Γουρουνάκια αλμυρά, από ψωμί brioche

Μαγειρεύτηκε 7 φορές
ggr
ggr @george
Athens

Όινκ όινκ όινκ !!! Και νατα τα Γουρουνάκια μας, φτιαγμένα από από αφράτο ψωμί μπριός (brioche).Κατάλληλα σαν ορεκτικό, χαρίζουν μία εύθυμη νότα σε παιδικά μπουφέ, αν και ταιριάζουν με τα γούστα κάθε ηλικίας. Ανάλογα με την γέμιση που θα επιλέξουμε να τους βάλουμε μέσα.Κάποιοι, βλέποντας την αλμυρή έκδοση, θα αναρωτιούνται εάν είναι δυνατόν να τα φτιάξουν (και πώς) γλυκά. Η απάντηση προφανώς είναι θετική. Και μάλιστα σε πολλές εκδόσεις, ανάλογα με το περιεχόμενό τους. Αναμείνατε, λοιπόν, τα “Γουρουνάκια γλυκά, από brioches”.Δεν πρόκειται, με τίποτα, για καμιά περίπλοκη συνταγή. Άλλωστε το ξέρετε ότι, ως ανεπιτήδευτος ερασιτέχνης, τις αποφεύγω. Διαφορετικές, χμμμμμ ννννναι, μπορεί και να το ‘λεγα. Περίπλοκες, όχι. Ένα απλό ψωμί brioche είναι.Ένα ξεχωριστό, όμως, ψωμί brioche, πολύ αφράτο και ιδιαίτερα γευστικό, και σε μία εμφάνιση αρκετά πιο συμπαθητική από τα συνηθισμένα. Δεν βρίσκετε ;

Λίγα μυστικά ακόμα

Εγώ ξεκίνησα να φτιάξω μόνο 10 γουρουνάκια. Συνεπώς, μείωσα τις ποσότητες των υλικών στο μισό. Εκτός από το αυγό της ζύμης.[1] Πρόκειται για μαλακό αλεύρι, εξ ολοκλήρου από τον πυρήνα του σταριού. Μποτείτε να δείτε κάποια πράγματα περισσότερο στο αφιέρωμα για το αλεύρι, αλλά και στο σχόλιο που είχα γράψει στη συνταγή για μάφινς κερασιού.[2] Εγώ αντί να σκεπάσω το ταψί, το έβαλα μέσα στον (σβηστό) φούρνο μας.[3] Είχα υπολογίσει νωρίτερα ότι, για τα 10 γουρουνάκια που θα έφτιαχνα (είπαμε, εγώ έκανα την μισή ποσότητα) αρκούσε ένα φύλλο διαστάσεων 40 x 35 εκ.. Έτσι, φρόντισα η αλευρωμένη επιφάνεια να είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτές τις διαστάσεις.[4] Το φύλλο που άνοιξα, φρόντισα να έχει τις διαστάσεις που προανέφερα (για να μη μπερδεύεστε άδικα, εφ’ όσον ζυμώστε για τις κανονικές ποσότητες (20 γουρουνάκια), σας κάνουν οποιεσδήποτε διαστάσεις έχουν γινόμενο 2800 , π.χ. 60 x 45 ή 50 x 55, ή 80 x 35 –πιο βολικό για το πλάτος των πάγκων κουζίνας. Ή, πιο απλά, να χωρίσετε την ζύμη στα δύο και να ανοίξετε δύο φύλλα, των διαστάσεων του δικού μου.[5] Εγώ βολεύτηκα πολύ καλά με ένα κρασοπότηρο, που μου βγήκε ακριβώς στα 7 εκ.[6] Εδώ είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα. Να ξέρετε ότι τα καπάκια των πλαστικών μπουκαλιών αναψυκτικών των 500 ml (αλλά και των μπουκαλιών νερού του 1,5 Lt) αφήνουν ίχνη 2,7 εκ. Επειδή όμως το πλαστικό είναι αρκετά παχύ, ο εσωτερικός κύκλος, το κομμάτι που θα αποκοπεί δηλαδή, είναι λίγο κάτω από τα 2,5 εκ. Έγινε κι’ αυτό Τα μεταλλικά καπάκια των γυάλινων μπουκαλιών θα σας κάνουν.... ελαφρά πιο φαρδομούτσουνα τα γουρουνάκια σας .....[7] Εγώ, λόγω και απειρίας, άλειψα την λαδόκολλα και με λίγο λάδι. Δεν ξέρω εάν ήταν απαραίτητο, οι “φατσούλες”, πάντως δεν κόλλησαν ούτε κατ’ ελάχιστον.[8] Το αποτέλεσμα με τα κομματάκια λαδόκολλας ήταν πολύ καλό. Εγώ, θέλοντας να πειραματισθώ, σε ένα από τα γουρουνάκια, χρησιμοποίησα στα ρουθούνια από ένα μικρό κομμάτι που έκοψα από το καλαμάκι κατασκευής του. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, δεν ξέρω όμως πόσο καλό είναι να εκτίθεται σε αυτές τις θερμοκρασίες. Μείνετε στην λαδόκολλα, το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό.[9] Εδώ χρησιμοποίησα το καπάκι από ένα μικρό μπουκαλάκι ούζο των 50 ml. Αναζητήστε κάτι αντίστοιχο.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

