Γεραγώτικος μπακλαβάς

Bαθμολογία: 5
       
 
4 ψήφοι
,

Περιγραφή

Αυτός ο μπακλαβάς προσφέρεται στη Γέρα της Μυτιλήνης σε γάμους και γιορτές.


Συνταγή από:

hrysiis

1 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κιλά αμύγδαλα αλεσμένα και ασπρισμένα
  • 1,5 κιλό φύλλο μπακλαβά
  • 0,5 κιλό φρέσκο βούτυρο
  • 1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι
  • γαρύφαλλα
Σιρόπι:
  • 3 κιλά ζάχαρη
  • 16 ποτήρια νερό
  • μισό κουταλάκι ξινό (κιτρικό οξύ)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μπακλαβάς
Ειδικές περιστάσεις: Του γάμου
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πρώτα αναμειγνύουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα με το σιμιγδάλι και βουτυρώνουμε το ταψί που θα τοποθετήσουμε το γλυκό.
  2. Έπειτα βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα και βάζουμε στη βάση 4-5 φύλλα και από πάνω απλώνουμε μια φούχτα από τα αλεσμένα αμύγδαλα. Στη συνέχεια στρώνουμε πάλι ένα βουτυρωμένο φύλλο και από πάνω του απλώνουμε αλεσμένα αμύγδαλα.
  3. Αυτό γίνεται μέχρι τα αμύγδαλα να τελειώσουν και να μείνουν 4-5 φύλλα, που θα βουτυρωθούν ένα ένα και αυτά τα οποία θα μπουν από πάνω .
  4. Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και τρυπάμε κάθε κομμάτι με μια πρόκα γαρίφαλο, το περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, αφού το έχουμε ζεματίσει.
  5. Ψήνουμε τον μπακλαβά για 1,5 περίπου ώρα σε φούρνο 150 βαθμών (πρέπει όλα τα φύλλα του να είναι ροδοκόκκινα ).
  6. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι φροντίζοντας το μείγμα να μη γίνει πολύ αραιό ούτε πολύ πηχτό. Περιχύνουμε το κρύο γλυκό με ζεστό σιρόπι.

Λίγα μυστικά ακόμα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κόβουμε τον μπακλαβά μετά από 2 μέρες για να έχει πιεί σωστά το σιρόπι του.

Σχετικές συνταγές

    6 Όλα

    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 13-8-09  
    σε τι βοηθαει το σιμιγδάλι;
    #
    Σχόλιο από ansou, 29-8-09  
    Εγω δεν ξερω να σου πω σε τι βοηθα το σιμιγδαλι ομως σου λεω σιγουρα οτι ο μπακλαβας αυτος, η μπακλαβου ,οπως τη λεμε στο νησι, εχει αξεπεραστη γευση!!!Τον ιδιον ακριβως φτιαχνει η θεια μου η Ελενη που ζει στη Φίλια.Ειναι πολυ πιο ελαφρυς απο αυτον που γινεται με καρυδια και παραμενει λευκος.Μου τον θυμισες hrysiis και θα τον φτιαξω στην πρωτη ευκαιρια γιορτης!!!
    #
    Σχόλιο από hrysiis, 12-9-09  
    Αγαπητή Αγγελοπούλου,
    το σιμιγδάλι δένει καλύτερη τη γέμιση του μπακλαβά αφού αποτελείται μόνο από αλεσμένα αμύγδαλα(καλά αλεσμένα).Είναι πιο άσπρος και πιο ελαφρύς από τον μπακλαβά τον καθιερωμένο.
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 11-10-09  
    μπράβο, το αγαπημένο, παιδιά.
    όλοι μου τονε ζητάνε εδώ στην αμέρικα.

    το σιμιγδάλι, όπως είπε και η χρυσηίδα, περιέχει γλουτένη.

    ΓΛΟΥ-τένη>GLU-ten>GLUE=κόλλα.
    αλευρόκολλα δηλαδή για να δέσει η γέμιση και να μη σκορπίζονται τα ξηροκάρπια με την πρώτη μπουκιά. Θα μαζευτούνε μύγες!

