Hot cross buns (ψωμάκια-τσουρεκάκια για το Πάσχα)

,

Περιγραφή

Τα Hot Cross Buns είναι αρωματικά ψωμάκια - τσουρεκάκια, δηλαδή γίνονται με μαγιά και χρειάζονται 2 φουσκώματα. Εκείνο που τα χαρακτηρίζει είναι ο σταυρός που υπάρχει στην επιφάνειά τους (συνήθως λευκός), που συμβολίζει την Σταύρωση του Χριστού. Σερβίρονται στις Αγγλοσαξονικές χώρες κατά την Μεγάλη Παρασκευή.

Hot cross buns (ψωμάκια-τσουρεκάκια για το Πάσχα)

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κούπα (240ml) γάλα
  • 7 γρ. ξερή μαγιά ή 23,5γρ νωπή
  • 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
  • 3 1/2- 4 κούπες (455-520 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κούπας (55 γρ) ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γλ. τριμμένη κανέλα
  • 1/4 κ.γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γλ. τριμμένο μπαχάρι
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 5 κ.σ. (70γρ) βούτυρο λιωμένο (+ λίγο επιπλέον για το βουτύρωμα του μπωλ, όπου θα φουσκώσει η ζύμη)
  • 1 μεγάλο αυγό (ελαφρά χτυπημένο)
  • 1/3 κούπας (80 ml) κόντιτα (αποξηραμένα-ζαχαρωμένα φρούτα- συνήθως, εσπεριδοειδή- σε κυβάκια)
  • 1/3 κούπας (80 ml) σταφίδες

 

Για το γυάλισμα (egg wash):

  • 1 αυγό + 1 κ.σ. γάλα

 

Για το γλάσο:

  • 1/2 κούπα (60γρ) ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. γάλα ή κρέμα γάλακτος
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Γλυκά ψωμάκια
Εποχιακά: Πασχαλινή
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κουζίνα: Κεν. Ευρώπη
Φτιάχνει: 12 ψωμάκια
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα, σε μέτρια θερμοκρασία (περίπου 40 βαθμούς C - προσοχή! να μην κάψει, γιατι θα "σκοτώσει" την μαγιά). Προσθέτουμε την μαγιά και το 1/2 κ.γλ. ζάχαρη κι ανακατεύουμε καλά, να ενωθούν. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να αφρίσει η μαγιά.
  2. Στο μίξερ ενώνουμε τα στερεά υλικά: το αλεύρι (βάζουμε αρχικά τα 455 γρ και προσθέτουμε αναλόγως στο επόμενο στάδιο), την καστανή ζάχαρη, τα αρωματικά και το αλάτι.
  3. Μόλις ετοιμαστεί το μείγμα της μαγιάς, το προσθέτουμε στα στερεά υλικά και χτυπάμε στο μίξερ (με το φτερό), μέχρι να μουσκευτούν. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αυγό (ελαφρά χτυπημένο).
  4. Με τον γάντζο (στο μίξερ) και χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε τα κόντιτα και τις σταφίδες και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και απαλή. Συμπληρώνουμε με αλεύρι, αν χρειάζεται (κουταλιά-κουταλιά και μέχρι την επιπλέον 1/2 κούπα). Όταν αρχίζει να ξεκολλάει το περισσότερο από τα τοιχώματα του μπωλ, είναι καλύτερα να συνεχίσουμε με το χέρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
  5. Βάζουμε την ζύμη σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο μπωλ, την γυρίζουμε, ώστε να πάει το βούτυρο παντού, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 1/2 - 2 ώρες, να φουσκώσει (σχεδόν διπλασιάζεται).
  6. Όταν ζύμη διπλασιαστεί, πατάω απαλά με τα δάκτυλα, να ξεφουσκώσει και χωρίζω σε 12 ίσα μέρη (καλύτερα να τα ζυγίσουμε).
  7. Σχηματίζω ένα μπαλάκι από καθένα από ίσα μέρη και τα τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Προσέχω να αφήσω απόσταση ανάμεσά τους, γιατι διπλασιάζονται σε μέγεθος.
  8. Αλείφω απαλά κάθε μπαλάκι με το γυάλισμα (egg wash), που ετοιμάζω, χτυπώντας το αυγό με 1 κ.σ. γάλα. Καλύπτω απαλά τα μπαλάκια στο ταψί με μεμβράνη και τα αφήνω σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστούν σε μέγεθος (περίπου 1 ώρα).
  9. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190 βαθμούς C.
  10. Περνάω ξανά τα μπαλάκια με το γυάλισμα (egg wash) και με ένα καθαρό ψαλίδι ή κοφτερό, ελαφρά βουτυρωμένο μαχαίρι κόβω έναν σταυρό στην επιφάνειά τους.
  11. Βάζω το ταψί στον φούρνο και ψήνω για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και, όταν τρυπάω τα ψωμάκια με μία οδοντογλυφίδα, αυτή να βγαίνει καθαρή.
  12. Τα βγάζω από τον φούρνο και τα αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς, πριν να βάλω το γλάσο.
  13. Για το γλάσο: ενώνω την ζάχαρη άχνη με το γάλα, μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα, που να μπορεί να μπει σε κορνέ (προσθέτω ανάλογα γάλα- για να αραιώσει - ή άχνη - για να γίνει πιο πηκτό). Με ένα κορνέ ή, προσεκτικά, με ένα κουταλάκι σχηματίζω έναν σταυρό εκεί που έχω χαράξει σε κάθε ψωμάκι. Το κάνω, καλύτερα, πάνω σε μία σχάρα, γιατι το γλάσο ενδέχεται να τρέξει.
  14. Καταναλώνουμε τα ψωμάκια σκέτα ή βουτυρωμένα ή, ακόμη, χωρισμένα στην μέση, ψημένα ελαφρά (σε τοστιέρα) και σερβιρισμένα με βούτυρο και τυρί.

Λίγα μυστικά ακόμα

Την συνταγή βρήκα στο site Joy of baking, που έχει και την διαδικασία σε βίντεο.

 

Η αρχική συνταγή προτείνει ψήσιμο στους 205 βαθμούς C για 15 λεπτά. Προτίμησα, χαμηλότερη θερμοκρασία και περισσότερο χρόνο.

Αν δεν σας αρέσει κάποιο από τα αρωματικά, μπορείτε να το παραλείψετε και να προσθέσετε μεγαλύτερη ποσότητα από τα άλλα. Επίσης, τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να ποικίλουν, διατηρώντας την συνολική ποσότητά τους (160γρ): έβαλα πορτοκάλι κόντιτα και αποξηραμένα κεράσια.

Ο σταυρός στην επιφάνεια των hot cross buns, μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους: με δύο λωρίδες από την ζύμη ή με μία πάστα φτιαγμένη μα νερό και αλεύρι. Εννοείται, οτι σε αυτές τις περιπτώσεις, ψήνεται μαζί με τα ψωμάκια. Και στην συνέχεια, μόλις βγούν από τον φούρνο, για γυάλισμα και νοστιμιά, τα αλείφουμε με μέλι ή Corn Syrup.

Σχετικές συνταγές

    0 Όλα

    0 Σχόλια

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Τρόποι μαγειρέματος αυγών
    Τρόποι μαγειρέματος, λοιπόν, (και όχι απλώς συν...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Πασχαλινά μενού για όλους!
    Πάσχα έρχεται και όλοι ανυπομονούμε να μαζευτούμε ...
    Γάλα: λευκός θησαυρός
    Κάποιοι το λατρεύουν και καταναλώνουν λίτρα, κα...