23 Minutes
20
  1. Για τη ζύμη, για περίπου 20 γουρουνάκια
  2. 500 γρ. αλεύρι τύπου “00” (Δείτε «Μυστικά» - [1])
  3. 200 ml (περίπου) χλιαρό γάλα
  4. 30 γρ. ζάχαρη
  5. 60 γρ. λιωμένο βούτυρο
  6. 1 κ.γ. (κοφτό) αλάτι
  7. 2 φακελάκια μαγιά
  8. Για τη γέμιση και τη διακόσμηση
  9. 1 χοντρή (στα 5 χιλιοστά) φέτα ζαμπόν καλής ποιότητας
  10. 4 φέτες (κι αυτές στα 5 χιλιοστά) τυρί χαλούμι
  11. λίγες μαύρες ελιές
  12. λίγο νερό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Λιώνουμε την μαγιά σε λίγο από το γάλα, μαζί και με ένα κουταλάκι του γλυκού από τη ζάχαρη.

  2. 2

    Την προσθέτουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε.

  3. 3

    Στη συνέχεια προσθέτουμε και όλα τα άλλα υλικά,

  4. 4

    Εκτός από το γάλα το οποίο, αφού ανακατέψουμε καλά τα υπόλοιπα υλικά, το προσθέτουμε τελευταίο και λίγο-λίγο, συνεχίζοντας πάντα να ανακατεύουμε.

  5. 5

    Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα ζυμάρι σφικτό και ελαστικό. Θα τυλίγεται γύρω από τους βραχίονες του μίξερ. Εάν, πάλι, έχετε κανένα από εκείνα τα ζυμωτήρια που βλέπω (και ζηλεύω, σας το έχω ξαναπεί, έτσι ;) στα διάφορα τηλεοπτικά γυρίσματα, ζυμώνουμε μέχρις ότου τα τοιχώματα του δοχείου του ζυμωτήριου να παραμένουν εντελώς καθαρά (η ζύμη έχει σφίξει όλη γύρω από τον βραχίονα της μηχανής

  6. 6

    Με αυτή φιάχνουμε μία μπάλα που θα την αφήσουμε μέσα σε ένα ευρύχωρο αλευρωμένο μπολ, σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα, να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιασθεί το μέγεθός της. (Δείτε «Μυστικά» - [2])

  7. 7

    Σε αυτό το σημείο, πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια (Δείτε «Μυστικά» - [3]),

  8. 8

    Δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια μας

  9. 9

    Και στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός πλάστη,

  10. 10

    Την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο, γύρω στα 3-4 χιλιοστά (Δείτε «Μυστικά» - [4])

  11. 11

    Και σχηματίζουμε πάνω του 40 μικρούς κύκλους, διαμέτρου 7 εκατοστών (Δείτε «Μυστικά» - [5]) (θα μας χρησιμέψουν για το πρόσωπο)

  12. 12

    Και 20 μικρότερους κύκλους, των 2,5 εκατοστών (Δείτε «Μυστικά» - [6]) (για τη μουσούδα).

  13. 13

    Σε αυτούς τους τελευταίους, χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι, δημιουργούμε από δύο τρύπες (τα ρουθούνια).

  14. 14

    Από μία λωρίδα πλάτους 2 εκ. σχηματίζουμε μικρά τριγωνάκια, 40 τον αριθμό, για τα 20 ζευγάρια αυτιά.

  15. 15

    Τοποθετούμε τους μεγάλους δίσκους σε ένα ταψί φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα (Δείτε «Μυστικά» - [7]).

  16. 16

    Τοποθετούμε πάνω τους ένα κομμάτι ζαμπόν και ένα κομμάτι χαλούμι.

  17. 17

    Βρέχουμε την περίμετρο των κύκλων, με τη βοήθεια ενός πινέλου, με λίγο νερό και κλείνουμε με ένα δεύτερο δίσκο ίδιου μεγέθους.

  18. 18

    Αλείφουμε, και πάλι με πινέλο, τον δεύτερο αυτό δίσκο, με το κτυπημένο αυγό και κολλάμε τις μουσούδες και τα αυτάκια. (Θέλει και λίγο..... καλλιτεχνικό χέρι, να μη βγούν τα αυτιά στο πιγούνι, έτσι ;).

  19. 19

    Μέσα στις τρύπες της κάθε μουσούδας βάζουμε λίγη λαδόκολλα, για να τις εμποδίσουμε να κλείσουν (Δείτε «Μυστικά» - [8]).

  20. 20

    Σκεπάζουμε τις φατσούλες μας και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου μία ώρα. μετά από την οποία, και έχοντας ήδη προθερμάνει τον φούρνο στους 170°, ψένουμε για περίπου 20' ή για όσο χρειασθεί να χρυσίσει η ζύμη μας.

  21. 21

    Τις ξεφουρνίζουμε, τις αλείφουμε με νερό για να γίνουν πιο γυαλιστερές και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

  22. 22

    Από τις ελιές κατασκευάζουμε τα μάτια, τα οποία κολλάμε με λίγη μαγιονέζα (Δείτε «Μυστικά» - [9]).

Αντιδράσεις

Cooksnaps (7)

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens