HAMBAGU. Ένα Burger από την Ιαπωνία
Hambāgu (στα ιαπωνικάハンバーグ) είναι ίσως το πιο δημοφιλές ορεκτικό σε ένα γρήγορο, νεανικό γεύμα στην Ιαπωνία.Hambāgu είναι μία γλωσσική μετεγγραφή στα ιαπωνικά του αντίστοιχου αμερικάνικου όρου Hamburger.Πληροφορίες ότι εμπνευστής αυτού του burger ήταν κάποιος ονόματι Katapino Hambourgeraki, ελέγχονται ως προς την ορθότητά τους.Σε λίγο οι ομάδες θα βγουν από τα αποδυτήρια και ο διαιτητής θα κατευθυνθεί προς τη σέντρα για να σφυρίξει την έναρξη του αγώνα Ελλάδα-Ιαπωνία. Ίσα που προλαβαίνετε να ετοιμάσετε μερικά ζουμερά burgers για εσάς και την παρέα σας. Και καλή επιτυχία στην ομάδα μας!!!
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι προσφορά της εταιρείας HELLMANN’s, από την ιστοσελίδα της εταιρείας την αφιερωμένη στο Mundial της Βραζιλίας.Από το ίδιο site είναι και η φωτογραφία της συνταγής.H «Σπιτική» σάλτσα για ψητό που αναφέρεται στα υλικά είναι της Knorr.Η πρωτότυπη συνταγή, στη θέση της Worcestershire sauce, χρησιμοποιεί tonkatsu sauce, που δεν είναι άλλο από τη γιαπωνέζικη εκδοχή της Worcestershire, συνεπώς μπορούμε κάλλιστα και χωρίς “εκπτώσεις στη γεύση” να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δεύτερη αντί της δυσεύρετης γιαπωνέζας ξαδέλφης της.
Υλικά
-
Υλικά για το μπιφτέκι
-
4-6 ψωμάκια για burger
-
1 αυγό
-
1 μικρό ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη και αυτή
-
750 γρ μοσχαρίσιο κιμά
-
170 γρ tofu
-
250 γρ τριμμένη φρυγανιά
-
2 κ.σ. ketchup για το μπιφτέκι
-
1 κ.σ. Oyster sauce
-
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
-
1 κ.γ. Soya sauce
-
1/2 κ.γ. πιπέρι
-
Υλικά για τη σάλτσα
-
100 ml νερό
-
100 γρ ketchup για τη σάλτσα
-
2 κ.σ. Worcestershire sauce
-
1 «Σπιτική» σάλτσα για ψητό
-
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα των burgers
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο ηλιέλαιο και σοτάρουμε τα μισά κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να πάρουν χρώμα και μετά τα αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
-
2
Σε ένα μπολ βάζουμε, τον μοσχαρίσιο κιμά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια και σκόρδο και το άλλο μισό κρεμμύδι, το αυγό, το τοφού, την Ketcup, την Oyster sauce, τον μαϊντανό, τη Soya sauce και το πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά, μέχρι να ενωθούν καλά.
-
3
Βάζουμε αυτό το μείγμα στο ψυγείο για 10 λεπτά.
-
4
Μετά το 10λεπτο, βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε τα μπιφτέκια.
-
5
Στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι όπου σοτάραμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, προσθέτουμε άλλο λίγο ηλιέλαιο και το θερμαίνουμε καλά. Τηγανίζουμε εκεί μέσα τα μπιφτέκια μας, και από τις δύο πλευρές, όπως εμείς τα θέλουμε ψημένα.
-
6
Ξανά στο ίδιο τηγάνι αφαιρούμε όλη τη λιπαρή ουσία που έχει μείνει και φτιάχνουμε τη σάλτσα. Ξεκινώντας, ρίχνοντας το κρασί και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.
-
7
Συμπληρώνουμε προσθέτοντας την Ketchup, το νερό, τη Worcestershire sauce και τα σιγοβράζουμε.
-
8
Τέλος, προσθέτουμε σάλτσα για ψητό της Knorr και τη διαλύουμε μέσα στα άλλα υλικά.
-
9
Ανακατεύουμε έως ότου δέσει η σάλτσα μας.
-
10
Βάζουμε τα μπιφτέκια μας μέσα στη σάλτσα και τα σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
-
11
Ψήνουμε ελαφριά (τοστάρουμε) τα ψωμάκια στο gril.
-
12
Αλείφουμε το κάτω μισό ψωμάκι με λίγη από τη σάλτσα που μόλις ετοιμάσαμε και τοποθετούμε από πάνω τα Ιαπωνικά Burgers που ετοιμάσαμε, μαζί με όση από τη σάλτσα κουβαλούν πάνω τους.
-
13
Μοιράζουμε και όση από τη σάλτσα έχει παραμείνει στο τηγάνι, καπακώνουμε με το πάνω μισό ψωμάκι και σερβίρουμε. Την ώρα που ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη του Ελλάδα-Ιαπωνία.
-
14
Εάν θέλετε, συνοδεύετε με ρύζι ή βραστές πατάτες.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (2)
Προτιμώ το κολομβιανό.
Σ'ευχαριστώ που τα ανεβασες!
Πολύ ευγενικός πάντα!