lianaki
lianaki @lianaki
Άγιος Νικόλαος Κρήτης

Εύκολη, εντυπωσιακή και πεντανόστιμη τυρόπιτα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μην την κόψετε ζεστή γιατί θα πέσει (λόγο του λιωμένου τυριού) και θα χαλάσει το σχήμα της.Θυμίζει λίγο Κρητικό καλιτσούνι στη γεύση, αλλά αυτό το γλυκάκι είναι πολύ καλύτερο.
Αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με άχνη και κανέλα είναι εξίσου υπέροχη.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. 1 κιλό γλυκιά μυζήθρα
  2. ζάχαρη κατά βούληση. Εγώ βάζω σύνολο 1 1/2 φλυτζάνι περίπου
  3. 1 φλυτζάνα ελαιόλαδο (100-150 ml) περίπου
  4. 250 γρ. φρέσκο γάλα
  5. 1/2 κουτάκι σόδα αναψυκτικό και κάτι παραπάνω (200 γρ. περίπου)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Παίρνουμε μία φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση και τη λαδώνουμε καλά.

  2. 2

    Θρυμματίζουμε τη μυζήθρα σε ένα μπολ, με τα χέρια ή με ένα πιρούνι.

  3. 3

    Παίρνουμε 1 φύλλο και το βάζουμε στη φόρμα κυκλικά να καλύψει τον πάτο. Ή μπορούμε να απλώσουμε το φύλλο πάνω στη φόρμα να κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο του φύλλου που να μπορεί να περάσει και το κατεβάζουμε να καλύψει τον πάτο της φόρμας

  4. 4

    Λαδώνουμε το φύλλο με ένα πινέλο και πασπαλίζουμε σκορπιστά εδώ και εκεί λίγη μυζήθρα, ρίχνουμε από πάνω λίγη ζάχαρη και κανέλα.

  5. 5

    Καλύπτουμε με άλλο φύλλο το οποίο λαδώνουμε και ρίχνουμε ξανά μυζήθρα, ζάχαρη και κανέλα.

  6. 6

    Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η μυζήθρα, τελειώνοντας με φύλλο το οποίο ξαναλαδώνουμε.

  7. 7

    Με ένα πιρούνι ή ξυλάκι του σουβλάκι κάνουμε τρύπες σε αρκετά σημεία σε όλη την επιφάνεια της τυρόπιτας.

  8. 8

    Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (αυτή που περίσσεψε από τα φύλλα) η οποία πρέπει να είναι 4-5 κουταλιές της σούπας. Αν δεν σας περίσσεψε τόσο, συμπληρώστε για να έχετε την ποσότητα που χρειάζεται και ανακατεύετε λίγο να διαλυθεί η ζάχαρη.

  9. 9

    Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών πάνω από την τυρόπιτα και αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτάκια.

  10. 10

    Μετά ρίχνουμε τη σόδα και αφήνουμε ξανά,για 10 λεπτά.

  11. 11

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς ανάλογα με το φούρνο για 40-50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά.

  12. 12

    Αφήνουμε να χλιαρίνει και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

  13. 13

    Είναι σκέτη απόλαυση!!! και εννοώ οπτικογευστική απόλαυση!!!

Αντιδράσεις

Σχόλια (6)

zefel
zefel @zefel1989
Δεν κατάλαβα τη διαδικασία με το στρώσιμο των φύλλων κρούστας. Μπορείς να κάνεις μια εξήγηση για τους άπειρους; Επίσης τι σημαίνει \"θρουλάμε\"; Φαίνεται πολύ νόστιμη, εύκολη και εμφανίσημη τυρόπιτα!

Από

lianaki
lianaki @lianaki
στις
Άγιος Νικόλαος Κρήτης