Γεμιστά με χταπόδι
Υλικά
-
1 μικρό χταπόδι ελαφρώς βρασμένο και ψιλοκομμένο (καθαρισμένο να ζυγίζει περίπου 600-700 γρ.)
-
1 μικρό φλιτζανάκι (του καφέ) κουκουνάρι (προαιρετικά)
-
4 ντομάτες ώριμες μετρίου μεγέθους
-
4 μέτριες μακρουλές μελιτζάνες
-
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα
-
1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
-
1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
-
3 (μέτριες) πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
2-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
2 κ.σ. πιπεριά γλυκιά ή καυτερή ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
-
πιπέρι, 1 κ.γ αλάτι
-
1 πρέζα κύμινο, λίγο μπαχάρι, ελάχιστη κανέλα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βράζουμε ελαφρά το χταπόδι με 1 φλιτζάνι νερό σε πολύ σιγανή φωτιά.Μισή ώρα από την ώρα βρασμού είναι αρκετή. Το νερό του (αν περισσέψει) το φυλάμε.
-
2
Ετοιμάζουμε τις ντομάτες όπως για τα κλασσικά γεμιστά. Την ψίχα τους την προσθέτουμε στη γέμιση. Αν γεμίσουμε μόνο μελιτζάνες, τότε θα χρειαστούμε 5 μέτριες ντομάτες στη γέμιση.
-
3
Χαράζουμε κάθε μελιτζάνα, την αλείφουμε πολύ καλά με ελαιόλαδο και μόλις το απορροφήσει την αλείφουμε και πάλι, επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές.
-
4
Γεμίζουμε και την χαρακιά με λάδι και ψήνουμε στο γκριλ αλλά σε απόσταση, στο μεσαίο διάζωμα του φούρνου. Μόλις μαλακώσει από τη μια μεριά γυρίζουμε και από την άλλη.
-
5
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
-
6
Αν προτιμάμε τα τηγανιτά, τις τηγανίζουμε όπως κάνουμε για τα παπουτσάκια.
-
7
Μόλις ψηθούν και μαλακώσουν αρκετά τις βγάζουμε και με ένα κουτάλι πιέζουμε την ψίχα της μελιτζάνας ώστε να σχηματιστεί μια βαρκούλα.
-
8
Σοτάρουμε το κουκουνάρι με μια κ.σ ελαιόλαδο και το κρατάμε σε ένα πιατάκι.
-
9
Σοτάρουμε το χταπόδι με τα κρεμμύδια με το 1/4 φλυτζ. λάδι και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά με το καπάκι κλειστό.
-
10
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το ζωμό του χταποδιού και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Κρατάμε 2 κ.σ ελαιόλαδο για να αλείψουμε τα γεμιστά και το υπόλοιπο το προσθέτουμε στη γέμιση. Προσθέτουμε το ρύζι, το κουκουνάρι και τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 5 λεπτά.
-
11
Γεμίζουμε με το μίγμα τις μελιτζάνες και αν θέλουμε τις σκεπάζουμε με ροδέλες ντομάτας.
-
12
Αν μας αρέσουν με ξεροψημένη κρούστα καλύπτουμε τις μελιτζάνες με βρεγμένη λαδόκολλα πριν τις ψήσουμε δίχως να βάλουμε τις ροδέλες ντομάτας.
-
13
Γεμίζουμε και τις ντομάτες όπως συνήθως για τα γεμιστά, βάζουμε τα καπάκια τους. Αλείφουμε με λίγο λάδι.
-
14
Ψήνουμε στο φούρνο για 45-60 περίπου λεπτά.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια