Γιαουρτοσάμαλι υπέροχο
Σάμαλι πολίτικο ανταγωνιστικό του πιο υπέροχου ρεβανί της Βέροιας, γνωστό σαν "Ρεβανί Κοχλιούρου", χωρίς να περιέχει αυγά.
Υλικά
-
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% ή 10%
-
300 γρ. ζάχαρη
-
200 ml νερό
-
2 κοφτά κ. γλ. σόδα μαγειρική
-
1 κ.γλ. τριμμένη μαστίχα Χίου
-
4 κ. σούπας βούτυρο κλαριφιέ (ελαφρά ζεστό και λιωμένο)
-
500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
-
1 κ.σ. ψιλοτριμένη φλούδα λεμονιού.
-
Για το σιρόπι
-
700 ml νερό
-
700 γρ. ζαχαρη
-
1 κ.γ. λεμόνι χυμό
-
λίγο αλάτι
-
1 βανίλια ή 1 κ.σ. ροδόνερο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το σιμιγδάλι, κατά σειρά, νερό, ζάχαρη, τριμ. μαστίχα, σόδα, τρίμμα λεμονιού, βούτυρο τις 3 κουταλιές, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
-
2
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας σιγά-σιγά το σιμιγδάλι να ομογενοποιηθεί με το υγρό διάλυμα.
-
3
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο (με το 4ο κ.σ. βούτυρο) ορθογώνιο ταψί 25Χ35 εκ. και ισιώνουμε την επιφάνεια ώστε να έχουμε μια στρώση υλικού πάχους περίπου 2 εκ.
-
4
Το αφήνουμε για 2 ώρες να ξεκουρασθεί πριν το βάλουμε στο φούρνο.
-
5
Μετά το 2ωρο προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε το ταψί στη 2η από κάτω σχάρα.
-
6
Σκεπάζουμε με λαδόχαρτο να μη μας αρπάξει αμέσως η επιφάνεια και ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
-
7
Όσο ψήνεται ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 4 λεπτά και προσθέτοντας στο τέλος τη βανίλια ή το ροδόνερο.
-
8
Σιροπιάζουμε καυτό το γλυκό, με ζεστό το σιρόπι, αφού προηγουμένως το κόψουμε σε ρόμβους στο ταψί.
-
9
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι από επάνω. Είναι υπέροχο, αφράτο και..."καλοτάξιδο".
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια