Γιαουρτόπιτα σιροπιαστή
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι. Εναλλακτικά διακοσμούμε την επιφάνειά της με άγλυκη σαντιγί.
Υλικά
-
0.5 κιλό ζάχαρη
-
0.5 κιλό βούτυρο
-
5 αυγά
-
3 γιαούρτια πρόβεια
-
1 βανίλια
-
Ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
-
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
-
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
-
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
-
800 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
-
Αμύγδαλα φιλέ ή σαντιγί για το γαρνίρισμα
-
Για το σιρόπι
-
1 κιλό ζάχαρη
-
4 ποτήρια νερό
-
1 βανίλια
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σιρόπι Ετοιμάζουμε το σιρόπι αρκετά πιο νωρίς, ίσως και από την προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε, όταν θα το χρειαστούμε, να είναι εντελώς κρύο. Δε χρειάζεται να το βράσουμε πολλή ώρα, μια βράση αρκεί, γιατί δε το θέλουμε να είναι πυκνό.
-
2
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο (αν χρησιμοποιήσουμε γάλακτος γίνεται ακόμα ωραιότερη) μέχρι να αφρατέψουν καλά.
-
3
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και μετά λίγα-λίγα τα γιαουρτάκια με την πέτσα τους.
-
4
Συνεχίζουμε με τα μυρωδικά και τέλος, χαμηλώνοντας την ταχύτητα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι στο οποίο έχουμε ανακατέψει τη σόδα και το μπέκιν πάουντερ.
-
5
Στρώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί Νο 40 και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 180°C, προθερμασμένο, για περίπου 45 λεπτά μέχρι μία ώρα, ανάλογα με το φούρνο μας.
-
6
Αμέσως μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, καυτή ακόμα, την περιχύνουμε με το σιρόπι, εντελώς κρύο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με μπόλικα καβουρδισμένα αμυγδαλάκια φιλέ και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως προτού την κόψουμε.
Σχόλια (25)