Η σκορδαλιά του παππού μου
Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδι
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή αυτή είναι του παππου μου που η καταγωγή του ήταν από την Αλεξάνδρια της Αιγύπτου.Οι ποσότητες είναι σχετικές ανάλογα πόσο θέλει να κάνει ο καθένας
Υλικά
-
2 ψωμιά που να έχουν αρκετή ψίχα
-
200 γραμμάρια ψίχα καρύδια
-
5 σκελίδες σκόρδο
-
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
-
ελαιόλαδο
-
ξύδι ή βαλσάμκο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε τα ψωμιά σε ένα μεγάλο τάπερ ή λεκάνη για να τα μουλιάσουμε.
-
2
Ελένχουμε τα καρύδια να μην έχουν κανένα τσόφλι.
-
3
Ρίχνουμε τις σκελίδες και την κουταλιά το αλάτι στο γουδί, τα χτυπάμε (κοπανάμε) μέχρι να γίνουν πολτός, προσθέτουμε σιγά σιγά τα καρύδια αλλά τα χτυπάμε τόσο ώστε να γίνουν κοματάκια και όχι να γίνουν θρύψαλα.
-
4
Μόλις το κάνουμε και αυτό κόβουμε λίγο από το ψώμι Βγάζουμε την κόρα και στραγγίζουμε καλά με τις χούφτες μας, και το ρίχνουμε στο γουδί. Αφού βάλουμε όλο το ψωμί ανακατεύουμε καλά μέχρι να είναι το μείγμα ομοιόμορφο.
-
5
Παίρνουμε το ελαιόλαδο και το ρίχνουμε σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνεχώς εως ότου να μην κολάει το μείγμα στο γουδοχέρι.
-
6
Αφού το ανακατέψουμε καλά ρίχνουμε το ξύδι λίγο λίγο και κατά διαστήματα δοκιμάζουμε εως ότου να μας αρέσει.
-
7
Βάζουμε την σκορδαλιά μας σε ένα μπόλ το σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο μια μέρα.
Σχόλια (13)