ggr
ggr @george
Athens

Ούτε του Γάιου Ιούλιου Καίσαρα, όμως, του πασίγνωστου Ρωμαίου Αυτοκράτορα, ούτε και του Καίσαρα Κασκαμπέλ, λιγότερου γνωστού σαλτιμπάγκου και ήρωα μυθιστορήματος ενός άλλου Ιούλιου –κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις– του Ιούλιου Βέρν.Η πρωτότυπη συνταγή της Ceasar’s salad, αν και πλούσια και...”αυτοκρατορική” σαν γεύση, δεν έχει καμία σχέση με Αυτοκράτορες. Η παρασκευή της, που συνδυάζει γεύσεις παραδοσιακές γεύσεις του Παλαιού Κόσμου (ωραίο ζυμωτό ψωμί, τυρί parmigiano, ένα σαλατικό (μαρούλι), το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το λεμονάκι της Μεσογείου), με τάσεις του Νέου Κόσμου (όπως η Worcestershire sauce που μπαίνει σαν dressing στο τέλος), οι υπόλοιπες προσθήκες όμως, που την κάνουν πολύ πλούσια σε γεύση (τηγανισμένο μπέικον, ψητό κοτόπουλο, βραστές γαρίδες, και διάφορα άλλα), ναι μεν ταιριάζουν υπέροχα, είναι όμως πολύ πολύ μεταγενέστερες.Ησυνταγή που ακολουθεί "βαδίζει στα χνάρια" της πρώτης συνταγής, με τα απλά "emergency" υλικά εκείνης της βραδιάς της παραμονής της 4ης Ιουλίου του 1924, στο "Ceasar’s", στο εστιατόριο του Cesare, του Καίσαρα Καρντίνι (Cesare Cardini), δηλαδή, στα αμερικανο-μεξικάνικα σύνορα. Έχει όμως και δύο προσθήκες που την φέρνουν πιο κοντά στις σημερινές τάσεις.Κάποια περισσότερα πράγματα, τόσο για την ιστορία αυτής της θεσπέσιας σαλάτας, όσο και για μερικούς βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται εάν δεν θέλουμε να... εκνευρίσουμε τον Καίσαρα, μπορείτε να δείτε σε ένα σχετικό άρθρο που υπάρχει στο site και σκοπεύει να αποδώσει..."Τα του Καίσαρος. τω Καίσαρι!!!"

Λίγα μυστικά ακόμα

Θέλετε να αποφύγετε το τηγάνι; Ψήστε το ψωμί στο φούρνο. Σε ταψάκι ρίχνουμε δύο κουταλιές ελαιόλαδο, γυρίζουμε εκεί μέσα τα κρουτόν για να καταβρεχθούν από όλες τις μεριές, πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο πολύ πολύ ψιλοκομμένο σκορδάκι και τα βάζουμε στο φούρνο, στους 190 βαθμούς για 12 με 15 λεπτά, φροντίζοντας να τα ανακατεύουμε κάθε τόσο (3-4 φορές) για να ψηθούν ομοιόμορφα. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα βήματα της συνταγής. Εάν βέβαια την ετοιμάσετε με μπέικον και κοτόπουλο, η παραλλαγή αυτή δεν έχει κανένα νόημα...Από τα δύο αυτά υλικά φυσικά και μπορείτε (και έτσι γίνεται συνήθως) να χρησιμοποιήσετε μόνο το ένα. Απλά, μας βρισκόταν και λίγο στήθος και.. ποιος λέει όχι σε κάτι τέτοιο..

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

16 Minutes
4 άτομα
  1. 250 γρ. τρυφερά φύλλα μαρουλιού
  2. 4 φέτες ψωμί (καλύτερα χωριάτικο και μάλιστα λιγουλάκι μπαγιάτικο)
  3. 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  4. 100 γρ. τυρί parmigiano σε flakes
  5. 100 γρ. μπέικον, σε κύβους (ενδεικτική ποσότητα)
  6. 200 γρ. ψημένο κοτόπουλο, σε λωρίδες (ενδεικτική ποσότητα)
  7. ...για τη σάλτσα
  8. 2 κ.σ. λεμόνι
  9. 1 κ.σ. ξύδι
  10. 1 κ.σ. Worcestershire sauce
  11. 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  12. αλάτι
  13. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  14. 150 ml ελαιόλαδο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ετοιμάζουμε το μαρούλι. Χρησιμοποιούμε ένα νέο, μέτριο σε μέγεθος μαρούλι (όχι κάποιο από εκείνα τα τεράστια και με σκληρά φύλλα, τα “μαρούλια-bodybuildεράδες” που λες και βγήκαν από κάποιο συνοικιακό γυμναστήριο... Ξεδιαλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά τα εσωτερικά του φύλλα, που είναι ακόμη πιο τρυφερά.

  2. 2

    Τα πλένουμε προσεκτικά και τα στεγνώνουμε ταμπονάροντάς τα με μία πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί, δίνοντας προσοχή να μη τα σπάσουμε.

