Γλυκά ψωμάκια 'Σαλιγκάρια'

Bαθμολογία: 4.7442
       
 
43 ψήφοι
,

Περιγραφή

Αφράτα, γλυκά ψωμάκια με κρέμα βανίλιας και σταφίδες.

Γλυκά ψωμάκια 'Σαλιγκάρια'

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500γρ. αλεύρι
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • 50γρ. ζάχαρη
  • μία πρέζα αλάτι
  • 2 αυγά
  • 125μλ. γάλα χλιαρό
  • 100γρ. λιωμένο βούτυρο

Για την κρέμα

  • 60γρ. κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλιας
  • 750μλ. γάλα
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 50γρ. σταφύδες
  • μαρμελάδα βερύκοκο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ρολλάκια
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Βούτυρο , Γάλα , Αβγά
Φτιάχνει: 15
Κόστος:
(9 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(9 ψήφοι)
Προετοιμασία: 40' (8 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 28' (8 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σ'ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά. Προσθέτουμε τα αυγά, την ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο και το γάλα. Ζυμώνουμε την ζύμη για 10 λεπτά. Την τοποθετούμε σε ελαφρώς λαδωμένο μπώλ, τυλίγουμε τη ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσεi.
  2. Σ'ένα φλυτζάνι διαλύουμε 50μλ. γάλα και άνθος αραβοσίτου. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα με την ζάχαρη. Προσθέτουμε το μίγμα που ετοιμάσαμε στο ζεστό γάλα ανακατεύοντας γρήγορα. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Kαι αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο περίπου 40 με 60 εκ. Απλώνουμε από πάνω την κρέμα μας και μουλιασμένες σταφίδες. Τυλίγουμε σε ρολό απο την κοντή πλευρά. Κόβουμε το ρολό με κοφτερό μαχαίρι σε φέτες 2.5εκ. πάχος.
  4. Απλώνουμε τα ψωμάκια σε ένα ταψάκι και τις αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν. Ψήνουμε στους 190- 200 βαθμούς μέχρι να κοκκινήσουν
  5. Ζεσταίνουμε την μαρμελάδα. Μόλις βγάλουμε τα ψωμάκια από το φούρνο, αμέσως με ένα πινέλο το αλείφουμε με τη μαρμελάδα.

