Γιουβαρλάκια σούπα, με καυκαλήθρες και σχοινόπρασο

ggr
ggr @george
Athens

Η πεθερά μου προχθές “πεθύμησε πίτα”. Το κρύο έχει σφίξει, είχε και καιρό να την φτιάξει, δεν ήθελε και πολύ να βγεί το φ ι ρ μ ά ν ι. Και, όπως καλά θα γνωρίζετε, σε εντολές ά ν ω θ ε ν δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να φέρνει κανείς α ν τ ι ρ ρ ή σ ε ι ς.Να ’μαι πρωί-πρωί Σαββάτου να ψάχνω στη λαϊκή για μυρώνια, καυκαλήθρες, σέσκουλα, σπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι. Την έχετε δει εκείνη τη διαφήμιση της cosmOTE με τον πλανόδιο πωλητή ; “Τι βάζω μέσα ; Τον πατέρα μου και την μάνα μου βάζω, ρε μεγάλε .....”. Έτσι και η “δικιά μου” Και χωρίς την πιθανότητα να με αποκαλέσει “ομορφάαααανδρα μου”Αφού πήρα την μισή λαϊκή, σε πλαστικές σακούλες, μαζί μου, κίνησα για το σπίτι. Κάτι υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μου αλλά, όπως λέει και η μ ι κ ρ ή π ί π η , το άτιμο το αλτσχάιμερ το εμπόδιζε να βγεί μπροστά. Κόντεβα να φθάσω στην άκρη της, όταν σε ένα από του τελευταίους πάγκους το είδα, στρουμπουλό – στρουμπουλό, να “εκτίθεται” ξαπλωμένο, σαν να με περίμενε. Φινόκιο ..... Με μιάς, μου ήρθε και η εικόνα της συνταγής που είχα μπανίσει σε ένα πολύ καλό (και ελληνικό) site  καθώς γυρόφερνα ένα βράδυ.Της πήρα, λοιπόν, και ένα φινόκιο, αλλά για τη συνταγή δεν είπα ούτε λέξη, ας βρει πως θα το χρησιμοποιήσει μόνη της. (α ν τ ί σ τ α σ η στα φιρμάνια του Σουλτάνου και της Μεγάλης Πύλης, λέγεται αυτό). Μαζί με το φινόκιο, ο συμπαθής αγρότης (με το 4x4 παρκαρισμένο πίσω από τον πάγκο του) μου έκανε δώρο και ένα ματσάκι καυκαλήθρες και ένα σχοινόπρασο . Αυτά δεν τα δίνω, τα κρατάω για μένα και βλέπουμε τι θα ετοιμάσω. Πάντως όχι πίτα. Τι θα είναι ; Θέλετε πράγματι να δείτε ; Α κ ο λ ο υ θ ή σ τ ε με .....

Λίγα μυστικά ακόμα

Είναι μία πολύ νόστιμη και χορταστική εκδοχή για χειμωνιάτικη σούπα. Συνδυάζει τη ζεστασιά ενός πιάτου σούπας με κάτι κρεατικό (πηγή πρωτεΐνης) αλλά ρύζι (πολύ καλή πηγή άμυλου). Και την βιταμίνη C που την πάτε ; Το λεμονάκι, μπόλικο μπόλικο και ριγμένο την τελευταία στιγμή, έχει να προσφέρει αρκετή από αυτή. (Αν δεν παινέψεις τη σούπα σου ..... Αυτό να εννοούσε ο συμπαθής ποδοσφαιρικός παράγοντας με το “ψιιιτ, αγαπούλα, ΠΟΥΛΑ” ; ) Τώρα που το σκέφτομαι, θα μπορούσε κανείς να ρίξει λίγο ρυζάκι και μέσα στη σούπα. Σε συνδυασμό με τα χορταρικά της αλλά και το αυγολέμονο που πέφτει στο τέλος, θα μπορούσε να δώσει μία πολύ πιο “μεστή” γεύση. Δεν πειράζει, την επόμενη φορά .....[1] Αντί για βούτυρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παρθένο ελαιόλαδο. Το αποτέλεσμα θα είναι ασφαλώς πιο υγιεινό, αλλά θα υπολείπεται σε νοστιμιά.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

