχνουμε ελαιόλαδο στον πάτο του και στρώνουμε παράλληλα μια σειρά από το ψάρι. Το αλατίζουμε κατά τη γεύση μας (δεν χρειάζεται ιδιαίτερα πολύ αλάτι λόγω της έντονης γεύσης από το ξύδι), και μετά προσθέτουμε: α) σκόρδο λεπτοκομμένο σε φετάκια και λίγη λιαστή ντομάτα ή β) καυτερή πιπερίτσα κατά το γούστο μας και λίγη λιαστή ντομάτα. Καλύπτουμε με ελαιόλαδο και συνεχίζουμε την επόμενη σειρά σταυρωτά εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα ψαράκια.
  4. Το κρατάμε στο ψυγείο για αρκετό χρονικό διάστημα γιατί λόγω του ελαιόλαδου δεν αλλοιώνεται και συνοδεύει ευχάριστα από όσπρια μέχρι ποικιλία για ουζάκι ή τσίπουρο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Την κάνω κάθε χρόνο και στις δύο παραλλαγές και συνοδεύω με ουζάκι το καλοκαίρι μέχρι και όλα τα όσπρια το χειμώνα!

Σχετικές συνταγές

    7 Όλα

    #
    Σχόλιο από maria86c, 15-8-09  
    Κάνω πρώτη φορά τη συνταγή,Αυτη τη στιγμη εχω το γαυρο στο ξιδι! αν ο γαυρος μεινει ας πουμε 3 βδομαδες στο ψυγειο οι πιπεριες δε χαλάνε να γαλάσουν και τα ψαρακια?
    #
    Σχόλιο από souel, 15-8-09  
    Κατ' αρχήν χρόνια πολλά για την γιορτή της Παναγίας! Όσο για τις πιπερίτσες, μη φοβάσαι, όταν ρίξεις το ελαιόλαδο δεν παθαίνουν τίποτα ούτε αυτές ουτε ο γαύρος. Κάλή επιτυχία και καλή όρεξη!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 25-7-10  
    πολύ ωραία συνταγή, απλά να πωότι άφησα τις σαρδέλες 17 ώρες και μερικές διαλυθήκανε, άρα καλό είναι να έχουμε το νου μας, 18 ώρες ίσως ναναι πολλές.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 20-6-12  
    Υπεροχος μεζες!!τις αφησα 24 ωρες στο ξυδι γιατι ηταν μεγαλουτσικες κανενα προβλημα μου εγιναν μια χαρα!!Ευχαριστουμε για την συνταγη!
    #
    Σχόλιο από anina, 10-10-13  
    Εξαιρετικο μεζεδακι,μουρλια κυριολεκτικα!Του παει πολυ και η πιπερια Φλωρινης ψιλοκομμενη.Μπραβο για την ωραια συνταγη!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 5-3-15  
    Άμα δεν έχει χρόνο ο άνθρωπος, ή πετάει το φαγητό ή ανακαλύπτει :) Έκοψα ουρές κεφάλια και καθάρισα σπλάχνα. Δεν φιλετάρισα. Μια χαρά βγήκε, πλάκα έπαθαν. Απορώ γιατί κάθομαι τόσα χρόνια και φιλετάρω!
    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 5-6-15  
    Πολύ ωραίες,έβαλα και μαιντανό!
    Ευχαριστούμε πολύ!

    7 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από maria86c, 15-8-09  
    Κάνω πρώτη φορά τη συνταγή,Αυτη τη στιγμη εχω το γαυρο στο ξιδι! αν ο γαυρος μεινει ας πουμε 3 βδομαδες στο ψυγειο οι πιπεριες δε χαλάνε να γαλάσουν και τα ψαρακια?
    #
    Σχόλιο από souel, 15-8-09  
    Κατ' αρχήν χρόνια πολλά για την γιορτή της Παναγίας! Όσο για τις πιπερίτσες, μη φοβάσαι, όταν ρίξεις το ελαιόλαδο δεν παθαίνουν τίποτα ούτε αυτές ουτε ο γαύρος. Κάλή επιτυχία και καλή όρεξη!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 25-7-10  
    πολύ ωραία συνταγή, απλά να πωότι άφησα τις σαρδέλες 17 ώρες και μερικές διαλυθήκανε, άρα καλό είναι να έχουμε το νου μας, 18 ώρες ίσως ναναι πολλές.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 20-6-12  
    Υπεροχος μεζες!!τις αφησα 24 ωρες στο ξυδι γιατι ηταν μεγαλουτσικες κανενα προβλημα μου εγιναν μια χαρα!!Ευχαριστουμε για την συνταγη!
    #
    Σχόλιο από anina, 10-10-13  
    Εξαιρετικο μεζεδακι,μουρλια κυριολεκτικα!Του παει πολυ και η πιπερια Φλωρινης ψιλοκομμενη.Μπραβο για την ωραια συνταγη!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 5-3-15  
    Άμα δεν έχει χρόνο ο άνθρωπος, ή πετάει το φαγητό ή ανακαλύπτει :) Έκοψα ουρές κεφάλια και καθάρισα σπλάχνα. Δεν φιλετάρισα. Μια χαρά βγήκε, πλάκα έπαθαν. Απορώ γιατί κάθομαι τόσα χρόνια και φιλετάρω!
    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 5-6-15  
    Πολύ ωραίες,έβαλα και μαιντανό!
    Ευχαριστούμε πολύ!

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ντομάτα: η
    Η ντομάτα είναι από τα πιο αγαπημένα μας καλοκα...
    Ψάρια: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλα τα ψάρια καθ'...
    Πιπεριά καυτερή σαν το καλοκαίρι μας..
    Η φρέσκια ωμή γλυκιά πιπεριά, ανεξαρτήτως χρώμα...
    Πώς θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι
    Από την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι; Τα ...
    Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα λαχανικά μας
    Το να αγοράσεις λαχανικά πολλές φορές δεν αρκεί...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    μεζες κρασιου+τσιπουρου
    Ένα βιβλίο 26 αγαπημένων συνταγών, του/της happy mama
    ψαρικα
    Ένα βιβλίο 5 αγαπημένων συνταγών, του/της kmastrogianni
    Συνταγές με Ψαρικά - Θαλασσινά
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    Θαλασσινά
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της elenafou
    ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΙΝΑΣ
    Ένα βιβλίο 119 αγαπημένων συνταγών, του/της valinakytea