Σχετικές συνταγές

    70 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 20-10-10  
    τα λόγια ειναι περιττά,απλος τέλεια.ετσι τα κάνω και εγω.
    #
    Σχόλιο από irena, 20-10-10  
    ευχαριστω TSOFAGR, ειναι οντως πολυ νοστιμα ψωμακια.
    #
    Σχόλιο από SUMMER, 21-10-10  
    Μμμμ πρέπει να είναι τέλεια, είμαι σίγουρη! Ελπίζω να βρώ χρόνο το ΣΚ να τα κάνω. Λογικά την μαγιά την διαλυεις σε χλιαρό γάλα έτσι? Εαν βάλω φρέσκια μαγια θα είναι καλύτερο το αποστέλεσμα? Και έλλη μια ερώτηση, τυλίγεις από την μεριά των 40 εκ αν κατάλαβα σωστά ή μήπως όχι?
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 21-10-10  
    ξεχασα προηγουμενος να γραψω,εγω τα κανω με φρεσκια μαγια,αλλα ακριβως την ιδια δοσολογια.Οσο για το τυλιγμα summer κανεις ενα στενόμακρο ρολό.
    #
    Σχόλιο από irena, 21-10-10  
    SUMMER: και βεβαι μπορεις να βαλεις φρεσκια μαγια 25γρ., και το τυλιγμα αρχινας απο την μερια των 40 εκ για να τυλιγεται πιο πολλες φορες
    #
    Σχόλιο από kessy, 21-10-10  
    επειδη σκεφτομαι να την κανω σημερα, οταν τυλιγουμε το ρολο αλλα και οταν το κοβουμε ,δεν φευγει η κρεμα ?μηπως ειναι καλλιτερα να βαλω το ρολο στο ψυγειο?βοηθεια, γιατι θελω να την κανω σημερα...
    #
    Σχόλιο από kessy, 21-10-10  
    δεν χρειαζονται αλειμμα με αυγο πριν τα βαλουμε στο φουρνο?εχω ετοιμη την ζυμη κ περιμενω να φουσκωσει...
    #
    Σχόλιο από kessy, 21-10-10  
    γινανε πολυ καλα , η μαρμελαδα κανει τη διαφορά παντως
    #
    Σχόλιο από irena, 22-10-10  
    kessy: οχι, η κρεμα δεν φευγει οταν το κοβουμε. και δεν χρειαζονται αλειμμα με αυγο( εγω δεν το κανω αυτο), ετσι κι αλλιως στο τελος αλείφουμε με τη μαρμελάδα
    #
    Σχόλιο από Mylopteri, 23-10-10  
    Καλησπέρα και απο εμενα.Επειδη θελω να κανω τα συγκεκριμενα ψωμακια θα ηθελα να ρωτήσω αν τα δεκαπεντε κομματια που αναφέρεις στην συγνταγή βγαίνουν απο ενα ρολο και να μου εξηγησεις αν μπορεις την διαδικασια αφου κανεις ρολο την ζύμη..πως βγαινουν τα 15 σαλιγκαρακια;ανοιγεις 15 φύλλα τα κανεις ρολο και τα στριβεις σαν σαλιγκαρακια; Συγνώμη ισως φανουν χαζες οι απορίες μου αλλα δεν τα εχω ξανακανει και θελω πολυ να τα δοκιμασω.. Ευχαριστώ πολύ.
    #
    Σχόλιο από irena, 24-10-10  
    Mylopteri, δεν χρειαζεται να ανοιγεις 15 φυλα. Παιρνουμε ολη τη ζυμη και ανοιγουμε ενα ορθογωνιο φυλο με πλευρες 40 με 60 εκ. Τυλιγουμε σε ρολο απο την κοντη πλευρα. Το ρολο μας θα βγει 40 εκ. μακρος. Κοβουμε το ρολο με το μαχαιρι σε 15 κομματια.
    #
    Σχόλιο από Mylopteri, 24-10-10  
    irena se efxaristo poly!
    #
    Σχόλιο από elinav, 27-10-10  
    Σε τι θα πρέπει να μουλιάσουμε τις σταφίδες; Νερό, γάλα, λικέρ; (απορία άσχετης προφανώς..) Σ'ευχαριστώ για την βοήθεια
    #
    Σχόλιο από elinav, 29-10-10  
    Τελικά μούλιασα τις σταφίδες σε κονιάκ αραιωμένο με νερό (μην μεθύσω και τα παιδάκια μου). Στο γυναικείο πληθυσμό της οικογένειας άρεσαν πολύ. Τα αντράκια μας δεν τα τίμησαν δεόντως, αλλά έτσι μας έδωσαν την δυνατότητα να φάμε περισσότερα! Ευχαριστούμε για την συνταγή.
    #
    Σχόλιο από dimitrat, 24-11-10  
    μπορώ να φτιαξω απο την προηγούμενη, να τα φυλάξω στο ψυγείο και να τα ψήσω το πρωί?
    #
    Σχόλιο από irena, 4-12-10  
    dimitrat, βεβαιως μπορεις.
    #
    Σχόλιο από louciaki, 13-1-11  
    k apo emena ta logia peritta!!
    #
    Σχόλιο από sugarmaniac, 26-3-11  
    Απιστευτη γευση θα τα ξανακανω σιγουρα!!!!
    #
    Σχόλιο από sugarmaniac, 26-3-11  
    Υπαρχει καποιο κολπο για να το κοβεις? Γιατι δυσκολευτηκα αρκετα μιας και ειναι τοσο μαλακα και με κρεμα μεσα και δεν μου βγηκαν πολυ ισια...
    #
    Σχόλιο από katerina78, 14-7-12  
    Μια υπέροχη συνταγή που αδικήθηκε και δεν πολυδοκιμάστηκε,πολύ εύκολη η όλη διαδικασία και το αποτέλεσμα απλά υπέροχο,πεντανόστιμα τα ψωμάκια μας άρεσαν πολύ!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    52 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 20-10-10  
    τα λόγια ειναι περιττά,απλος τέλεια.ετσι τα κάνω και εγω.
    #
    Σχόλιο από irena, 20-10-10  
    ευχαριστω TSOFAGR, ειναι οντως πολυ νοστιμα ψωμακια.
    #
    Σχόλιο από SUMMER, 21-10-10  
    Μμμμ πρέπει να είναι τέλεια, είμαι σίγουρη! Ελπίζω να βρώ χρόνο το ΣΚ να τα κάνω. Λογικά την μαγιά την διαλυεις σε χλιαρό γάλα έτσι? Εαν βάλω φρέσκια μαγια θα είναι καλύτερο το αποστέλεσμα? Και έλλη μια ερώτηση, τυλίγεις από την μεριά των 40 εκ αν κατάλαβα σωστά ή μήπως όχι?
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 21-10-10  
    ξεχασα προηγουμενος να γραψω,εγω τα κανω με φρεσκια μαγια,αλλα ακριβως την ιδια δοσολογια.Οσο για το τυλιγμα summer κανεις ενα στενόμακρο ρολό.
    #
    Σχόλιο από irena, 21-10-10  
    SUMMER: και βεβαι μπορεις να βαλεις φρεσκια μαγια 25γρ., και το τυλιγμα αρχινας απο την μερια των 40 εκ για να τυλιγεται πιο πολλες φορες
    #
    Σχόλιο από kessy, 21-10-10  
    γινανε πολυ καλα , η μαρμελαδα κανει τη διαφορά παντως
    #
    Σχόλιο από Mylopteri, 24-10-10  
    irena se efxaristo poly!
    #
    Σχόλιο από elinav, 29-10-10  
    Τελικά μούλιασα τις σταφίδες σε κονιάκ αραιωμένο με νερό (μην μεθύσω και τα παιδάκια μου). Στο γυναικείο πληθυσμό της οικογένειας άρεσαν πολύ. Τα αντράκια μας δεν τα τίμησαν δεόντως, αλλά έτσι μας έδωσαν την δυνατότητα να φάμε περισσότερα! Ευχαριστούμε για την συνταγή.
    #
    Σχόλιο από louciaki, 13-1-11  
    k apo emena ta logia peritta!!
    #
    Σχόλιο από sugarmaniac, 26-3-11  
    Απιστευτη γευση θα τα ξανακανω σιγουρα!!!!
    #
    Σχόλιο από katerina78, 14-7-12  
    Μια υπέροχη συνταγή που αδικήθηκε και δεν πολυδοκιμάστηκε,πολύ εύκολη η όλη διαδικασία και το αποτέλεσμα απλά υπέροχο,πεντανόστιμα τα ψωμάκια μας άρεσαν πολύ!!!
    #
    Σχόλιο από Λενούλα, 30-7-12  
    Τέλεια!!!! Τέλεια!!!! Τ έ λ ε ι α!!!!!!
    Πολύ πολύ αφράτα, η κρέμα από μέσα και η μαρμελάδα από πάνω, δένουν και δίνουν ένα αποτέλεσμα εξαιρετικό!!!!
    Αυτή είναι η δεύτερη φορά που τα φτιάχνω. Την πρώτη φορά δεν μπορούσα να τα τυλίξω, μου έφευγε η κρέμα και παιδεύτηκα πολύ να καταφέρω να κλείσω όπως όπως το ζυμαράκι και να τα ψήσω έτσι ολόκληρα. Η γεύση πολύ καλή, αλλά ήταν απλά ένα μακρόστενο γεμιστό με κρέμα ψωμί.
    Αυτή τη φορά όμως έπηξα πιο πολύ την κρέμα, την άφησα να κρυώσει καλά (βοήθησε λίγο και η κατάψυξη), αφού την έστρωσα στο ζυμαράκι, τύλιξα το ρολό και το έβαλα για λίγο στην κατάψυξη κι έτσι μπόρεσα πιο εύκολα να το κόψω σε ρολάκια. Κάθε φορά βουτούσα το μαχαίρι σε νεράκι. Θέλει πολύ κοφτερό μαχαίρι, για να τα κόβει χωρίς πίεση κι έτσι να μη φεύγει η κρέμα!!!!
    Αυτά τα ολίγα...!!!
    Ευχαριστούμε πολύ για την εξαιρετική συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από polfox, 31-7-12  
    #
    Σχόλιο από nektaria35, 1-9-12  
    Ωραία η συνταγή θα την δοκιμάσω και με μερέντα!
    #
    Σχόλιο από sylivk, 19-9-12  
    υπεροχα! δεν εμεινε ουτε ενα! θα τα δοκιμασω και με γεμιση μερεντα και σος σοκολατας η καραμελας απο πανω.
    #
    Σχόλιο από eirinis, 1-10-12  
    Μας άρεσε πολυ η συνταγή βγήκε τέλεια και ήτανε παρα πολύ μαλακά και νόστιμα.
    #
    Σχόλιο από stives2012, 9-10-12  
    η ζυμη ειναι φανταστικη και οι αναλογιες σου αψογες μπραβο σου...τα εχω στο ταψι να ξεκουραστουν για να τα ψησω θα επανελθω συντομα με πιρουνακια που θα ειναι και αυτα σιγουρα 5...
    #
    Σχόλιο από jimvrs, 9-10-12  
    #
    Σχόλιο από stives2012, 10-10-12  
    ειναι παρα παρα πολυ αφρατα αλλα νομιζω οτι θα τα ηθελα λιγο πιο γλυκα γιαυτο εβαλα απο πανω ζαχαρη αxνη η οποια ελιωσε λογο της μαρμελαδας!βαζωv 5 πιρουνακια γιατι το οτι τα ηθελα πιο γλυκα ειναι θεμα γουστου κατα τα αλλα βρισκω οτι η συνταγη ειναι παρα πολυ ωραια και ξανα αναφερω οτι ειναι απιστευτα αφρατα, μπραβο!
    #
    Σχόλιο από foufoutitsa, 5-4-13  
    ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ!ΑΠΛΑ ΥΠΕΡΟΧΑ!ΦΟΥΣΚΩΣΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟΣΟ ΑΦΡΑΤΑ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΩ ΣΤΟ ΤΑΨΙ!!ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ,ΜΠΡΑΒΟ!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    14 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από kessy, 21-10-10  
    επειδη σκεφτομαι να την κανω σημερα, οταν τυλιγουμε το ρολο αλλα και οταν το κοβουμε ,δεν φευγει η κρεμα ?μηπως ειναι καλλιτερα να βαλω το ρολο στο ψυγειο?βοηθεια, γιατι θελω να την κανω σημερα...
    #
    Σχόλιο από kessy, 21-10-10  
    δεν χρειαζονται αλειμμα με αυγο πριν τα βαλουμε στο φουρνο?εχω ετοιμη την ζυμη κ περιμενω να φουσκωσει...
    #
    Σχόλιο από irena, 22-10-10  
    kessy: οχι, η κρεμα δεν φευγει οταν το κοβουμε. και δεν χρειαζονται αλειμμα με αυγο( εγω δεν το κανω αυτο), ετσι κι αλλιως στο τελος αλείφουμε με τη μαρμελάδα
    #
    Σχόλιο από irena, 24-10-10  
    Mylopteri, δεν χρειαζεται να ανοιγεις 15 φυλα. Παιρνουμε ολη τη ζυμη και ανοιγουμε ενα ορθογωνιο φυλο με πλευρες 40 με 60 εκ. Τυλιγουμε σε ρολο απο την κοντη πλευρα. Το ρολο μας θα βγει 40 εκ. μακρος. Κοβουμε το ρολο με το μαχαιρι σε 15 κομματια.
    #
    Σχόλιο από elinav, 27-10-10  
    Σε τι θα πρέπει να μουλιάσουμε τις σταφίδες; Νερό, γάλα, λικέρ; (απορία άσχετης προφανώς..) Σ'ευχαριστώ για την βοήθεια
    #
    Σχόλιο από dimitrat, 24-11-10  
    μπορώ να φτιαξω απο την προηγούμενη, να τα φυλάξω στο ψυγείο και να τα ψήσω το πρωί?
    #
    Σχόλιο από irena, 4-12-10  
    dimitrat, βεβαιως μπορεις.
    #
    Σχόλιο από sugarmaniac, 26-3-11  
    Υπαρχει καποιο κολπο για να το κοβεις? Γιατι δυσκολευτηκα αρκετα μιας και ειναι τοσο μαλακα και με κρεμα μεσα και δεν μου βγηκαν πολυ ισια...
    #
    Σχόλιο από denice89, 15-7-12  
    Μπορουμε μηπως να τα καταψυξουμε προτου τα ψησουμε??
    #
    Σχόλιο από xanthi9, 29-11-12  
    να ρωτησω κατι αν χρησιμοποιησουμε ξηρη μαγια ποση πρεπει να βαλουμε; και κατι αλλο που δεν ξερω τι κουπες χρησιμοποιουμε ας πουμε οι κουπες του νες καφε ειναι οι σωστες ή τα φλυτζανια τσαγιου;
    #
    Σχόλιο από marytsilo, 18-12-12  
    Τέλεια φαίνονται!Επειδή σκέφτομαι να τα φτιάξω τώρα αλλα δε ξερω αν πειράζει να βάλω ανθος αραβοσίτου στιγμής σοκολάτα και αντι για μαρμελάδα βερίκοκο,εχω μαρμελάδα αχλάδι.Δε θα πετύχουν?
    #
    Σχόλιο από Λενούλα, 18-12-12  
    Παίρνω το θάρρος να απαντήσω, γιατί τα έχω φτιάξει πολλές φορές.
    Μαίρη, δε νομίζω να πειράζει αν βάλεις κρέμα στιγμής σοκολάτα. Είναι θέμα γούστου, όπως επίσης και η γεύση της μαρμελάδας που θα βάλεις από πάνω. Αν σου αρέσει ο συνδιασμός κρέμα σοκολάτα - μαρμελάδα αχλάδι, δε νομίζω να έχεις κάποιο πρόβλημα. Πρόσεξε μόνο την ποσότητα της κρέμας που θα βάλεις, γιατί η μια δόση πέφτει μπόλικη και δυσκολεύει και στο τύλιγμα και στο κόψιμο και επίσης βγαίνει και τρέχει στο ταψί την ώρα του ψησίματος και χαλάει το σχήμα του σαλιγκαριού. Διάβασε αν θες παραπάνω το σχόλιο που έχω κάνει για τις λεπτομέρειες... (επειδή τα έχω φτιάξει πολλές φορές).
    Xanthi9, για την ξηρή μαγιά το γράφει στα υλικά, ένα φακελάκι. Και τις δοσολογίες τις έχει σε γραμμάρια και όχι σε κούπες. Οπότε δε χρειάζεται να μετρήσεις με κούπα.
    #
    Σχόλιο από denice89, 27-1-13  
    Αφού τα κόψω σε ρολάκια και πριν τα ψήσω, μπορώ να τα καταψύξω;
    #
    Σχόλιο από chiotissa, 24-8-15  
    Θα ήθελα να ρωτήσω ,αν φτιάξω διπλή δόση ,μένουν μερικές μέρες και που?(ψυγείο η εκτός).Περιμένω απάντηση σου,για να τα φτιάξω.Η συνταγή σου φαίνεται..ενδιαφέρουσα!!!Ευχαριστώ προκαταβολικά.Πηρουνάκια όταν δοκιμαστούν.

