Hamburquesas colombianas. Το Burger της Κολομβίας

,

Περιγραφή

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα στο χώρο της μαγειρικής είναι το πώς οι κουζίνες διαφορετικών χωρών προσαρμόζουν ένα φαγητό στις συνήθειες, τις παραδόσεις και τα υλικά της χώρας τους. Και τα burgers είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς, με ίδια τα βασικά υλικά (κιμάς, ψωμάκια), αλλά με διαφορετικά καρυκεύματα και σάλτσες, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου στυλ αυτού του διάσημου πιάτου.

Hamburquesas colombianas. Το Burger της Κολομβίας

Τι χρειαζόμαστε:

Υλικά για το μπιφτέκι

  • 4 ψωμάκια για burger
  • 750 γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 αυγό
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (θα χρησιμοποιήσετε τόσο το λευκό όσο και το πράσινο μέρος)
  • 1/2 φλυτζάνι ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο κι αυτό
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • πιπέρι και αλάτι
  • λίγη μουστάρδα (Mild)
  • λίγη ketchup
  • λίγη μαγιονέζα
  • μερικά φύλλα μαρούλι
  • λίγη σαλάτα λάχανο (προαιρετική αλλά ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ, δείτε “Μυστικά” [1])

Υλικά για τη sauce (salsa rosada)

  • 1/2 φλυτζάνι μαγιονέζα
  • 1/4 φλυτζάνι Ketchup
  • 1/2 μοσχολέμονο τόσο το χυμό, όσο και το ξύσμα του
  • αλάτι και πιπέρι
  • λίγο καυτερό πιπέρι (καγιέν), προαιρετικά αλλά ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ!!
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κιμάδες
Περιέχει: Μουστάρδα , Αβγά , Σκόρδο
Σερβίρει: 4 άτομα
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 15' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 30' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Εκτέλεση για τον κιμά: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το αυγό, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο (θα χρησιμοποιήσουμε τόσο το λευκό όσο και το πράσινο μέρος τους), το ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο κι αυτό, την πάπρικα και το κύμινο, καθώς και αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας και από μία γεμάτη κουταλιά ketchup και μαγιονέζα. Ανακατεύουμε καλά.
  2. Ζυμώνουμε να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και να είναι έτοιμο το μείγμα μας για να πλάσουμε τα burgers.
  3. Βάζουμε αυτό το μείγμα στο ψυγείο για 10 λεπτά.
  4. Μετά το 10λεπτο, βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε τα μπιφτεκάκια.
  5. Ψήνουμε τα burgers στο γκριλ, ανάλογα με το πώς τα προτιμάμε.
  6. Εκτέλεση για τη sauce: Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τόσο απλό!!!
  7. Στήνουμε το Burger: Ψήνουμε ελαφριά (τοστάρουμε) τα ψωμάκια στο gril.
  8. Αλείφουμε το κάτω μισό ψωμάκι με λίγη από τη salsa Rosada που μόλις ετοιμάσαμε,
  9. στη συνέχεια, βάζουμε από 1 φύλλο μαρούλι,
  10. από πάνω του τοποθετούμε ένα από τα burgers που ετοιμάσαμε,
  11. τη ντομάτα, τη λαχανοσαλάτα (προαιρετικά, εάν θέλουμε),
  12. και, τέλος, βάζουμε από λίγη μουστάρδα, Ketchup και μαγιονέζα.
  13. Καπακώνουμε με το πάνω μισό ψωμάκι και σερβίρουμε. Αααααχ, να μην έχουμε μερικά τέτοια burgers και στην αρχή του αγώνα Ελλάδα-Κολομβία... Πόσο διαφορετικά μπορεί να ήσαν τα πράγματα… Πόσο διαφορετικά…

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι προσφορά της εταιρείας HELLMANN’s, από την ιστοσελίδα της εταιρείας την αφιερωμένη στο Mundial της Βραζιλίας

Από το ίδιο site είναι και η φωτογραφία της συνταγής.

1] Η συνταγή του κολομβιανού burger, συχνά χρησιμοποιεί και διάφορες άλλες σάλτσες, όπως για παράδειγμα, μία πολύ νόστιμη sauce ή, καλύτερα, σαλάτα, την “Ensalada de Repollo y Zanahoria”, μία σαλάτα που θυμίζει πολύ δική μας σαλάτα λάχανο-καρότο, όταν της προσθέτουμε και διάφορες σάλτσες, μαγιονέζα, μουστάρδα, κλπ. Είναι και αυτή μία ενδιαφέρουσα σάλτσα, ιδιαίτερα για τα καρυκεύματα που χρησιμοποιεί και, αν θέλει κάποια, μπορεί να τη βρει εδώ.

Εκείνη όμως που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κολομβία είναι η “κόκκινη σάλτσα” ή “salsa rosada” και ας μην είναι άλλο από μία μείξη ω και μαγιονέζας με την καθοριστική παρουσία Tabasco. Διαφορετικά…

Κατά τα άλλα, θα προσέξατε ότι στο hamburger της Κολομβίας υπάρχουν ταυτόχρονα μαγιονέζα ketchup και μουστάρδα.

Σχετικές συνταγές

    2 Όλα

    #
    Σχόλιο από dthemora, 17-6-14  
    Διατριβή στα μπεργκερς; :)
    #
    Σχόλιο από ggr, 17-6-14  
    Ό,τι μάθει κανείς...

    Να 'ξερα και να τα ψήνω...

    1 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από dthemora, 17-6-14  
    Διατριβή στα μπεργκερς; :)

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ggr, 17-6-14  
    Ό,τι μάθει κανείς...

    Να 'ξερα και να τα ψήνω...

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Τρόποι μαγειρέματος αυγών
    Τρόποι μαγειρέματος, λοιπόν, (και όχι απλώς συν...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...

    Σχετικές οδηγίες

    Τurtle burgers
    Προστέθηκε από vasiliki ver

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Κεφτέδες, κιμάς, μπιφτέκια
    Ένα βιβλίο 215 αγαπημένων συνταγών, του/της aggalexa
    ξενόφερτα
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της nickostro
    ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ~ΜΠΙΦΤΕΚΑΚΙΑ
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της Ηλιοδώρα