fly
fly @cook_8462422
ΑΘΗΝΑ,Ελλαδα

Είναι μια πίτα που φτιάχνεται στην Αιτωλοακαρνανία απο γενιά σε γενιά και χρησιμοποιούνται πολλά απο τα αρωματικά βότανα (δώρα) της φύσης.

Λίγα μυστικά ακόμα

Θα αναρωτιέστε τι θα κάνετε τα περισεύματα του φύλλου. Επειδή δεν πετάμε τίποτα προσθέτουμε λίγο λάδι στην λεκάνη που ήταν η γέμιση και λίγο τριμμένο τυράκι και ζυμώνουμε την ζύμη που περίσσεψε. Κάνουμε 2 λαγανίτσες όσο ή παλάμη μας και τοποθετούμε στο φούρνο πάνω στην σχάρα μαζί με την πίτα μας. Γίνονται τραγανά αρωματικά ψωμάκια.Προσοχή στο αλάτι γιατί έχει και η φέτα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
  1. φύλλα Για τα
  2. 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  3. 1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
  4. 1 κουταλιά ξύδι
  5. λίγο αλάτι
  6. χλιαρό νερό όσο πάρει
  7. Για την γέμιση
  8. 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
  9. 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
  10. 1 κρεμμύδι ξερό
  11. 1 ματσάκι άνηθο
  12. 1 ματσάκι μαιντανό
  13. *1 ματσάκι καυκαλήθρες, μυρώνια (Ανθρίσκος), μάραθο, λάπατα και τσουκνίδες.
  14. 1/2 κιλό φέτα τριμμένη
  15. 1 φλυτζανάκι τραχανά σταρένιο
  16. 3-4 αυγά
  17. 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  18. Αλάτι
  19. Πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα τα βάζουμε σε σουρωτήρι.

  2. 2

    Φτιάχνουμε την ζύμη για το φύλλο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι και το ξύδι. Προσθέτουμε λίγο λίγο νερό χλιαρό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι μαλακό.

  3. 3

    Το χωρίζουμε σε 4-6 μπαλάκια αναλόγως πόσο λεπτά φύλλα φτιάχνουμε, αλευρώνουμε και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.

  4. 4

    Βάζουμε τα χόρτα σε μια λεκάνη και ρίχνουμε το αλάτι, τα τρίβουμε ελαφρά και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

  5. 5

    Ανοίγουμε τα φύλλα και τα τοποθετούμε ένα-ένα σε λαδωμένο ταψί λαδώνοντας ενδιάμεσα.

  6. 6

    Τρία φύλλα (ή δύο) κάτω, γέμιση στη μέση και άλλα τρία φύλλα από πάνω.

  7. 7

    Κόβουμε τις άκρες που εξέχουν απο το χείλος του ταψιού και τις γυρίζουμε μέσα στο ταψί. Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια, τρυπάμε παντού με μια οδοντογλυφίδα και ραντίζουμε με λίγο νεράκι.

  8. 8

    Ψήνουμε στους 200°C πάνω κάτω αντίσταση για 1 ώρα.Τότε βγάζουμε την πίτα και με το πίσω μέρος απο ένα γύρισμα (ταψί μεγαλύτερο) αναποδογυρίζουμε την πίτα και την τοποθετούμε πάλι στο ταψί της. Την ψήνουμε 10 λεπτά ακόμη.

  9. 9

    Βγάζουμε απο τον φούρνο και κόβουμε όταν κρυώσει λίγο.

Αντιδράσεις

Σχόλια (41)

margaritari
margaritari @cook_8468269
τελεια! την εκανε η γιαγια μου και η μαμα μου! ειναι θεσπεσια

Από

fly
fly @cook_8462422
στις
ΑΘΗΝΑ,Ελλαδα
Είμαι μαμά 3 παιδιών στα οποία αφιερώνω τον περισσότερο χρόνο καθώς και στον σύζυγο.Τα τελευταια 4 χρόνια ασχολήθηκα ξανά με την ζωγραφική που μου αρέσει πολύ στον χρόνο που μου απομένει και αυτόν τον καιρό ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην αγιογραφία.Τα 4 βlogs στα οποία Καλλιτεχνώ είναι τα εξήςhttp//paintelenfly.blogspot.com/αφορά κάποια έργα μουwww.youtube.com/watch?v=hL4hK1dX1qoΜου αρέσει πολύ η μαγειρική και πιο πολύ η ζαχαροπλαστική και σε αυτό αναφέρεται το 2 βlog μουhttp//elenfly.blogspot.com/Εχω αρκετές συνταγές τις οποίες θα μοιραστώ ευχαρίστως μαζί σας και φυσικά θα πάρω και εγώ αρκετές απο αυτές που θα βρώ.Η καταγωγή μου είναι από το Αγρίνιο απο οπου προέρχονται και οι παραδοσιακές συνταγές μου.Επίσεις σε όποιον αρέσουν τα κεντήματα μπορεί να μπεί στο bloghttp//elenflytraditionalart.blogspot.com/και σε όποιον αρέσουν οι κατασκευές για παιδιά και όχι μόνοας μπεί στο άλλο μου bloghttp//agelini.blogspot.com/επισκεφτείτε το νεο μαγαζάκι μου στη διεύθυνσηhttp//masterpieceshop.blogspot.gr/
Δες περισσότερα