    εκτός, φυσικά, αν χάβετε κάθε μπακλαβαδάκι μονορρούφι σαν κι εμένα!
    ούτε μύγα, ούτε ζημιά.
    :-)
    Μάικ
    #
    Σχόλιο από tsipouraki, 14-12-09  
    Δοκίμασα μια φορά και από τότε μόνο έτσι τρώω τον μπακλαβά! Είναι φανταστικό, μπράβο! Θα τον φτιάξω τώρα για τα Χριστούγεννα οπωσδήποτε.
    #
    Σχόλιο από Πατατούφα, 23-12-13  
    μπακλαβάς για εκλεκτικούς

    6 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 13-8-09  
    σε τι βοηθαει το σιμιγδάλι;
    #
    Σχόλιο από ansou, 29-8-09  
    Εγω δεν ξερω να σου πω σε τι βοηθα το σιμιγδαλι ομως σου λεω σιγουρα οτι ο μπακλαβας αυτος, η μπακλαβου ,οπως τη λεμε στο νησι, εχει αξεπεραστη γευση!!!Τον ιδιον ακριβως φτιαχνει η θεια μου η Ελενη που ζει στη Φίλια.Ειναι πολυ πιο ελαφρυς απο αυτον που γινεται με καρυδια και παραμενει λευκος.Μου τον θυμισες hrysiis και θα τον φτιαξω στην πρωτη ευκαιρια γιορτης!!!
    #
    Σχόλιο από hrysiis, 12-9-09  
    Αγαπητή Αγγελοπούλου,
    το σιμιγδάλι δένει καλύτερη τη γέμιση του μπακλαβά αφού αποτελείται μόνο από αλεσμένα αμύγδαλα(καλά αλεσμένα).Είναι πιο άσπρος και πιο ελαφρύς από τον μπακλαβά τον καθιερωμένο.
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 11-10-09  
    μπράβο, το αγαπημένο, παιδιά.
    όλοι μου τονε ζητάνε εδώ στην αμέρικα.

    το σιμιγδάλι, όπως είπε και η χρυσηίδα, περιέχει γλουτένη.

    ΓΛΟΥ-τένη>GLU-ten>GLUE=κόλλα.
    αλευρόκολλα δηλαδή για να δέσει η γέμιση και να μη σκορπίζονται τα ξηροκάρπια με την πρώτη μπουκιά. Θα μαζευτούνε μύγες!

    εκτός, φυσικά, αν χάβετε κάθε μπακλαβαδάκι μονορρούφι σαν κι εμένα!
    ούτε μύγα, ούτε ζημιά.
    :-)
    Μάικ
    #
    Σχόλιο από tsipouraki, 14-12-09  
    Δοκίμασα μια φορά και από τότε μόνο έτσι τρώω τον μπακλαβά! Είναι φανταστικό, μπράβο! Θα τον φτιάξω τώρα για τα Χριστούγεννα οπωσδήποτε.
    #
    Σχόλιο από Πατατούφα, 23-12-13  
    μπακλαβάς για εκλεκτικούς

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Του γάμου και του αρραβώνα
    Η μαγειρική ξεπερνά κατά πολύ την ανάγκη για τρ...
    Ξηροί καρποί... μια σημαντική θρεπτική τροφή
    Τους χρησιμοποιούμε σε φαγητά, γλυκά και σε αρτ...
    Μια Ελλάδα νοστιμιές!
    Στην Ευρώπη σας πήγα, στον κόσμο σας ταξίδεψα, ώρα...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Τα σιροπατα
    Ένα βιβλίο 45 αγαπημένων συνταγών, του/της ΝΙΚΟΛ
    Dikaia
    Ένα βιβλίο 170 αγαπημένων συνταγών, του/της Diane72
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της konkou
    ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    Ένα βιβλίο 30 αγαπημένων συνταγών, του/της july88