Γιορτινή καραμελένια τούρτα
Caramel toffees και πουράκια σ'έναν ακαταμάχητο συνδυασμό.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι από φωτοτυπία ενός αρχαίου περιοδικού, ίσως "Ντόμινο" ή κάτι τέτοιο.
Υλικά
-
Για το κέικ και την καραμέλα
-
100 γρ. καραμέλες βουτύρου
-
150 ml κρέμα γάλακτος
-
1 κ.γ. υγρή βανίλια
-
150 γρ. σκούρη ζάχαρη
-
4 αυγά
-
300 γρ. φαρινάπ
-
Για την κρέμα
-
100 γρ. βούτυρο
-
100 γρ. καστανή ζάχαρη
-
1 κρόκος αυγού
-
3 κ.σ. γάλα
-
λίγη βανίλια
-
300 γρ. ζάχαρη άχνη
-
Για την καραμέλα
-
1 φλυτζάνι ζάχαρη
-
1 κ.σ.νερό
-
1 κ.σ.χυμό λεμόνι
-
Για το γαρνίρισμα
-
κομματάκια καραμέλας
-
πουράκια
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε τα υλικά της καραμέλας σε αντικολλητικό σκεύος.
-
2
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά.
-
3
Μόλις αρχίσει να καραμελώνει,αποσύρουμε από τη φωτιά.
-
4
Απλώνουμε την καραμέλα σε ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και την κρατάμε κάθετα ώστε να σχηματιστεί ένα λεπτό στρώμα καραμέλας.
-
5
Αφήνουμε να κρυώσει και σπάμε σε κομμάτια ανάλογα με τη διακόσμηση που θέλουμε να κάνουμε.
-
6
Σιγοβράζουμε την κρέμα γάλακτος και τις καραμέλες βουτύρου-toffees σε κατσαρολάκι για 10΄μέχρι να διαλυθούν οι καραμέλες.
-
7
Σ'ενα μπωλ βάζουμε βούτυρο, βανίλια, ζάχαρη αυγά και τα χτυπάμε.
-
8
Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σιγά-σιγά.
-
9
Ρίχνουμε το μείγμα κρέμας-καραμέλας και χτυπάμε ώσπου να αφρατέψει.
-
10
Γεμίζουμε μια φόρμα με σούστα βουτυρωμένη και αλευρωμένη.Σκορπίζουμε τα πουράκια κομμένα και τα πιέζουμε να μπουν στο κέικ.Ψήνουμε στους 190΄για μία ώρα.
-
11
Λιώνουμε βούτυρο με ζάχαρη και προσθέτουμε γάλα.Ανακατεύουμε.
-
12
Προσθέτουμε την άχνη κοσκινισμένη με τη βανίλια και τον κρόκο.
-
13
Ομογενοποιούμε.
-
14
Ξεφορμάρουμε το κέικ.
-
15
Απλώνουμε την κρέμα και τη στρώνουμε με σπάτουλα.
-
16
Διακοσμούμε με πουράκια και σπασμένη καραμέλα.
-
17
Αν θέλουμε,πασπαλίζουμε και με άχνη.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια