karavour
karavour @Irini311979
Αρτέμιδα,Ελλαδά

Από τότε που έφτιαξα την Κιβωτό του Νώε 1 μέχρι τώρα, πέρασαν κάποια χρόνια. Μέσα σ'αυτά τα χρόνια είδα και έμαθα αρκετά όσον αφορά το κεφάλαιο "διακόσμηση τούρτας", εξασκήθηκα περισσότερο και αποφάσισα να σας παρουσιάσω την πιο εξελιγμένη έκδοση της Κιβωτού.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η τούρτα αυτή έτσι όπως σας δίνω τις οδηγίες εγώ, δεν χρειάζεται ψυγείο, μπορεί να μείνει άνετα σ'ένα δροσερό δωμάτιο του σπιτιού για 3 μέρες χωρίς να πάθει τίποτα.Αντί για το κέικ που σας προτείνω, μπορείτε να φτιάξετε όποιο άλλο κέικ σας αρέσει (μόνο προσέξτε τις αναλογίες), απλά το συγκεκριμένο είναι κατάλληλο για γλυπτική (ιδιαίτερα για το σπιτάκι που χρειάζεται) γιατί δεν ψιχουλιάζει. Μπορείτε επίσης αντί αυτών, να φτιάξετε παντεσπάνια, να τα σιροπιάσετε (ελαφρώς όμως) και μία σφιχτή κρέμα πατισερί (λευκή, σοκολατένια ή ανάμεικτη). Δε νομίζω να υπάρχει φόβος να βουλιάξουν απ'το βάρος, αφού η ζαχαρόπαστα δεν θα απλωθεί πάνω απ'την τούρτα για να τη βαρύνει (όπως κάνουμε με τις κλασικές στρογγυλές τούρτες), αλλά θα μπεί γύρω γύρω περιμετρικά. Σ'αυτή την περίπτωση όμως, η τούρτα θέλει ψυγείο με φόβο να υγρανθεί η ζαχαρόπαστα (δεν παθαίνει τίποτα δηλαδή, απλά θα γυαλίσει και θα χαλάσει λίγο η όψη της. Προσωπικά δε μ'αρέσει καθόλου αυτό.) Τέλος, μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας π.χ. ξηρούς καρπούς, κροκάν, νουτέλα, φρούτα ψιλοκομμένα ή αποξηραμένα κλπ. Απλά να ξέρετε ότι η τούρτα αυτή είναι αρκετά γλυκιά, οπότε να έχετε υπ'όψιν σας ότι αν προσθέσετε π.χ. νουτέλα, θα γίνει ακόμα πιο γλυκυά!Ωστόσο, όποια συνταγή κι αν επιλέξετε, η βουτυρόκρεμα είναι απαραίτητη για την εξωτερική επικάλυψη γιατί αν βάλετε σαντιγύ ή κάτι τέτοιο, δεν θα κολλήσουν καλά τα κομμάτια του ξύλου και υπάρχει κίνδυνος να πέσουν μερικά!Κατά τη γνώμη μου αυτή η τούρτα είναι καταπληκτική για παιδιά 1-3 ετών γιατί έχει πολλά χρώματα και τα ζωάκια που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον.Την ιδέα πήρα από ένα βιβλίο της Debbie Brown, αλλά με πολλές δικές μου πινελιές.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

περίπου 25 άτομα
  1. 1 δόση κέικ madeira
  2. βουτυρόκρεμα (για την οποία θα χρειαστείτε 400γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου, 700γρ άχνη κοσκινισμένη, 3 κ.σ. άγλυκο κακάο ανακατεμένο καλά με 4 κ.σ. γάλα, 2 βανίλιες)
  3. χρώματα ζαχ/κής σε μορφή πάστας

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βουτυρώνετε ένα οβάλ πυρέξ 1 1/2 - 2 λίτρων, όπως επίσης κιένα τετράγωνο ταψί 20x20εκ.

  2. 2

    Ετοιμάζετε το μείγμα κέικ σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Το 1/4 της ποσότητας το ρίχνετε στο τετράγωνο ταψί και το υπόλοιπο στο οβάλ. Στρώνετε καλά την επιφάνεια με το πίσω μέρος του κουταλιού για να την ισιώσετε και να μην κάνει μύτες, γιατί το μείγμα αυτό είναι αρκετά σφιχτό.

  3. 3

    Αφού ψηθούν τα 2 κέικ, τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς σε σχάρα.

  4. 4

    Με το μαχαίρι του ψωμιού κόβετε τη φουσκωμένη κορυφή του κέικ όπως επίσης και τα πλαινά ξερά τοιχώματα. Κόβετε το οβάλ κέικ σε 2 ή 3 πάτους, ανάλογα το πόσο παχύ θα σας βγει.

  5. 5

    Και το τετράγωνο κέικ σε 4 ίσα κομμάτια τα οποία βάζετε το ένα πάνω στο άλλο. Αυτό θα χρησιμεύσει για το σπιτάκι πάνω στο πλοίο.

  6. 6

    Μ'ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε τις 2 πάνω φέτες για να δώσετε όψη σκεπής. Δεν πειράζει αν δε σας βγει τέλειο. Θα μπει μετά η βουτυρόκρεμα και θα στοκάρει πιθανόν ατέλειες.

