Γεμιστά Πολίτικα

Bαθμολογία: 4.8
       
 
5 ψήφοι
,

Περιγραφή

Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με πολύ κρεμμύδι, ρυζι, κουκουναρι και σταφίδες. Ειναι μπελαλίδικη συνταγή αλλά αξίζει τον κοπο, τον χρόνο σας για ενα αυθεντικό πολίτικο φαγητό. Οχι ακριβώς φαγητό, μεζέ θα το έλεγα λόγω της γλύκας του, γι' αυτό και διαλέγουμε μικρές ντομάτες και πιπεριές. Μπορούμε για τραπέζι να το κάνουμε και 3 μερες πριν, η γευση του δεν χαλάει.

Γεμιστά Πολίτικα
photo: Vinny

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
  • 12 ντομάτες κόκκινες μικρές πολύ μικρές
  • 12 πιπεριές πράσινες πολύ μικρές
  • 2 1/2 κιλά κρεμμύδια ξερά
  • 2 φακελλάκια κουκουνάρι
  • 1 χούφτα σταφίδα μαύρες
  • 1 χουφτα σταφίδα ξανθή
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 νεροπότηρο Ρύζι κίτρινο 
  • αλάτι
  • πιπέρι αρκετό
  • Το μισό από το μέσα από τις ντομάτες
  • 1 ποτήρι νερό
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαχανικά
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Κουζίνα: Πολίτικη
Δυσκολία: Με φωτο
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 45' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 115' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και μετά φέτες στην κατσαρόλα. ( πρεπει να κοπούν στο χέρι οχι στο μουλτι). Με ενα ποτήρι νερό τα αφήνουμε να βράσουν μεχρι να πιούν και τα υγρά τους.Οταν στεγνώσουν ρίχνουμε το λάδι και αρχίζουμε να τα τηγανίζουμε.
Βήμα 2
2) Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά για να μην μας καούν αλλα να τηγανιστούν (εδω μας θελει συνέχεια από πάνω). Τηγανίζουμε το κρεμμύδι πολύ καλά να πάρει χρώμα καφετί, σαν μέλι. Θα γίνει σχεδόν σαν αλοιφή και θα μείνει περίπου το εν τέταρτο απο το αρχικό κρεμμύδι.
    Βήμα 3
    3) Οταν είναι έτοιμο προσθέτουμε το κουκουνάρι και τηγανίζουμε λίγο να βγάλει τα αρώματά του.
    Βήμα 4
    4) Προσθέτουμε κανέλα, γαρύφαλλο, σταφίδες και ρύζι. Τηγανίζουμε ακόμα για ενα λεπτό. Προσθέτουμε το μισό από το εσωτερικό από τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει μιά βράση (οχι να στεγνώσει).
      Βήμα 5
      5) Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές, σκεπάζουμε με τα καπάκια τους. Τα τοποθετούμε σε ταψί τέτοιο μέγεθος ωστε να μην εχουν κενά μεταξύ τους. Βάζουμε ενα ποτήρι νερό στο ταψί. Ραντίζουμε με λίγο λάδι από πάνω τους ντολμάδες. και τέλος αλατίζουμε ελαφρά.
        Βήμα 6
        6) Στην αρχή σκεπάζουμε με λαδόκολα (ανάλαφρα οχι αεροστεγώς) και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς. Μετά τα μισά του ψησίματος περίπου σε μισή ωρα δηλαδή, βγάζουμε τη λαδόκολλα. Τελειώνει το ψήσιμο οταν εχει πιεί το νερό του και εχουν πάρει χρώμα τα γεμιστά. Σύνολο ψησίματος μία με μιάμιση ωρα, ανάλογα τον φούρνο.

        Λίγα μυστικά ακόμα

        Πηγή της συνταγής η Κωνσταντινοπολίτισσα πεθερά μου, η οποία το ονόμαζε "ντολμάδες πολίτικους". Μην ξεχαστείτε... το κρεμμύδι στο χέρι κομμένο, εχει σημασία.

        Σχετικές συνταγές

        Τα ωραιότερα γεμιστά Τα ωραιότερα γεμιστά
               
               
        (8)
        Γεμιστά με μπέικον Γεμιστά με μπέικον
               
               
        (9)
        Γεμιστά Γεμιστά
               
               
        (159)
        Γεμιστά διαφορετικά Γεμιστά διαφορετικά
               
               
        (14)
        Παργινά γεμιστά Παργινά γεμιστά
               
               
        (1)
        Γεμιστά με λαχανικά Γεμιστά με λαχανικά
               
               
        (2)
        Γεμιστά από Κρήτη Γεμιστά από Κρήτη
               
               
        (27)

