κύρια φωτογραφία συνταγής Γιαουρτοσάμαλι υπέροχο

Γιαουρτοσάμαλι υπέροχο

5 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ΤΑΚΠΟΛ
ΤΑΚΠΟΛ @tak1949
ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ,ΕΛΛΑΣ

Σάμαλι πολίτικο ανταγωνιστικό του πιο υπέροχου ρεβανί της Βέροιας, γνωστό σαν "Ρεβανί Κοχλιούρου", χωρίς να περιέχει αυγά.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

20-25 κομμάτια
  1. 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% ή 10%
  2. 300 γρ. ζάχαρη
  3. 200 ml νερό
  4. 2 κοφτά κ. γλ. σόδα μαγειρική
  5. 1 κ.γλ. τριμμένη μαστίχα Χίου
  6. 4 κ. σούπας βούτυρο κλαριφιέ (ελαφρά ζεστό και λιωμένο)
  7. 500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  8. 1 κ.σ. ψιλοτριμένη φλούδα λεμονιού.
  9. Για το σιρόπι
  10. 700 ml νερό
  11. 700 γρ. ζαχαρη
  12. 1 κ.γ. λεμόνι χυμό
  13. λίγο αλάτι
  14. 1 βανίλια ή 1 κ.σ. ροδόνερο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το σιμιγδάλι, κατά σειρά, νερό, ζάχαρη, τριμ. μαστίχα, σόδα, τρίμμα λεμονιού, βούτυρο τις 3 κουταλιές, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

  2. 2

    Συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας σιγά-σιγά το σιμιγδάλι να ομογενοποιηθεί με το υγρό διάλυμα.

  3. 3

    Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο (με το 4ο κ.σ. βούτυρο) ορθογώνιο ταψί 25Χ35 εκ. και ισιώνουμε την επιφάνεια ώστε να έχουμε μια στρώση υλικού πάχους περίπου 2 εκ.

  4. 4

    Το αφήνουμε για 2 ώρες να ξεκουρασθεί πριν το βάλουμε στο φούρνο.

  5. 5

    Μετά το 2ωρο προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε το ταψί στη 2η από κάτω σχάρα.

  6. 6

    Σκεπάζουμε με λαδόχαρτο να μη μας αρπάξει αμέσως η επιφάνεια και ψήνουμε για 45-50 λεπτά.

  7. 7

    Όσο ψήνεται ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 4 λεπτά και προσθέτοντας στο τέλος τη βανίλια ή το ροδόνερο.

  8. 8

    Σιροπιάζουμε καυτό το γλυκό, με ζεστό το σιρόπι, αφού προηγουμένως το κόψουμε σε ρόμβους στο ταψί.

  9. 9

    Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι από επάνω. Είναι υπέροχο, αφράτο και..."καλοτάξιδο".

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ΤΑΚΠΟΛ
στις
ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ,ΕΛΛΑΣ

Περισσότερες συνταγές του συγγραφέα