  3. 3

    Κόβουμε από το ψωμί μας (διαλέξτε το να είναι 1-2 ημερών) φέτες πάχους 1 εκατοστού, αφαιρούμε περιμετρικά την κόρα του και κόβουμε τις φέτες σε λεπτές λωρίδες πάχους 1 εκατοστού και αυτές και, τέλος, τις λωρίδες σε κυβάκια.

  4. 4

    Ψιλοκόβουμε μία σκελίδα σκόρδο, την ρίχνουμε μαζί με μία κουταλιά ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και, αφού το λάδι ζεσταθεί και αρωματισθεί (προσοχή, σε πολύ χαμηλής έντασης μάτι για να μη καεί και πικρίσει το τριμμένο σκόρδο), προσθέτουμε εκεί μέσα τα κυβάκια του ψωμιού, δυναμώνουμε την ένταση σε μέτρια και τα ψήνουμε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

  5. 5

    Θα φτιάξουμε τη σάλτσα τώρα. Το βασικό της συστατικό είναι η Worcestershire sauce, αλλά δεν είναι το μόνο. Στο δοχείο του blender ή του mixer χειρός ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού

  6. 6

    Προσθέτουμε ένα αυγό, φρεσκότατο, παρακαλώ (οι πιο “ψαγμένοι” το προσθέτουν ΑΦΟΥ πρώτα το περάσουν για 1 μόλις λεπτό από βραστό νερό),

  7. 7

    Τη σάλτσα Worcestershire, το σκόρδο με το ξύδι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι

  8. 8

    Και αρχίζουμε να πολτοποιούμε και να ομογενοποιούμε τα υλικά, προσθέτοντας λίγο λίγο, σε πολύ λεπτή ροή, το ελαιόλαδο. Κάτι σαν να φτιάχνουμε μαγιονέζα, δηλαδή. Η σάλτσα μας πρέπει να έχει ακριβώς την υφή αυτής της τελευταίας.

  9. 9

    Βάζουμε τα φύλλα του μαρουλιού στον πάτο της σαλατιέρας μας και επάνω του ρίχνουμε τα κρουτόν και τα flakes του parmigiano. Τέλος, προσθέτουμε από επάνω τους τη σάλτσα που ετοιμάσαμε.

  10. 10

    Αυτή τη Ceasar’s όμως θα την... εκμοντερνίσουμε. Και θα της προσθέσουμε και υλικά που δεν υπήρχαν στην αρχική συνταγή, αλλά που με το πέρασμα των χρόνων διεκδικούν ένα ρόλο και αυτά, μετατρέποντας τη σαλάτα σε ένα πραγματικά “αυτοκρατορικό” έδεσμα. Μπέικον σε κυβάκια και στήθος κοτόπουλου σε λεπτές λωρίδες. Τοσταρισμένα και τα δύο σε λίγο ελαιόλαδο, ίσα να ροδίσουν (στη φωτογραφία φαίνεται να είναι λεπτά κομματάκια, επειδή προέρχεται από φέτες, δεν υπήρχε στο σπίτι χοντρό κομμάτι για να κοπούν κυβάκια). Άλλωστε, έτσι τη γνωρίσουν οι περισσότερες από εσάς.

  11. 11

    Κόβουμε, λοιπόν, το κοτόπουλο σε λεπτά επιμήκη κομμάτια (το λεγόμενο και “κινέζικο” κόψιμο) και το μπέικον σε κυβάκια, το ρίχνουμε στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι όπου προηγούμενα ετοιμάσαμε τα κρουτόν, με μία κουταλιά ελαιόλαδο και τα ροδίσουμε, να γίνουν ελαφρά τραγανά, χωρίς όμως και να στεγνώσουν και ξεραθούν.

  12. 12

    Ενώνουμε και αυτά τα υλικά (αφού πρώτα τα στραγγίσουμε καλά από τα περιττά τους λίπη), με τα κρουτόν και το parmigiano στο βήμα 10, πάνω από τα φύλλα του μαρουλιού

  13. 13

    Και ολοκληρώνουμε αυτή τη θεσπέσια σαλάτα, γαρνίροντας με τη σάλτσα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (7)

ggr
ggr @george
Αφροδίτη καλησπέρα, είναι μία πολύ γευστική sauce, νομίζω αγγλική στην καταγωγή της (άρα δεν τη βρίσκεις στα ράφια των κινέζικων προϊόντων, δεν έχει σχέση με τη soy (σόγια) sauce), υπάρχει σε διάφορες φίρμες σε όλα τα σουπερμάρκετς πλέον και αξίζει να έχεις ένα μπουκαλάκι πάντα στο ψυγείο σου, θα βρεις και από μόνη πολλές εφαρμογές της (οι συνταγές ζητούν 1-2 κουταλάκια και το κόστος των 100-120 ml είναι της τάξης των 2,5-3 Ευρώ νομίζω, φθηνή συνεπώς για αυτό που προσφέρει. Ελπίζω να σε βοήθησα.

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens