Sitronella
Sitronella @Sitronella
Τραχήλα

Αυτό το σαββατοκύριακο φιλοξένησα μια οικογένεια Γάλλων. Εγώ τους έμαθα να φτιάχνουν γεμιστά και εκείνοι μου έδειξαν τη συνταγή για τα Gougères, που είναι στην ουσία σουδάκια με τυρί ανακατεμένο μέσα στη ζύμη τους. Κάτι σαν τεμπέλικα τυροπιτάκια δηλαδή, αλλά πιο αέρινα και φυσικά εξαιρετικά νόστιμα. Μου είπαν πως τα τρώνε αρκετές φορές για βραδινό, συνοδεύοντάς τα με μια σαλάτα. Δεν ξέρω αν μπορεί να χορτάσει κανείς έτσι (αν και εμείς πράγματι αυτό κάναμε το βράδυ), αλλά είναι σίγουρα ένα πολύ ωραίο μεζεδάκι για πάρτυ και συνοδεύει επίσης εξαιρετικά το κρασί μας. Στη Γαλλία είναι πολύ διαδεδομένα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα Gougères μπορούν να φαγωθούν ζεστά αλλά και κρύα.Στη Γαλλία χρησιμοποιούν τυρί Comté, Gruyère ή έμενταλ. Εμείς βάλαμε γραβιέρα και έγιναν πολύ ωραία. Μπορούν φαντάζομαι να γίνουν και με άλλα τυριά, όπως τσένταρ. Σκέφτομαι να δοκιμάσω με φέτα την επόμενη φορά να δω πώς θα γίνουν.Όπως είπα η ζύμη είναι η ζύμη σου. Αν δεν προσθέσετε το τυρί μπορείτε να φτιάξετε σουδάκια και να τα γεμίσετε με ό,τι θέλετε (τα παιδιά μου θα φωνάξουν εδώ "νουτέλαααα"). Δε θα είναι φυσικά πλέον Gougeres!Η δόση που δίνω είναι αρκετά μεγάλη. Δεν ξέρω πόσα βγήκαν ακριβώς, αλλά γεμίσαμε 3 ταψάκια. Ακόμα και αν δε θέλετε να φτιάξετε τόσα, προτείνω να κάνετε ολόκληρη τη δόση και να καταψύξετε όσα δε θέλετε. Όλος ο κόπος είναι στο ανακάτεμα, οπότε γιατί να το κάνετε και άλλη φορά; Φτιάξτε τα τυροσουδάκια σας πάνω στη λαδόκολλα, βάλτε το ταψάκι έτσι στην κατάψυξη μέχρι να καταψυχθούν και μετά πάρτε τα και βάλτε τα σε σακουλίτσες (και ξανά στην κατάξυψη φυσικά). Έτσι όποτε τα θέλετε ξανά, θα τα βγάλετε από τη σακουλίτσα και θα τα βάλετε στο ταψάκι σας να ψηθούν κατευθείαν από την κατάψυξη. Απλώς θα χρειαστούν λίγη ώρα παραπάνω.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

28 Minutes
3 ταψάκια
  1. 500 ml νερό
  2. 200 γρ βούτυρο
  3. 300 γρ αλεύρι
  4. 300 γρ τριμμένο τυρί (έμενταλ ή άλλο της επιλογής σας)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε το φούρνο μας να προθερμανθεί στους 200°.

  2. 2

    Η ζύμη είναι κανονικά η ζύμη των σου και η εκτέλεση είναι η ίδια. Βάζουμε το νερό και το βούτυρο να βράσουν σε δυνατή φωτιά.

  3. 3

    Μόλις λιώσει το βούτυρο και βράσει το μείγμα μας, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι όλο μαζί. Εδώ ξεκινάει το ανακάτεμα!

  4. 4

    Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα δυνατά και γρήγορα, μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία.

  5. 5

    Σβήνουμε τη φωτιά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να κρυώσει ελαφρώς η ζύμη μας. Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Αλλιώς συνεχίζουμε με την ξύλινη κουτάλα μας.

  6. 6

    Ξεκινάμε να προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα. Κάθε φορά ανακατεύουμε καλά, να ομογενοποιηθεί το αυγό με το μείγμα και μετά προσθέτουμε το επόμενο. Η ζύμη θα χωρίζει, μη σας αγχώσει αυτό, στο τέλος θα βρεθείτε με μια εξαιρετική, λεία ζύμη.

  7. 7

    Μόλις προσθέσουμε όλα τα αυγά και έχουμε τη λεία ζύμη, προσθέτουμε και το τυρί μας. Ανακατεύουμε ξανά να πάει παντού.

  8. 8

    Στρώνουμε ταψάκια με λαδόκολλα. Με ένα κουτάλι παίρνουμε ζύμη και βάζουμε κουταλιές πάνω στη λαδόκολλα (ένα δεύτερο κουτάλι θα μας βοηθήσει εδώ να κάνουμε τη δουλειά πιο εύκολα). Εναλλακτικά βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ και φτιάχνουμε στρογγυλάκια πάνω στη λαδόκολλα. Φροντίζουμε να έχουν μια μικρή απόσταση μεταξύ τους, αν και θα φουσκώσουν προς τα πάνω περισσότερο απ' όσο στο πλάι.

  9. 9

    Τα βάζουμε στο φούρνο και αφήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα (εξαρτάται πάντα από το φούρνο μας και το πόσο μεγάλα τα έχουμε κάνει).

Αντιδράσεις

Σχόλια (5)

Vissi
Vissi @cook_8523795
Καλησπέρα Sitronella,
μια ερώτηση έχω μόνο, επειδή θέλω να τα φτιάξω ευθύς αμέσως, το αλεύρι είναι για όλες τις χρήσεις ή φαρίνα?

Από

Sitronella
Sitronella @Sitronella
στις
Τραχήλα
Με λένε Στέλλα και μένω στην Καλαμάτα. Ξεκίνησα το 2004 τις Συνταγές της Παρέας που έγιναν Cookpad. Μου αρέσει πολύ η μαγειρική φυσικά (!), ακόμα περισσότερο η ζαχαροπλαστική, τα ταξίδια και το διάβασμα. Διαβάζω και βλέπω πολύ επιστημονική φαντασία και φάνταζι. Ο λογαριασμός μου στο instagram είναι https://www.instagram.com/sitro_stella/
Δες περισσότερα