  7. 7

    Παρασκευάζετε τη βουτυρόκρεμα, ανακατεύοντας στο μπωλ του μίξερ με το ειδικό φτερό όλα τα υλικά μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Γεμίζετε τους πάτους των 2 κέικ με λίγη βουτυρόκρεμα (αν θέλετε τους σιροπιάζετε παράλληλα για να σας βγουν πιο ζουμεροί) και με την υπόλοιπη καλύπτετε και τα 2 κέικ πάνω κάτω δεξιά αριστερά ως να καλυφθούν τελείως. Όσο το δυνατόν, με μία σπάτουλα στρώνετε τη βουτυρόκρεμα για να μην έχει πολλά εξωγκώματα.

  8. 8

    Ετοιμάζετε τη ζαχαρόπαστα σύμφωνα με τις οδηγίες (απλά μη βάλετε όλη την άχνη αμέσως, ξεκινήστε με τη μισή και προσθέστε όση χρειάζεται για να γίνει ένα εύπλαστο και όχι σκληρό ζυμάρι). Απ'το σύνολο της ζαχαρόπαστας θα τυλίξετε τη μισή καλά καλά σε σελοφάν να μην ξεραθεί και θα χρωματίσετε την υπόλοιπη με σκούρο καφέ χρώμα. Την ανοίγετε σε φύλλο όχι πολύ λεπτό και μ'ένα μαχαιράκι κόβετε τα ξύλα του καραβιού που πρέπει να έχουν πάχος 2 εκ. περίπου (είναι σημαντικό να έχουν όλα το ίδιο πάχος), και διάφορα μήκη, άλλα πιο μικρά άλλα πιο μεγάλα.

  9. 9

    Με το ειδικό εργαλείο (τροχός), ή απλά ένα κοφτερό μικρό μαχαιράκι, χαράζετε ακανόνιστες γραμμές στα κομμάτια αυτά για να δώσετε την όψη του ξύλου. Προσοχή, χαράζετε απλά την επιφάνεια, δεν φτάνετε μέχρι κάτω γιατί θα διαλυθούν τα κομμάτια. Με μία οδοντογλυφίδα κάνετε 2 τρυπούλες δεξιά, 2 αριστερά απ'το κάθε κομμάτι για τα καρφιά. Αφού ετοιμαστούν όλα τα κομμάτια, τα τοποθετείτε στο κυρίως πλοίο και στο σπιτάκι. Τα πιέζετε ελαφρά για να μη χαλάσετε το σχήμα τους. Θα κολλήσουν εύκολα λόγω της βουτυρόκρεμας.

  10. 10

    Παίρνετε ένα κομμάτι ζαχαρόπαστα απ'το σελοφάν (λιγότερο απ'το 1 τέταρτο όσης μας έχει περισσέψει) και το χρωματίζετε στο χρώμα της ώχρας ή ανοιχτό καφέ (αν δεν έχετε τέτοιο χρώμα, απλά ανακατεύετε σκούρο καφέ με αρκετό κίτρινο). Αυτό θα γίνει το άχυρο της σκεπής. Ανοίγετε σε φύλλο και κόβετε 2 ίσα τετράγωνα όσο περίπου το μήκος της σκεπής, το βλέπετε με το μάτι ή μετράτε. Πάλι με τον τροχό ή με το μαχαιράκι χαράζετε πολλές πολλές ακανόνιστες γραμμές ως κάτω, προσέχοντας να μην το κόψετε. Όσο πιο πολλές, τόσο πιο αληθοφανές θα είναι το άχυρο.

  11. 11

    Τοποθετείτε τα κομμάτια αυτά στη σκεπή.

  12. 12

    Με μία σπάτουλα τοποθετείτε το έτοιμο σπιτάκι προσεκτικά στο κέντρο του πλοίου. Διακοσμείτε γύρω γύρω με ζωάκια που θα φτιάξετε με την υπόλοιπη ζαχαρόπαστα (μόνο κεφάλια, δεν χρειάζεται το σώμα τους). Θα βρείτε πολλές οδηγίες για παρασκευή ζώων ζαχαρόπαστας στο διαδίκτυο, αν και δεν είναι δύσκολο. Ή αν δεν θέλετε να τα φτιάξετε, κάντε λιγότερη ζαχαρόπαστα απ'όση σας προτείνω (1 δόση περίπου) και βάλτε έτοιμα πλαστικά ζωάκια-παιχνίδια.Αν σας περισσέψει κιάλλη ζαχαροπαστα, χρωματίστε τη μπλε και στρώστε τη με τα δάκτυλά σας γύρω γύρω απ'τη βάση της τούρτας για να κάνετε τη θάλασσα. Με την άκρη των δακτύλων σας πιέστε σε διάφορα σημεία για να δώσετε την όψη των κυμμάτων και με λίγη άχνη ανακατεμένη με νερό κιένα πινέλο, βάψτε λίγους αφρούς στην κορυφή των κυμμάτων. Εγώ δεν το έκανα αυτό, γιατί έφτιαξα αρκετά ζώα και δεν μου περίσεψε πολλή ζαχαρόπαστα.

  13. 13

    Τα ζώα που έφτιαξα εγώ είναι ζέβρες, τίγρεις, ελέφαντες, γουρουνάκια, φίδια, λάμα, μαιμούδες, αρκουδάκια. Προσοχή να τα φτιάξετε σε ζευγάρια, γιατί έτσι είναι το σωστό!)Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (15)

KIP
KIP @kip_1982
Έχω μείνει άφωνη από την ομορφία αυτής της τούρτας. Θα ήθελα πάρα πολύ να την κάνω αλλα δεν πιάνουν τα χέρια μου...σνιφ

Από

karavour
karavour @Irini311979
στις
Αρτέμιδα,Ελλαδά
Με λένε Ειρήνη και στα 25 μου συνειδητοποίησα πως έχω κληρονομήσει το γονίδιο ζαχαροπλαστικής απ'το μπαμπά!
Δες περισσότερα