Η μυζήθρα της μαμάς
Έτσι φτιάχνουν την μυζήθρα (τυρί για μακαρόνια) στην Ηλεία! Είναι πανεύκολο, δοκιμάστε το!
Λίγα μυστικά ακόμα
Προσέχω να μην μου κολλήσει το γάλα ή το στέρεο υλικό γιατί θα μείνει μέσα στην μυζήθρα μου και θα είναι αντιαισθητικό.
Υλικά
-
2 λίτρα γάλα φρέσκο ή παστεριωμένο πλήρες
-
ξύδι (ένα φλυτζανάκι περίπου)
-
αλάτι χοντρό για επάλειψη
-
1 κομμάτι τούλι πυκνό ή ύφασμα κουνουπιέρας ή τυρόπανο (έτσι το λένε την επαρχία)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βράζω το γάλα σε κατσαρόλα.
-
2
Φτάνει σε σημείο βρασμού και αρχίζει να φουσκώνει
-
3
Το ψεκάζω γρήγορα με το ξύδι
-
4
Σβήνω τη φωτιά αμέσως και σε 3 λεπτά το αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω να "κόψει" το γάλα τελείως 5 λεπτά περίπου και να ξεχωρίσει σε στερεό και υγρό
-
5
Το ρίχνω σε κατσαρόλα που έχω βάλει το τούλι
-
6
Δένω τις τέσσερις γωνίες του υφάσματος μαζί
-
7
Αφήνω να στραγγίσει το νερό του για 1- 1 1/2 ώρες δίνοντας του σχήμα στρογγυλό πλακέ (δες φωτογρ.).
-
8
Αφαιρώ το τούλι και τυλίγω την μυζήθρα με χοντρό αλάτιΤην αφήνω να στεγνώσει σκεπασμένη με σίτα εκτός ψυγείου 1-2 μέρες γυρνώντας την συχνά.Είναι έτοιμη για να την τρίψω στα μακαρόνια μου κ.λ.π.Την διατηρώ στο ψυγείο για επόμενη χρήση
Σχόλια (162)