    4 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Mylopteri, 23-10-10  
    Καλησπέρα και απο εμενα.Επειδη θελω να κανω τα συγκεκριμενα ψωμακια θα ηθελα να ρωτήσω αν τα δεκαπεντε κομματια που αναφέρεις στην συγνταγή βγαίνουν απο ενα ρολο και να μου εξηγησεις αν μπορεις την διαδικασια αφου κανεις ρολο την ζύμη..πως βγαινουν τα 15 σαλιγκαρακια;ανοιγεις 15 φύλλα τα κανεις ρολο και τα στριβεις σαν σαλιγκαρακια; Συγνώμη ισως φανουν χαζες οι απορίες μου αλλα δεν τα εχω ξανακανει και θελω πολυ να τα δοκιμασω.. Ευχαριστώ πολύ.
    #
    Σχόλιο από dthemora, 27-2-13  
    JESUS CHRIST SUPER STAR!!! Το έβαλα κι εγώ για 2 ώρες στην κατάψυξη για να μπορέσω να το κόψω.
    Ακόμη, αντί για corn flour με βανίλια, έβαλα custard powder(Ιση ποσότητα).
    Συμπλήρωσα κααι 3 κουταλιές ζάχαρη στην κρέμα γιατί μου φάνηκε άγλυκη.

