κύρια φωτογραφία συνταγής Γεμιστά γεμάτα από λαχανικά
athanasios
athanasios @cook_8454876

Γεμιστά γεμάτα από λαχανικά με υπέροχες μυρωδιές της πατρίδας μας, χωρίς κρέας... μόνο με υλικά από το περιβόλι μας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η παραπάνω συνταγή παραδόθηκε αναλλοίωτη από τη νονά μου στη μητέρα μου και είναι τόσο νόστιμη, όσο και απλή. Για όσους-ες τη δοκιμάσουν πρώτη φορά, συνιστώ την παρασκευή της γέμισης στο μπλέντερ, γιατί στον τρίφτη είναι...μαρτύριο! Μπορεί κάποιος να πεί ότι είναι κοινότυπη, όμως ο συνδυασμός από μελιτζάνα, κολοκυθάκι και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης προσδίδουν μία άλλη γευστική αίσθηση από τις υπόλοιπες παραλλαγές της συνταγής.Οι ποσότητες των υλικών είναι ενδεικτικές και μπορούν να τροποποιηθούν, εφόσον κάποιος-α έχει διαφορετική γευσιγνωστική άποψη. Συνιστώ να τη δοκιμάσετε καλοκαίρι οπότε όλα τα υλικά είναι στην εποχή τους.Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

77 Minutes
5-6 άτομα
  1. 6 τομάτες (ώριμες για γέμισμα)
  2. 6 πιπεριές πράσινες (για γέμισμα)
  3. 3 πιπεριές κόκκινες (για γέμισμα)
  4. 3 μέτριες μελιτζάνες (για τη γέμιση)
  5. 3 μέτρια κολοκυθάκια (για τη γέμιση)
  6. 3 πράσινες πιπεριές (για τη γέμιση)
  7. 3 κόκκινες πιπεριές (για τη γέμιση)
  8. 3 μεγάλα κρεμμύδια (για τη γέμιση)
  9. 1/2 ματσάκι μαιντανό (για τη γέμιση)
  10. 1 χούφτα φρέσκο δυόσμο χοντροκομμένο (για τη γέμιση)
  11. αλάτι, πιπέρι
  12. ελαιόλαδο
  13. 2 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού ρύζι (για πιλάφι κατά προτίμηση)
  14. 1 1/2 κιλό πατάτες

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε και καθαρίζουμε το εσωτερικό των προς γέμιση λαχανικών (τομάτες και πιπεριές, κόκκινες και πράσινες).

  2. 2

    Κρατάμε μόνο το εσωτερικό από τις τομάτες, το οποίο περνάμε από τον τρίφτη ή το μπλέντερ.

  3. 3

    Αλατίζουμε ελαφρώς το εσωτερικό των προς γέμισμα υλικών και προσέχουμε στο "καπάκι" τους να μην έχουν περισσέψει κοτσανάκια (γιατί κατά το ψήσιμο αυτά γίνονται κάρβουνο), τα τοποθετούμε όλα στο ταψί που θα τα ψήσουμε.

  4. 4

    Αφού καθαρίσουμε τα υλικά τα οποία είναι για τη γέμιση, ξαλμυρίζουμε λίγο (σε αλατόνερο) τις μελιτζάνες, ώστε αυτές να μήν πικρίζουν.

  5. 5

    Περνάμε όλα τα υλικά της γέμισης από τον τρίφτη ή το μπλέντερ και τα κρατάμε το καθένα ξεχωριστά.

  6. 6

    Τα κρεμμύδια και τον μαιντανό τα τρίβουμε μαζί και τα κρατάμε μαζί.

  7. 7

    Σε μία μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο και μόλις κάψει, προσθέτουμε το κρεμμύδι με τον μαιντανό μέχρι αυτό να βγάλει χαρακτηριστικά ατμό και μυρωδιά.

  8. 8

    Στη συνέχεια και ανά 2 λεπτά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης με τη σειρά που θα σας τα αναφέρωκολοκυθάκι, μελιτζάνα, πιπεριές (κόκκινες και πράσινες), την τριμένη τομάτα και στο τέλος το δυόσμο.

  9. 9

    Από την τριμένη τομάτα κρατάμε περίπου 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού για αργότερα.

  10. 10

    Μόλις τα υλικά πάρουνε μια βράση (περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά), προσθέτουμε το ρύζι.

  11. 11

    Αλατοπιπερώνουμε και θυμόμαστε (για να μην το κάνουμε λύσσα) ότι έχουμε αλατίσει και το εσωτερικό των γεμιστών. 1 1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι είναι αρκετή.

  12. 12

    Αφήνουμε τη γέμιση στη φωτιά για άλλα περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά (ή έως ότου το ρύζι να αρχίσει να ασπρίζει χαρακτηριστικά) και τη βγάζουμε από τη φωτιά.

  13. 13

    Σε όλη τη διάρκεια παρασκευής της γέμισης, ανακατεύουμε πολύ καλά για να μη μας κολλήσει και προσέχουμε πολύ γιατί το μίγμα πιτσιλάει χαρακτηριστικά.

  14. 14

    Γεμίζουμε τα προς γέμιση λαχανικά μας (όχι μέχρι επάνω) και τα "καπακώνουμε".

  15. 15

    Κόβουμε τις πατάτες "χοντρές" και τις τοποθετούμε ανάμεσα στα γεμιστά μας (αφού πρώτα τις έχουμε αλατίσει) και περιχύνουμε όλο το ταψί με την τριμένη τομάτα που είχαμε φυλάξει, 3/4 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο και λίγο νεράκι (για να μην μας κολλήσει κατά το ψήσιμο).

  16. 16

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 και βάζουμε τα γεμιστά για ψήσιμο για περίπου 1 1/2 με 2 ώρες στους 200-220 βαθμούς.

Αντιδράσεις

Σχόλια (18)

golfo
golfo @cook_8452627
φιλε πολυ καλο φαγητακι,ενα απο τα αγαπημενα μου το καλοκαιρι δε βαζω μπροστα του ουτε το κρεας!το φτιαχνω κι εγω αλλα μονο που προσθετω και τριμενο καροτο στο ψιλο τριφτη και δεν βαζω στη γεμιση τις πιπεριες γιατι κατα τη γνωμη μου με τοσες πιπεριες θα σκεπαστουν οι γευσεις και τα αρωματα απο τα αλλα υλικα.Ευχαριστουμε για τη συνταγη.

Από

athanasios
athanasios @cook_8454876
στις