          9 Όλα

          #
          Σχόλιο από Marvas, 1-11-10  
          Φαίνεται υπέροχη και θέλω να τη δοκιμάσω. Αλλά ήθελα να ρωτήσω, τι εννοείς όταν λες "κίτρινο ρύζι", κάτι συγκεκριμένο;
          #
          Σχόλιο από manoyla, 1-11-10  
          Κιτρινο ρυζι λεω το ρυζι για πιλαφι που γινεται σπυρωτο. Πράγματι ειναι πολύ καλό, λίγο μπελάς με το κρεμμύδι αλλά αξίζει τον κοπο και χρόνο σου
          #
          Σχόλιο από evita_kortez, 28-8-11  
          ανυπομονώ να τη δοκιμάσω!
          #
          Σχόλιο από katerinaFGM, 6-4-13  
          #
          Σχόλιο από despinal, 31-5-13  
          Πραγματικά εξαιρετική συνταγή και πλέον δεν την αλλάζω με τίποτα! Παραλείπω τις σταφίδες και βάζω μαϊντανό και ρύζι γλασέ. Επίσης, ένα μυστικό που με είχε μάθει η Σμυρνιά γιαγιά μου είναι ότι βάζεις σε ένα μπωλάκι 1-2 κουταλάκια πελτέ με λίγο λάδι και ρίχνεις μερικές κουταλιές από αυτό το μείγμα πάνω στα γεμιστά πριν τα ψήσεις και κατόπιν λίγη τριμμένη φρυγανιά από πάνω. Τέλος, βάζω πάντα πατατούλες κομμένες κυδωνάτες ενδιάμεσα.
          #
          Σχόλιο από ΣΤΕΛΛΑ ΑΣΤΕΡΑΚΙ, 18-1-14  
          Πολυ ωραια συνταγη.νοστιμη,διαφορετικη.
          #
          Σχόλιο από manoyla, 22-1-14  
          Ευχαριστω για τα πηρουνακια.Ναι ειναι διαφορετική αλλά η νοστιμιά τους είναι αλλο πράγμα.
          #
          Σχόλιο από Greeksalad, 17-11-14  
          #
          Σχόλιο από Vinny, 14-7-15  
          Έτσι τα φτιάχνω κι εγώ, αλλά με λιγότερο λάδι.

          7 Σχόλια

          #
          Σχόλιο από manoyla, 1-11-10  
          Κιτρινο ρυζι λεω το ρυζι για πιλαφι που γινεται σπυρωτο. Πράγματι ειναι πολύ καλό, λίγο μπελάς με το κρεμμύδι αλλά αξίζει τον κοπο και χρόνο σου
          #
          Σχόλιο από evita_kortez, 28-8-11  
          ανυπομονώ να τη δοκιμάσω!
          #
          Σχόλιο από katerinaFGM, 6-4-13  
          #
          Σχόλιο από despinal, 31-5-13  
          Πραγματικά εξαιρετική συνταγή και πλέον δεν την αλλάζω με τίποτα! Παραλείπω τις σταφίδες και βάζω μαϊντανό και ρύζι γλασέ. Επίσης, ένα μυστικό που με είχε μάθει η Σμυρνιά γιαγιά μου είναι ότι βάζεις σε ένα μπωλάκι 1-2 κουταλάκια πελτέ με λίγο λάδι και ρίχνεις μερικές κουταλιές από αυτό το μείγμα πάνω στα γεμιστά πριν τα ψήσεις και κατόπιν λίγη τριμμένη φρυγανιά από πάνω. Τέλος, βάζω πάντα πατατούλες κομμένες κυδωνάτες ενδιάμεσα.
          #
          Σχόλιο από ΣΤΕΛΛΑ ΑΣΤΕΡΑΚΙ, 18-1-14  
          Πολυ ωραια συνταγη.νοστιμη,διαφορετικη.
          #
          Σχόλιο από Greeksalad, 17-11-14  
          #
          Σχόλιο από Vinny, 14-7-15  
          Έτσι τα φτιάχνω κι εγώ, αλλά με λιγότερο λάδι.

          2 Ερωτήσεις

          #
          Σχόλιο από Marvas, 1-11-10  
          Φαίνεται υπέροχη και θέλω να τη δοκιμάσω. Αλλά ήθελα να ρωτήσω, τι εννοείς όταν λες "κίτρινο ρύζι", κάτι συγκεκριμένο;
          #
          Σχόλιο από manoyla, 22-1-14  
          Ευχαριστω για τα πηρουνακια.Ναι ειναι διαφορετική αλλά η νοστιμιά τους είναι αλλο πράγμα.

          0 Παραλλαγές

          Άλλες φωτογραφίες

          Σχετικά άρθρα

          Βιταμίνες Β' μέρος
          Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
          Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
          Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
          Χορτοφαγία
          Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...
          Νηστείες
          Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...

          Τη συνταγή προτείνουν:

          laxanika
          Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της valentina.xr
          Αγαπημένες συνταγές
          Ένα βιβλίο 74 αγαπημένων συνταγών, του/της grandchef
          μαμαδίσια φαγητά!
          Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της Katy76
          VISIT
          Ένα βιβλίο 28 αγαπημένων συνταγών, του/της vaya2v
          ΛΑΧΑΝΙΚΑ
          Ένα βιβλίο 5 αγαπημένων συνταγών, του/της ΡΟΔΟΣ