    Εξαιρετικά, μπράβο!
    #
    Σχόλιο από efaki2, 26-3-15  
    Υπεροχα εγιναν!!!!Εκανα διπλη δοση και μου βγηκαν περιπου 40!Προσθεσα ξυσμα πορτοκαλι,τις σταφιδες τις μουλιασα σε χυμο μηλο και επειδη βιαζομουν τα γεμισα με κρεμα στιγμης βανιλια.Εβαλα και παραπανω ζαχαριτσα γιατι μας αρεσουν γλυκα.Οπου τα κερασα ζητουσαν την συνταγη :)
    #
    Σχόλιο από chiotissa, 13-10-15  
    τα εφτιαξα ,αλλα..... απετυχα. Μου εγιναν στεγνα. Εκανα 2 φορες την κρεμα(1 με χυμο ανανα και μια οπως γραφει η συνταγη). Ισως ξαναπροσπαθησω.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τρόποι μαγειρέματος αυγών
    Τρόποι μαγειρέματος, λοιπόν, (και όχι απλώς συν...
    Γάλα: λευκός θησαυρός
    Κάποιοι το λατρεύουν και καταναλώνουν λίτρα, κα...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Γλυκάκια
    Ένα βιβλίο 78 αγαπημένων συνταγών, του/της patsoulaki
    Γλυκονοστιμιές
    Ένα βιβλίο 28 αγαπημένων συνταγών, του/της sugarchef
    Γλυκές ζύμες
    Ένα βιβλίο 36 αγαπημένων συνταγών, του/της Nikal
    Κουλούρια-Ζύμες
    Ένα βιβλίο 95 αγαπημένων συνταγών, του/της emarigr
    dokimasmena
    Ένα βιβλίο 112 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64