Γεμιστά αμπελόφυλλα

Bαθμολογία: 4.875
       
 
8 ψήφοι
,

Περιγραφή

Ντολμαδάκια στο φούρνο με την γέμιση των γεμιστών.

Γεμιστά αμπελόφυλλα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 30 τμχ αμπελόφυλλα φρέσκα και 4 ακόμη για το τέλος
  • 30 κουταλάκια ρύζι σουπέ Αγκρίνο πλυμμένο με νερό και στραγγισμένο
  • 1 φλυτζάνι μαιντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κολοκυθάκι τριμμένο
  • 1 πιππεριά πράσινη τριμμένη
  • 3 ντομάτες πολτοποιημένες
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο για την γέμιση
  • και 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο για το τέλος
  • αλάτι - πιπέρι
  • νερό για το ψήσιμο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαχανικά
Εποχιακά: Ανοιξιάτικη
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 20' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 70' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βράζουμε λίγο νεράκι και το ρίχνουμε πάνω στα αμπελλόφυλλα για να ζεματιστούν.
  2. Όταν αλλάξουν χρώμα είναι έτοιμα και τότε τους ρίχνουμε κρύο νερό.
  3. Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το ρύζι, το μαιντανό, το κρεμμύδι, 2 σκελίδες απο το σκόρδο, το δυόσμο, το κολοκυθάκι, την πιπεριά και 1 πολτοποιημένη ντομάτα.
  4. Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και το 1/2 ποτήρι λάδι.
  5. Πέρνουμε ένα ένα φύλλο προσθέτουμε μια κουταλιά γέμιση και το τυλίγουμε με τον γνωστό τρόπο κλείνοντας μέσα την γέμιση.
  6. Στρώνουμε σε ένα ταψί σε σειρές και περιχύνουμε με την υπόλοιπη ντομάτα, το λάδι και το σκόρδο.
  7. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και σκεπάζουμε το φαγητό με τα 4 αμπελόφυλλα που έχουμε κρατήσει, προσθέτουμε νερό τόσο όσο να τα σκεπάσουμε καλά.
  8. Αν περισσέψει γέμιση την βάζουμε σε μια άκρη του ταψιού βάλτε και μια πατατούλα ανάμεσα.
  9. Ψήστε στους 200 βαθμούς πανω κάτω αντίσταση για 1 ώρα, στο τέλος πρέπει να μείνουν με το λαδάκι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τυλίξτε τα αμπελόφυλλα πάνω σε ένα πιάτο και το ζουμάκι που θα μείνει το ρίχνετε στο ταψάκι. Αν χρησιμοποιήσετε κονσέρβα καλό είναι να τα αφήσετε σε νερό απο το βράδυ για να ξαλμυρίσουν και να περιορίσετε το αλάτι.

Σχετικές συνταγές

    8 Όλα

    #
    Σχόλιο από Demi79, 11-5-10  
    Καταπληκτική συνταγή, κάπως έτσι τα κάνω κι εγώ! Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από golfo, 13-5-10  
    πολυ ωραιο φαγητο!
    η γιαγια μου οταν εφτιαχνε γεμιστα τυλιγε και καμποσα με αμπελοφυλα απο την σιβραση που της εμενε.
    τελεια fly.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από matan, 9-11-11  
    Τα ντολμαδακια στο φουρνο γινονται εξισου νοστιμα και χωρις να τα τυλιξουμε δηλ., βαζοντας μια στρωση φυλλα, μετα γεμιση,ξανα φυλλα, γεμιση και τελος φυλλα,οπως κανουμε πιτα,μονο που αυτη λεγεται σαρμαδοπιτα.Κανω αυτη την παραλλαγη οταν εχω λιγα αμπελοφυλλα και σερβιρω το καθε κομματι σαρμαδοπιτας με μια γεματη κουταλια γιαουρτι στραγγιστο. Στη δικη μου σαρμαδοπιτα δεν βαζω σκορδο, κολοκυθακι και πιπιερια, αλλα τωρα θα βαζω γιατι δινει κιαλλη νοστιμια.
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 27-3-12  
    Παρα πολυ νοστιμα !!!!!!!!!!!!!!
    δεν εχω ξαναχρησιμοποιησει αμπελοφυλλα και πιστευω πως απο δω και περα θα το κανω πιο συχνα.
    #
    Σχόλιο από daf_daf, 28-6-12  
    Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που μαγειρεύω και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.Η αδερφή μου είπε ότι ήταν φαγητό "της μαμάς".Συγχαρητήρια. 5 πιρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από dancingelf, 3-6-14  
    Φοβερή συνταγή!!! Δεύτερη φορά που κάνω στη ζωή μου ντολμαδάκια και βγήκαν τέλεια! Το μόνο μου θέμα ήταν ότι, όντας άσχετη, είχα πάρει υπερβολικά πολλά αμπελόφυλλα, τριπλάσια ποσότητα απ'ό,τι ζητάει, με αποτέλεσμα να τυλίγω πολλήηηηη ώρα...! :P
    Επίσης θα βόλευε πολύ περισσότερο να γράψεις την ποσότητα του ρυζιού σε γραμμάρια ή κούπα αν μπορείς γιατί εγώ πχ έπρεπε να μετρήσω 90 κουταλάκια ρύζι!!!!! :P
    #
    Σχόλιο από IoannaK1981, 13-9-15  
    Νόστιμη συνταγή. Δυστυχώς χρησιμοποιήσα αμπελόφυλλα που βρήκα στο σούπερμάρκετ σε βάζο...κι αυτά είναι πολύ σκληρά...Τα έβρασα και λίγο στην αρχή, μα παρέμειναν σκληρά.
    #
    Σχόλιο από fo ti, 5-5-16  
    δεν φανταζομουν ότι θα γινονταν τοσο ωραια με ντοματα , την εχω κανει πολλες φορες, τα σκορδα του πανε πολύ αν κ θα εβαζα λιγοτερα, 2 η 3 ,αλλα είναι θεμα γουστου βεβαια.

    7 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Demi79, 11-5-10  
    Καταπληκτική συνταγή, κάπως έτσι τα κάνω κι εγώ! Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από golfo, 13-5-10  
    πολυ ωραιο φαγητο!
    η γιαγια μου οταν εφτιαχνε γεμιστα τυλιγε και καμποσα με αμπελοφυλα απο την σιβραση που της εμενε.
    τελεια fly.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 27-3-12  
    Παρα πολυ νοστιμα !!!!!!!!!!!!!!
    δεν εχω ξαναχρησιμοποιησει αμπελοφυλλα και πιστευω πως απο δω και περα θα το κανω πιο συχνα.
    #
    Σχόλιο από daf_daf, 28-6-12  
    Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που μαγειρεύω και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.Η αδερφή μου είπε ότι ήταν φαγητό "της μαμάς".Συγχαρητήρια. 5 πιρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από dancingelf, 3-6-14  
    Φοβερή συνταγή!!! Δεύτερη φορά που κάνω στη ζωή μου ντολμαδάκια και βγήκαν τέλεια! Το μόνο μου θέμα ήταν ότι, όντας άσχετη, είχα πάρει υπερβολικά πολλά αμπελόφυλλα, τριπλάσια ποσότητα απ'ό,τι ζητάει, με αποτέλεσμα να τυλίγω πολλήηηηη ώρα...! :P
    Επίσης θα βόλευε πολύ περισσότερο να γράψεις την ποσότητα του ρυζιού σε γραμμάρια ή κούπα αν μπορείς γιατί εγώ πχ έπρεπε να μετρήσω 90 κουταλάκια ρύζι!!!!! :P
    #
    Σχόλιο από IoannaK1981, 13-9-15  
    Νόστιμη συνταγή. Δυστυχώς χρησιμοποιήσα αμπελόφυλλα που βρήκα στο σούπερμάρκετ σε βάζο...κι αυτά είναι πολύ σκληρά...Τα έβρασα και λίγο στην αρχή, μα παρέμειναν σκληρά.
    #
    Σχόλιο από fo ti, 5-5-16  
    δεν φανταζομουν ότι θα γινονταν τοσο ωραια με ντοματα , την εχω κανει πολλες φορες, τα σκορδα του πανε πολύ αν κ θα εβαζα λιγοτερα, 2 η 3 ,αλλα είναι θεμα γουστου βεβαια.

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από matan, 9-11-11  
    Τα ντολμαδακια στο φουρνο γινονται εξισου νοστιμα και χωρις να τα τυλιξουμε δηλ., βαζοντας μια στρωση φυλλα, μετα γεμιση,ξανα φυλλα, γεμιση και τελος φυλλα,οπως κανουμε πιτα,μονο που αυτη λεγεται σαρμαδοπιτα.Κανω αυτη την παραλλαγη οταν εχω λιγα αμπελοφυλλα και σερβιρω το καθε κομματι σαρμαδοπιτας με μια γεματη κουταλια γιαουρτι στραγγιστο. Στη δικη μου σαρμαδοπιτα δεν βαζω σκορδο, κολοκυθακι και πιπιερια, αλλα τωρα θα βαζω γιατι δινει κιαλλη νοστιμια.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Το καστανό ρύζι στη νηστεία
    Το ρύζι βρίσκεται μέσα στο εβδομαδιαίο μας μενού κ...
    Ντομάτα: η
    Η ντομάτα είναι από τα πιο αγαπημένα μας καλοκα...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες τις...
    Φρούτα και λαχανικά του χειμώνα
    Τρώτε “εποχιακά” – Καλύτερη γεύση, καλύτερη τιμ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...

    Σχετικές οδηγίες

    Πώς ζεματάμε αμπελόφυλλα
    Προστέθηκε από zanice
    4.75
           
           
    (16)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    λαδερα
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    ΦΑΓΗΤΑ
    Ένα βιβλίο 69 αγαπημένων συνταγών, του/της stellasam
    ΕΦΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
    Ένα βιβλίο 127 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 359 αγαπημένων συνταγών, του/της ελενη κιατο
    ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της Ηλιοδώρα