80 Minutes
35-40 γιουβαρλάκια
  1. 700 γρ. κιμάς (θα χρησιμοποιήσετε μισό χοιρινό - μισό μοσχαρίσιο)
  2. 1/2 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα (υπολογίστε το στα 115 γρ, περίπου)
  3. 1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  4. 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  5. 1 ματσάκι σχοινόπρασο
  6. 6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένο σε ροδέλες (να γεμίσει ένα φλυτζάνι κι ακόμα περισσότερο .....)
  7. τον χυμό από 2 λεμόνια
  8. 4-5 κ.σ. φρέσκο βούτυρο (δείτε “Μυστικά” [1])
  9. αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ετοιμάζουμε τα γιουβαρλάκια, αναμειγνύοντας τον κιμά με το κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και αυτόν, το ρύζι, τα ασπράδια των δύο αυγών, αλάτι και πιπέρι. Εάν θέλετε, μπορείτε να βρείτε και στο site μία συνταγή για γιουβαρλάκια. Εάν, πάλι, δεν βαριέστε, δείτε αναλυτικές οδηγίες στα επόμενα βήματα

  2. 2

    Δουλεύουμε, λοιπόν, για λίγη ώρα με τα χέρια μας τα υλικά για να αναμειχθούν καλά,

  3. 3

    Και πλάθουμε τα γιουβαρλάκια σε μέγεθος καρυδιού.

  4. 4

    Τα αφήνουμε να σταθούν ένα μισάωρο.

  5. 5

    Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το ένα από τα υλικά από τα οποία περιμένουμε να κάνουν τη διαφορά. Την κ α υ κ α λ ή θ ρ α. Πλένουμε τις καυκαλήθρες,

  6. 6

    Κόβουμε τα σκληρά κοτσάνια και χοντροκόβουμε τα φύλλα τους.

  7. 7

    Σε μιά φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει

  8. 8

    Και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά.

  9. 9

    Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και σοτάρουμε άλλα 2 λεπτά.

  10. 10

    Ετοιμάζουμε και ο δεύτερο από τα υ λ ι κ ά – έ κ π λ η ξ η. Το σ χ ο ι ν ό π ρ α σ ο. Κόβουμε τα λεπτόσχημα φύλλα αυτού του φυτού με το εκλεκτό άρωμα ανάμεσα σε φρέσκο κρεμμύδι και φρέσκο σκόρδο και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.

  11. 11

    Ρίχνουμε 2 λίτρα νερό και ανάλογο αλάτι και μόλις πάρει βράση,

  12. 12

    Χρησιμοποιώντας μία τρυπητή κουτάλα, αραδιάζουμε τα γιουβαρλάκια.

  13. 13

    Πιάνοντας την κατσαρόλα με τα δύο χέρια, την ανασηκώνουμε από το μάτι και την ανακινούμε, να “τακτοποιηθούν” τα γιουβαρλάκια στον πάτο της. Τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 50 - 60 λεπτά, διορθώνοντας το αλάτι. Α, και μη ξεχάσετε να κλείσετε το καπάκι της κατσαρόλας (βρε, μπας και αυτό εννοούν τα παιδιά από τη διαφήμιση της Vodafone;)

  14. 14

    Σ' ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τους κρόκους του αυγού, με μια κ.σ. νερό. Προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι ν' αφρίσει.

  15. 15

    Προσθέτουμε, λίγο-λίγο, ενάμισι φλυτζάνι ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα, συνεχίζοντας το χτύπημα.

  16. 16

    Ρίχνουμε τώρα το αυγολέμονο πίσω στην κατσαρόλα,

  17. 17

    Την ξαναπαίρνουμε στα χέρια και την ανακινούμε να ανακατευθεί το αυγολέμονο με την σούπα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά.

  18. 18

    Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, ανακινούμε πάλι μια- δυο φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά.

  19. 19

    Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως, ζεστή-ζεστή.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (2)

marina4food
marina4food @cook_8490581
Τέλεια συνταγή!!

Ότι πρέπει για το κρύο :-) marina

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens

Κορυφαία αναζήτηση σε